unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Simrishamn
  2. Tomelilla
  3. Ystad
  4. E-tidning
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
Odling

Biblioteket sår odlingsfrön

Tomelilla bibliotek utlyser en odlingsutmaning och hoppas kunna så ett frö av intresse för det som växer hos barn och unga.
Biblioteken i Tomelilla, Brösarps och Onslunda startade i höstas fröbibliotek och bjuder i vår in barn och unga till en odlingsutmaning.
Biblioteken i Tomelilla, Brösarps och Onslunda startade i höstas fröbibliotek och bjuder i vår in barn och unga till en odlingsutmaning.
Foto: Mostphotos

– Med vår odlingsutmaning hoppas vi inspirera barn och unga att prova på att odla hemma, säger Cecilia Johansson, bibliotekarie.

Från den 1 mars kan kommunens unga odlare hämta en startpåse, innehållande ett odlingskit som tagits fram tillsammans med Nordfrö, på biblioteket.

– Vi vill göra det lätt att komma igång med odlandet! Odlingspåsarna kan hämtas ut på biblioteken i Tomelilla, Brösarps eller Onslunda.

En påse per barn, så långt lagret räcker, är det som gäller. Förutom fröerna i påsen, finns det fler att låna i bibliotekens nystartade fröbibliotek.

Fröbiblioteken, som vänder sig till odlare i alla åldrar, startade så smått i december förra året och finns i Tomelilla, Brösarp och Onslunda. Syftet är att bidra till odlarglädjen i kommunen.

Biblioteksbesökarna har lämnat in fröer tillsammans med information om växtart, odlingsår och skötselråd. Tanken är att fröbibliotekets låntagare till hösten återlämnar frön från den växt/de växter de odlat med hjälp av fröna de hämtat ut.

I samband med att biblioteket delar ut odlingspåsar utlyser de även en odlingsutmaning som vänder sig till barn.

– Odla en ståtlig solros, så ängsblommor till bina eller testa att odla din egen mat! En tomat, lite sallad eller kanske en stor pumpa? Fota din odling steg för steg, eller rita och berätta med ord hur det gått, beskriver Cecilia.

Deltagarna skickar in sina färdiga berättelser via mail eller lämnar in dem till biblioteket i Tomelilla, Brösarp eller Onslunda under hösten. Alla barn som deltar i utmaningen och lämnar in sin berättelse senast 30/10 vinner ett pris.