1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Begränsat studentfirande

Det blir en annorlunda skolavslutning som väntar eleverna med anledning av coronavirusets framfart och Folkhälsomyndighetens restriktioner.
Årets utspring på Nova Academy kommer inte att likna fjolårets. Klasserna springer ut samtidigt men genom olika dörrar och endast två anhöriga per elev får närvara.

På kommunens grundskolor firar man i år skolavslutning bara för eleverna.

Eleverna i årskurs 9 på Korsavadskolan kommer att avsluta sin skoldag med att vandra ut genom skoldörrarna mot de stora fotbollsplanerna i väster.

– Varje klass kommer att släppas ut i intervaller. Niorna får bjuda in två vårdnadshavare per elev som är välkomna att ta emot sina barn på anvisade platser, säger Anders Wedin, förvaltningschef i Simrishamns kommun.

Gymnasieeleverena i årskurs 1 och 2 firar sin skolavslutning digitalt via sin distansundervisning torsdagen den 11 juni. Eleverna på gymnasiesärskolan firar i skolan fredagen den 12 juni.

– Nova Academys avgångselever firar studenten på hemlig plats där rekommendationer om social distansering efterföljs. Tillbaka på skolan kommer vårdnadshavare, anhöriga och vänner att digitalt kunna följa mösspåtagning och utspring, säger Anders Wedin.

Utspring sker från skolans olika byggnader vid samma klockslag, klockan 13.00. Naturvetenskapliga programmet springer ut från Marint centrum, samhällsprogrammen från Valfisken och estetiska programmet från Kulturskolan (Godsmagasinet). Två anhöriga per student är välkomna att ta emot sina studenter på anvisade platser.

Österlengymnasiets och gymnasiesärskolans avgångselever firar sin student på Kronovalls slott.

Utspring sker klassvis, i intervaller, från klockan 12.00. Studenterna får bjuda in två vårdnadshavare per elev.

Årets studentkorteger på flak inte är tillåtna.

– Vi hoppas det blir en fin dag trots läget och vi önskar våra elever en fin sommar och lycka till på gymnasiet, högskolan, i livet, säger Anders Wedin med rektorer.

Läs mer

Andrarum

Det svarta guldet i Andrarum

Lördagen den 11 juli bjuder kulturföreningen Christinas Wänner in till invigning av utställningen ”Det svarta guldet i Andrarum” på Christinehof slott. Samtidigt blir det boksläpp för Gert Lagerstedts bok om Andrarums alunbruk. Klockan 13.00-14.00.

Simrishamn

Musikaliska möten och veganska matupplevelser

Tastecelebration Residence i Andrarum lockar i sommar med både andlig och lekamlig spis. Från Isabel Brummers veganska paradrätter till sång- och musikunderhållning med bland andra Cohen-tolkaren Janerik Lundquist.

Simrishamn

Sommarens konserter ställs in

Sommarens konserter på Ribbingsberg ställs in på grund av Covid-19. ”Vår konsertlokal bygger på närhet och gemenskap till musiken och konsten och vi kan inte chansa på hur läget kommer att vara i sommar” skriver Boel och Mats. ”Nästa år kommer vi att ladda för att åter välkomna fantastiska artister och publik till en sommar med glädje, musik och konst.”

Simrishamn

Åhusentreprenör öppnar glasskiosk i fiskestugan

Simrishamns fiskestuga i Tobisvik hyser numera inte bara Simrishamns Dartförening. Sedan förra helgen finns här även en glasskiosk.

Simrishamn

Surfakademin till Österlen

Sedan 2006 har Jens Holmer, Peter Sahlberg och kollegorna på Surfakademin lärt över 10 000 svenskar att dansa på vågorna i Biarritz, Galicien, Kalifornien och Costa Rica. När Coronaviruset slog till och alla resor ställdes in fick duon tänka om.

Simrishamn

Lämnade finansvärlden och öppnade surflodge

Efter att ha bott i en folkabuss och flackat runt mellan Europas bästa surfstränder i några år har Måns Olofsson slagit ner bopålarna. Strax efter påsk öppnade han Österlen Coffee and Waves, ett surflodge och kafé i Kivik.