unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
Covid-19

Capio Simrishamn erbjuder antikroppstest

Sedan några veckor tillbaka erbjuder Region Skåne antikroppstester för covid-19. Från den 7 september ges möjligheten att ta testet även på Capio Vårdcentral i Simrishamn.
”Vi inleder provtagningen den 7 september och en tid före läggs tidsbokningen upp” berättar Lena Gustafsson på Capio i Simrishamn.
”Vi inleder provtagningen den 7 september och en tid före läggs tidsbokningen upp” berättar Lena Gustafsson på Capio i Simrishamn.
Foto: Hannah Andersson

Antikroppstestningen sker på uppdrag av Region Skåne. Provtagningen genomförs i skrivande stund av Capio, Doktor.se, Doktor24, Kry, Vaccina eller Werlabs.

I Ystad ges redan nu möjlighet att göra testet hos Capio på Ystad Rehab Center och hos Werlabs.

I Simrishamn startar provtagningen andra veckan i september.

– Vi inleder provtagningen den 7 september och en tid före det läggs tidsbokningen upp, berättar Lena Gustafsson på Capio i Simrishamn.

Testet visar om du tidigare har varit sjuk i covid-19 och om du utvecklat antikroppar.

– Du får veta om du genomgått sjukdomen men måste fortfarande följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer, poängterar Lena.

Egenavgiften för provet är 200 kronor och avgiften omfattas inte av högkostnadsskyddet.

Tidsbokningen nås via Capios webbplats.

– Väl på plats, efter att du bokat en tid, går testet väldigt snabbt att göra. Vi tar ett blodprov i armen och inom 2-10 dagar får du svaret digitalt.

När svaret är klart skickas ett sms till telefonnumret som angavs vid bokningen.

– Meddelandet innehåller en länk som du klickar på för att logga in med mobilt BankID. När du loggat in visas provsvaret. Från och med den 7 september kan även de som inte har BankID boka tid hos oss. Patienter utan BankID får sitt svar från oss via brev eller telefon.

Har du en pågående infektion kan du inte göra ett antikroppstest.

– För att vi ska kunna testa dig för antikroppar måste du ha varit symptomfri i minst två, men helst fyra till sex veckor, berättar Lena.

För närvarande är det bara personer över 18 år, folkbokförda i Region Skåne som kan göra antikroppstestet på de skånska mottagningarna.

Så här går det till:

För närvarande behöver du vara folkbokförd i Region Skåne och över 18 år för att kunna göra ett antikroppstest.
För att kunna testa dig för antikroppar måste du ha varit frisk i 14 dagar.
När du besöker mottagningen tas ett så kallat venöst prov, vilket innebär att du lämnar blod från en ven i armvecket.
När svaret är klart får du ett sms till det telefonnummer du angav vid bokningen av din tid. ­Meddelandet innehåller en länk som du klickar på för att logga in med mobilt BankID. När du loggat in visas provsvaret.
Källa: capio.se

Läs mer

Sommarens konserter ställs in

Simrishamn

Sommarens konserter ställs in

Sommarens konserter på Ribbingsberg ställs in på grund av Covid-19. ”Vår konsertlokal bygger på närhet och gemenskap till musiken och konsten och vi kan inte chansa på hur läget kommer att vara i sommar” skriver Boel och Mats. ”Nästa år kommer vi att ladda för att åter välkomna fantastiska artister och publik till en sommar med glädje, musik och konst.”

Populär stafettmara ställs in

Sydöst

Populär stafettmara ställs in

Stafettmaran som skulle ägt rum den 22 augusti ställs in. 2016 väckte Fredrik Hagenkötter och Mattias Averfalk liv i Stafettmaran, som då hade haft uppehåll i 13 år. Den populära klassikern med bansträckning från Simrishamn till Ystad lockar sedan omstarten fler än hundra lag varje år. Stafettmaran skulle i år firat femårsjubileum men ställs alltså in.

Folkhögskolan på turné

Simrishamn

Folkhögskolan på turné

Intresset var stort när Österlens folkhögskola förra tisdagen gav sig ut på miniturné i sydöstra Skåne för att informera om höstens utbildningar.

Pippikalas med pysselverkstad

Pippi kommer på besök med sockerdricka och guldpengar.

Pippikalas med pysselverkstad

I år är det 75 år sedan den första boken om Pippi Långstrump gavs ut i Sverige. Det vill Barnens bokhandel i Simrishamn fira med att bjuda in till Pippikalas i butiken fredagen den 22 maj. Det blir pysselverkstad utomhus vid vackert väder och erbjudande på butikens Pippi-varor både fredag och lördag.

Visning av årets lökodling

Simrishamn

Visning av årets lökodling

Eva Fristedt från ”Narciss och tulpan” visar årets lökplantering i Österlens museums trädgård. Eva ger även råd och tips kring lökodling. Lördagen den 9 maj klockan 11 och klockan 13. Fri entré. Vid Österlens museum i Simrishamn.