1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
Butik

Beklädnadsbutik med anor är till försäljning

Nisses beklädnad i Sankt Olof är så mycket mer än en butik med lifestylekläder som lockar kunder med kändisstatus. Butiken är en bit välbevarad historia.
Det finns fortfarande nylonstrumpor, i originalförpackning, kvar på lagret i Nisses beklädnadsbutik, som idag drivs av Jan Skölderud.
Foto: Hannah Andersson

Tack vare Jan Skölderuds varsamma omvårdnad lever minnet av den gamla beklädnadsbutiken från 1925 kvar, i slitmärken på dörrar och bevarad i inredningen.

– Firman startades egentligen redan 1912 av Nisses far Efraim J Nilsson, i ett hus ett par kvarter bort. Då som manufaktur- och speceriaffär, berättar Jan. 1922 gick Efraim bort i spanska sjukan och hans fru, Augusta Nilsson tog över affären.

Augusta slutade med specerierna men fortsatte med manufakturer, garn och mode. 1925 flyttade butiken till nuvarande läge på Österlenvägen.

Nils Nilsson själv föddes 1915. Efter studier återvände han till Sankt Olof för att sätta upp skrädderi i anslutning till sin mors butik och så småningom tog han över affären tillsammans med sin syster Anna-Stina.

– Jag har fått besök av flera äldre damer och farbröder som minns hur det var när Nisse drev butiken. Det är fantastiskt roligt att få höra deras berättelser, säger Jan. Nisse lät till exempel barnen leka affär vid disken, med riktiga pengar. Han hade inga egna barn men ska ha varit väldigt barnkär.

images6 bilder
enlarge
Nisses beklädnadsbutik

Jan köpte huset 2002 och har varit mån om att bevara det gamla i renoveringsarbetet. På nedervåningen ryms inte bara butiken, utan även en privat bodel med kök, matrum och kontor. En trappa upp finns vardagsrum och tre sovrum.

– Jag har beslutat mig för att sälja huset och hoppas hitta någon som är intresserad av att fortsätta driva verksamhet här, så Nisses beklädnad får lov att leva vidare. Jag har inte alls bråttom med försäljningen, utan kommer att driva verksamheten vidare tills jag hittar rätt köpare. Men när det väl är sålt ska jag ut och äventyra, säger Jan och ler.

Han är en man i farten, som levt ett spännande liv med många strapatser att berätta om för den som vill lyssna.

Läs mer

Simrishamn

Musikaliska möten och veganska matupplevelser

Tastecelebration Residence i Andrarum lockar i sommar med både andlig och lekamlig spis. Från Isabel Brummers veganska paradrätter till sång- och musikunderhållning med bland andra Cohen-tolkaren Janerik Lundquist.

Teater

Det blir en sommar på scen i teaterladan

Repetitionerna inför Scen Österlens sommarmusikaler hade precis inletts när covid-19 spred sin skugga över världen. Men tack vare kreativa lösningar på problem som uppstått längs vägen, står barnen och ungdomarna nu redo att möta publiken i föreställningarna Aladdin Jr och RENT.

Sydöst

Dags för Hästrundan i helgen

Skåne. I dagarna tre blir det en blandning av prova på aktiviteter, öppna hus, föreläsningar, utställningar, med mera. Aktiviteter för både barn och vuxna. Evenemanget är ett samarbete mellan Föreningen Hästrundan, hästföretag och föreningar i Sydöstra Skåne samt Destination Häst.

Simrishamn

Åhusentreprenör öppnar glasskiosk i fiskestugan

Simrishamns fiskestuga i Tobisvik hyser numera inte bara Simrishamns Dartförening. Sedan förra helgen finns här även en glasskiosk.

Simrishamn

Surfakademin till Österlen

Sedan 2006 har Jens Holmer, Peter Sahlberg och kollegorna på Surfakademin lärt över 10 000 svenskar att dansa på vågorna i Biarritz, Galicien, Kalifornien och Costa Rica. När Coronaviruset slog till och alla resor ställdes in fick duon tänka om.

Simrishamn

Lämnade finansvärlden och öppnade surflodge

Efter att ha bott i en folkabuss och flackat runt mellan Europas bästa surfstränder i några år har Måns Olofsson slagit ner bopålarna. Strax efter påsk öppnade han Österlen Coffee and Waves, ett surflodge och kafé i Kivik.