unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Blivande deckardrottning får kraft och energi på Österlen

I ungdomen spelade Lana Brunell i band med Louise Hoffsten. På senare år har hon skrivit barnböcker med Martin Widmark. Nu har hon skrivit en deckare tillsammans med Thomas Bodström. Kraft och inspiration finner hon inte minst på Österlen.
Författaren, musikern och journalisten Lana Brunell har återvänt till målarkursen Vedic Art på Österlen år efter år. Den här gången hade hon med sig sin nyutkomna pusseldeckare ”Ditt hjärta är mitt” i bagaget, där Thomas Bodström är medförfattare.
Författaren, musikern och journalisten Lana Brunell har återvänt till målarkursen Vedic Art på Österlen år efter år. Den här gången hade hon med sig sin nyutkomna pusseldeckare ”Ditt hjärta är mitt” i bagaget, där Thomas Bodström är medförfattare.
Foto: Johan Bentzel

Lana Brunell skrattar hjärtligt, när hon får höra att förlaget kallar henne Sveriges nya deckardrottning.

Vad ska Liza Marklund och hennes gelikar tycka om det? funderar hon. Själv aspirerar hon inte på titeln, men visst är det kul att förlaget tror på henne.

Dessutom är det hennes namn som står överst på omslaget till den nyutkomna deckaren ”Ditt hjärta är mitt”, trots att medförfattaren Thomas Bodström är betydligt mer känd.

Men enligt Lana Brunell handlar det mer om att Brunell/Bodström klingar bättre än Bodström/Brunell. För övrigt är den forne justitieministern helt chosefri och bryr sig inte om sådana detaljer.

Boken handlar om Nina Malm, som kombinerar jobbet som polis i Motala med att sjunga i band.

Trots mord och ond bråd död är den ganska lättsam i tonen, lite som ”Morden i Midsomer”.

– Det har vi fått mycket uppskattning för. Många deckare i dag är ju så våldsamma, säger Lana Brunell, som kallar boken för en klassisk pusseldeckare.

Hon beskriver samarbetet med sin författarkollega som enkelt och roligt.

– Jag vet ju inget om hur rättsväsendet fungerar. Det är Thomas expert på. Däremot vet jag hur det är att vara dubbelarbetande sångerska, för så har det varit för mig hela livet.

Lana Brunell bor och verkar i Linköping. Under många år var hon en profilerad radiojournalist. Numera är hon pressansvarig på Tekniska verken.

Parallellt har hon också jobbat som musiker och låtskrivare.

I unga år ingick hon i bandet Lakritstuttarna med Louise Hoffsten.

Hon har också skrivit musik till de barnböcker om strutsen Gustava och haren Tex som hon har skrivit tillsammans med Martin Widmark. Den senare är framför allt känd som författaren bakom Lasse-Majas detektivbyrå.

Målning fanns däremot inte på Lana Brunells palett förrän hon fick Livsträdgårdens kurs Vedic Art i 50-årspresent av sina systrar.

Det gav henne ett nytt kreativt utlopp och öppnade också dörren till Österlen, där hon hämtar både kraft och inspiration. I år deltar hon i kursen för femte gången.

– Många kreativa människor håller till här på Österlen. Det kan jag verkligen förstå.

Hittills har Lana Brunell inte förlagt handlingen i sina böcker till Österlen, men det kan komma att ändras.

– Jag har börjat fundera i de banorna, att jag i en kommande bok får lägga in en huvudperson som åker på målarkurs till Österlen. Det är ju så när jag skriver, att jag hämtar erfarenheter från mig själv.

Läs mer

Säsongsfinal på slottet

Simrishamn

Säsongsfinal på slottet

På söndag är det säsongsfinal på Christinehofs slott och då välkomnas besökarna till ett späckat berättarprogram som äger rum både inne och ute.

Minimuseum invigdes

Simrishamn

Minimuseum invigdes

Med bandklippning och tal av Österlens museums chef Lena Alebo och Olle Månsson invigdes förra torsdagen ett sjöfartshistoriskt minimuseum i Simrishamn.

Emelie har skrivit om att mista sin mamma

Simrishamn

Emelie har skrivit om att mista sin mamma

I dagarna släpps antologin ”När mammor dör” där 31 döttrar mellan 18 och 77 år öppet och ärligt berättar om sorgen och livet efter förlusten av sina mödrar. Emelie Hill Dittmer, journalist och skrivpedagog i Gladsax, bidrar med en av texterna.

Klassrummet flyttade ut i naturen för en dag

Simrishamn

Klassrummet flyttade ut i naturen för en dag

Förra tisdagen hade yrkeseleverna på Österlengymnasiet friluftsdag och de kunde knappast ha bett om bättre väder.

Kulturpark Österlen tar in på Hammenhögs gästis

Simrishamn

Kulturpark Österlen tar in på Hammenhögs gästis

Fram till den 27 september visar konstföreningen Kulturpark Österlen verk av 10 konstnärer på Hammenhögs Gästgivaregård.

Donation väcker intresse för vatten och miljö

Natur

Donation väcker intresse för vatten och miljö

Årskurs 6 från Piratenskolan var först ut när de förra fredagen besökte Naturskolan Österlen i Kivik för en förmiddag på temat vatten. Totalt kommer 120 elever ges chansen att lära sig mer om vatten och miljö tack vare en donation av professor emeritus Åke Jönsson.