unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Simrishamn
  2. Tomelilla
  3. Ystad
  4. E-tidning
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
Kärlek

Blommor och choklad ­­ på alla hjärtans dag

På söndag har det blivit dags att fira årets kanske kärleksfullaste högtid - alla hjärtans dag. …Även om det finns lika många sätt att visa kärlek på som det finns människor på vår jord, så går det inte att sticka under stol med att blommor och choklad är säkra kort.
”Jag gillar att alla hjärtans dag är rosens dag men uppskattar också att få lov att binda en vacker vårbukett med tulpaner” säger Emma-Lisa Lundgren som blev korad till Österlens rosdrottning 2018 och driver Makalösa Trädgårdar som har öppet vardagar klockan 10-18 och lördagar klockan 10-14.
”Jag gillar att alla hjärtans dag är rosens dag men uppskattar också att få lov att binda en vacker vårbukett med tulpaner” säger Emma-Lisa Lundgren som blev korad till Österlens rosdrottning 2018 och driver Makalösa Trädgårdar som har öppet vardagar klockan 10-18 och lördagar klockan 10-14.
Foto: Hannah Andersson

Hos Makalösa Trädgårdar i Simrishamn går alla hjärtans dag i alla fall inte obemärkt förbi.

– Försäljningen ökar, även om jag upplever att den inte är lika stor idag som när jag började i branschen, men oavsett så är det tveklöst den dagen på året när vi har mest män i butiken, konstaterar Emma-Lisa Lundgren.

Emma-Lisa berättar att rosen fått konkurrens av tulpanen i alla hjärtans dag-buketten.

– Många kör på det traditionella och väljer röda rosor, men vi märker hur allt fler väljer en tulpan- eller blandad bukett.

Pandemin märks i kundernas köpbeteenden.

– Vi har inte sålt lika många ”gåbort-buketter” i år. Däremot märks det tydligt att folk spenderar mer tid hemma och vill förgylla vardagen med färska blommor.

3 bilder
Chokladfabriken i Skåne Tranås är öppen onsdag - fredag klockan 11-17, lördag och söndag klockan 10-15.
Kärlekens röda färg i sällskap av smutsiga pasteller som är populärt just nu.
Österlenchoklad erbjuder en pralinask fylld med extra mycket kärlek inför alla hjärtans dag.
enlarge

Buden har också ökat.

– Många väljer att skicka blomsterbud till vänner och släktingar som de kanske inte kan träffa just nu.

Att skicka en hälsning till någon man tycker om fungerar även när det gäller choklad.

– Vi lanserade våra brevlådepaket, som levereras direkt i brevlådan och inte behöver hämtas ut hos ombud, förra våren och de har gjort succé, berättar Ulrika Bergenkrans på Österlenchoklad. Det märks att man tänker lite extra på varandra i situationen som råder och det känns fantastiskt att få skriva de vackra hälsningarna som många väljer att skicka med sina paket.

Inför alla hjärtans dag erbjuder Österlenchoklad, förutom ett brett ordinarie sortiment, både hjärtformade praliner och en pralinask fylld med extra mycket kärlek. Butiken i Skåne Tranås är öppen med anpassningar.

– Och det går alltid bra att ringa om du hellre vill swisha och hämta din beställning utanför butiken, berättar Ulrika.

Läs mer

Bagaren & Konditorns julkola

Jul. Len kola med smak av saffran. Kan det bli bättre? Bagaren & Konditorn delar med sig av sitt recept på saffranskola till er läsare.
Bagaren & Konditorns julkola

Kulturskolan får del av pris

Pris. Arvsfonden ger projektet ”Barn på flykt – Kulturskolan gör skillnad” utmärkelsen Guldkorn. Simrishamns kommun är en av fyra skånska kommuner som arbetat med projektet.
Kulturskolan får del av pris

Julbak med klassiska och nya smaker

Jul. Det doftar ljuvligt från köket hos Bagaren & Konditorn i Simrishamn. Karin och Paul Ludorowski är, tillsammans med sin personal, i färd med att bulla upp inför helgens adventsfirande.
Julbak med klassiska och nya smaker

Familjen Harbo ger nytt liv åt Gamlegård

Satsning. Bed and breakfast, butik och yogastudio i ett. Familjen Harbo väcker liv i den slumrande hotellanläggningen.
Familjen Harbo ger nytt liv åt Gamlegård

Inställt trädgårdsbesök

Gyllebo. Måndagen den 20 juli planerade Österlens trädgårdssällskap att besöka ”Jettes have – trädgården för alla sinnen” i Gyllebo. Trädgårdsbesöket är dessvärre inställt.
Inställt trädgårdsbesök

Pest, kolera och fattigdom

Simrishamn. Lär känna Simrishamn i en stadsvandring med museichef Lena Alebo på temat tidigare århundradens olyckor, pandemier och fattigdom. Det blir också berättelser om stadens utveckling, näringsliv och invånare. Max 20 deltagare. Föranmälan krävs. Datum: 29/7 och 5/8 klockan 14-15.30. Även 23/7, 30/7 och 6/8 klockan 18-19.30.
Pest, kolera och fattigdom

Ingen Krämarmarknad i år

Simrishamn. På grund av pågående pandemi och av hänsyn till besökarna, ställs årets Krämarmarknad i Simrishamn in. Det är Gröstorps IF som arrangerar marknaden tillsammans med Köpmannaföreningen i Simrishamn. ”Inkomsterna från Krämarmarknaden betyder mycket för föreningen så vi har ett tufft år framför oss” konstaterar Bo-Inge Widerberg, Gröstorps IF.
Ingen Krämarmarknad i år

Stadsvandring med eländestema

Simrishamn. Lär känna Simrishamn i en stadsvandring med museichef Lena Alebo på temat tidigare århundradens olyckor, pandemier och fattigdom. Det blir också berättelser om stadens utveckling, näringsliv och invånare. Max 20 deltagare. Föranmälan krävs. Datum: 22/7, 29/7 och 5/8 klockan 14-15.30. Även 16/7, 23/7, 30/7 och 6/8 klockan 18-19.30.
Stadsvandring med eländestema

Sanna ordnar provsmakning av oljor i världsklass

Simrishamn. När vårens planerade resor ställdes in valde Sanna Töringe att satsa på sin butik. Nu finns ett koncentrat av italienska aromer i hennes österlenträdgård.
Sanna ordnar provsmakning av oljor i världsklass

Historisk vandring med app

Simrishamn. 2023 är det 900 år sedan Simrishamn som plats uppmärksammades första gången i skrift. Berättarappen ”Simrishamn 900 år” levandegör stadens spännande historia. Ladda ner appen och utforska Simrishamn på egen hand. ”Simrishamn 900 år” är gratis att ladda ner och finns till både iPhone och Android.
Historisk vandring med app

Visning av årets lökodling

Simrishamn. Eva Fristedt från ”Narciss och tulpan” visar årets lökplantering i Österlens museums trädgård. Eva ger även råd och tips kring lökodling. Lördagen den 9 maj klockan 11 och klockan 13. Fri entré. Vid Österlens museum i Simrishamn.
Visning av årets lökodling

Kurs i pilflätning på museet

Simrishamn. Lär dig fläta växtstöd av pil till trädgården eller växthuset. Eva Persson lär ut tekniker för pilflätning på Österlens museum i Simrishamn lördagen den 9 maj klockan 11-14. För vuxna. Minst 5, max 10 deltagare. Deltagaravgift inklusive material. Föranmälan, senast 6 maj, till museet.
Kurs i pilflätning på museet