1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Blivande deckardrottning får kraft och energi på Österlen

I ungdomen spelade Lana Brunell i band med Louise Hoffsten. På senare år har hon skrivit barnböcker med Martin Widmark. Nu har hon skrivit en deckare tillsammans med Thomas Bodström. Kraft och inspiration finner hon inte minst på Österlen.
Författaren, musikern och journalisten Lana Brunell har återvänt till målarkursen Vedic Art på Österlen år efter år. Den här gången hade hon med sig sin nyutkomna pusseldeckare ”Ditt hjärta är mitt” i bagaget, där Thomas Bodström är medförfattare.
Foto: Johan Bentzel

Lana Brunell skrattar hjärtligt, när hon får höra att förlaget kallar henne Sveriges nya deckardrottning.

Vad ska Liza Marklund och hennes gelikar tycka om det? funderar hon. Själv aspirerar hon inte på titeln, men visst är det kul att förlaget tror på henne.

Dessutom är det hennes namn som står överst på omslaget till den nyutkomna deckaren ”Ditt hjärta är mitt”, trots att medförfattaren Thomas Bodström är betydligt mer känd.

Men enligt Lana Brunell handlar det mer om att Brunell/Bodström klingar bättre än Bodström/Brunell. För övrigt är den forne justitieministern helt chosefri och bryr sig inte om sådana detaljer.

Boken handlar om Nina Malm, som kombinerar jobbet som polis i Motala med att sjunga i band.

Trots mord och ond bråd död är den ganska lättsam i tonen, lite som ”Morden i Midsomer”.

– Det har vi fått mycket uppskattning för. Många deckare i dag är ju så våldsamma, säger Lana Brunell, som kallar boken för en klassisk pusseldeckare.

Hon beskriver samarbetet med sin författarkollega som enkelt och roligt.

– Jag vet ju inget om hur rättsväsendet fungerar. Det är Thomas expert på. Däremot vet jag hur det är att vara dubbelarbetande sångerska, för så har det varit för mig hela livet.

Lana Brunell bor och verkar i Linköping. Under många år var hon en profilerad radiojournalist. Numera är hon pressansvarig på Tekniska verken.

Parallellt har hon också jobbat som musiker och låtskrivare.

I unga år ingick hon i bandet Lakritstuttarna med Louise Hoffsten.

Hon har också skrivit musik till de barnböcker om strutsen Gustava och haren Tex som hon har skrivit tillsammans med Martin Widmark. Den senare är framför allt känd som författaren bakom Lasse-Majas detektivbyrå.

Målning fanns däremot inte på Lana Brunells palett förrän hon fick Livsträdgårdens kurs Vedic Art i 50-årspresent av sina systrar.

Det gav henne ett nytt kreativt utlopp och öppnade också dörren till Österlen, där hon hämtar både kraft och inspiration. I år deltar hon i kursen för femte gången.

– Många kreativa människor håller till här på Österlen. Det kan jag verkligen förstå.

Hittills har Lana Brunell inte förlagt handlingen i sina böcker till Österlen, men det kan komma att ändras.

– Jag har börjat fundera i de banorna, att jag i en kommande bok får lägga in en huvudperson som åker på målarkurs till Österlen. Det är ju så när jag skriver, att jag hämtar erfarenheter från mig själv.

Läs mer

Aktion

Tranmanifestation mot kärnvapen

Som en manifestation mot kärnvapen ska ett träd i centrala Simrishamn fyllas med papperstranor på årsdagen av bomben över Hiroshima.

Ceremoni

Mustigt författarskap gav Lina Wolff Piratenpriset

Burlesk humor med stora gester har tagit författaren Lina Wollf ända in i den aktningsvärda skaran av Piratenpristagare. Vid en något nedtonad ceremoni kom hon häromveckan till Österlen för att ta emot priset.

Konsert

Musikaliskt kosläpp för spelsugna saxofonister

Sommarkompisarna och saxofonisterna Per Bäcker och Staffan Mårtensson sammanstrålar även denna sommar på Lönebostället i Gladsax. Den sistnämnde blåser toner ur en riktig raritet: en saxofon som en gång tillhörde jazzlegenden Stan Getz.

Krogliv

Rikstolvans krog bjuder Österlen på nya smaker

Det är inte underligt att tycke uppstår, när det libanesiska och italienska köket möts på ett vackert Österlen. Denna på pappret annorlunda men i munnen välsmakande kombination erbjuds från och med i sommar på Rikstolvans krog i Järrestad.

Nyöppnat

Strandkiosk i ålaboden

Ica Supermarket Klockareboden, med butik i Borrby, nysatsar på flera olika plan just nu. En sommaraktuell del av satsningen är kiosken vid Borrby strand som sätter guldkant på strandhänget.

Tomelilla

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.