GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Butik

Beklädnadsbutik med anor är till försäljning

Nisses beklädnad i Sankt Olof är så mycket mer än en butik med lifestylekläder som lockar kunder med kändisstatus. Butiken är en bit välbevarad historia.
Sankt Olof • Publicerad 4 juni 2020
Det finns fortfarande nylonstrumpor, i originalförpackning, kvar på lagret i Nisses beklädnadsbutik, som idag drivs av Jan Skölderud.
Det finns fortfarande nylonstrumpor, i originalförpackning, kvar på lagret i Nisses beklädnadsbutik, som idag drivs av Jan Skölderud.
Foto: Hannah Andersson

Tack vare Jan Skölderuds varsamma omvårdnad lever minnet av den gamla beklädnadsbutiken från 1925 kvar, i slitmärken på dörrar och bevarad i inredningen.

– Firman startades egentligen redan 1912 av Nisses far Efraim J Nilsson, i ett hus ett par kvarter bort. Då som manufaktur- och speceriaffär, berättar Jan. 1922 gick Efraim bort i spanska sjukan och hans fru, Augusta Nilsson tog över affären.

Augusta slutade med specerierna men fortsatte med manufakturer, garn och mode. 1925 flyttade butiken till nuvarande läge på Österlenvägen.

Nils Nilsson själv föddes 1915. Efter studier återvände han till Sankt Olof för att sätta upp skrädderi i anslutning till sin mors butik och så småningom tog han över affären tillsammans med sin syster Anna-Stina.

– Jag har fått besök av flera äldre damer och farbröder som minns hur det var när Nisse drev butiken. Det är fantastiskt roligt att få höra deras berättelser, säger Jan. Nisse lät till exempel barnen leka affär vid disken, med riktiga pengar. Han hade inga egna barn men ska ha varit väldigt barnkär.

6 bilder
Nisses beklädnad
Även om huset är till försäljning kommer Jan Skölderud att fortsätta driva Nisses beklädnadsbutik tills han hittar rätt köpare som vill fortsätta att vårda Nisses hus.
Klädställningar, köpmannadisk, lampor, slipsställ och Nisses gamla stege är exempel på inredning som finns kvar från tiden när Nils Nilsson drev beklädnadsbutiken.
1925 öppnade Nisses beklädnad i huset beläget längs Österlenvägen i Sankt Olof.
Nisses beklädnad
Nisses beklädnad
Nisses beklädnad
Även om huset är till försäljning kommer Jan Skölderud att fortsätta driva Nisses beklädnadsbutik tills han hittar rätt köpare som vill fortsätta att vårda Nisses hus.

Jan köpte huset 2002 och har varit mån om att bevara det gamla i renoveringsarbetet. På nedervåningen ryms inte bara butiken, utan även en privat bodel med kök, matrum och kontor. En trappa upp finns vardagsrum och tre sovrum.

– Jag har beslutat mig för att sälja huset och hoppas hitta någon som är intresserad av att fortsätta driva verksamhet här, så Nisses beklädnad får lov att leva vidare. Jag har inte alls bråttom med försäljningen, utan kommer att driva verksamheten vidare tills jag hittar rätt köpare. Men när det väl är sålt ska jag ut och äventyra, säger Jan och ler.

Han är en man i farten, som levt ett spännande liv med många strapatser att berätta om för den som vill lyssna.

Hannah AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar osterlenmagasinet med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.