unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Simrishamn
  2. Tomelilla
  3. Ystad
  4. E-tidning
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
Hälsa

Capio vårdcentral satsar på äldremottagning

Capio vårdcentral, på sjukhuset i Simrishamn, satsar på en ny äldremottagning. Målet är ökad tillgänglighet och en mer sammanhållen vård.
Lena Gustafsson, specialistsjuksköterska med inriktning äldrevård, är projektledare för Capio vårdcentrals nya äldremottagning. Till sin hjälp i satsningen har hon leg. sjuksköterska Lina Holmberg.
Lena Gustafsson, specialistsjuksköterska med inriktning äldrevård, är projektledare för Capio vårdcentrals nya äldremottagning. Till sin hjälp i satsningen har hon leg. sjuksköterska Lina Holmberg.
Foto: Hannah Andersson

Den 15 december går startskottet för Capios satsning på en äldremottagning i Simrishamn. Lena Gustafsson, specialistsjuksköterska med inriktning äldrevård, är projektledare för den nya satsningen och till sin hjälp har hon Lina Holmberg, leg. sjuksköterska.

– Äldremottagningen vänder sig till alla listade hos Capio vårdcentral, som är 75 år fyllda eller äldre, berättar Lena. Men målgruppen som har störst nytta av mottagningen är förmodligen äldre än så. Den vänder sig främst till multisjuka äldre, som behöver stöd i vård- och omsorgsapparaten.

– Vården kan kännas komplicerad för många äldre och då ska vi finnas där för att stötta och hjälpa, säger Lina.

Det är Lena eller Lina som svarar när du ringer till äldremottagningen.

– Många äldre tycker det är krångligt att ringa vårdcentralen med knappvalen som måste göras. När du ringer äldremottagningens nummer kommer du direkt till oss. När vi inte kan svara möts du av en telefonsvarare där du talar in namn och nummer så ringer vi upp så fort vi kan. Målet är att återkoppla samma dag eller dagen efter, berättar Lena.

Äldremottagningens vårdtagare tilldelas en kontaktsköterska som sköter samverkan mellan kommunen, slutenvården och andra aktörer som är viktiga för patienten.

– Vi tar inte över det som redan fungerar, vår roll är att stötta och hjälpa till att bena ut, så vården känns trygg och säker, säger Lena.

– Vårdtagaren kan exempelvis komma till oss inför ett läkarbesök för att gå igenom sin läkemedelslista och ställa frågor som dyker upp. Så kan vi göra en kartläggning inför läkarbesöket tillsammans, förklarar Lina.

Lena Gustafsson har ett nära samarbete med övriga yrkeskategorier på vårdcentralen.
Lena Gustafsson har ett nära samarbete med övriga yrkeskategorier på vårdcentralen.
Foto: Hannah Andersson

Både Lena och Lina har ett stort intresse för vårdfrågor som rör äldre.

– Jag har jobbat med äldre sedan jag blev sjuksköterska 2012 och tycker det är fantastiskt kul och givande, säger Lina.

– Det är en så tacksam grupp att jobba med och känslan av att göra skillnad är stor, håller Lena med.

Lena har jobbat som sjuksköterska sedan 1996 och var bland landets första att utbilda sig till specialistsjuksköterska inom äldrevård 2001. På vårdcentralen i Simrishamn har hon jobbat sedan 2013 och redan för fem år sedan gjorde Lena ett försök att starta en äldremottagning.

– Tyvärr rann satsningen ut i sanden då, för jag behövdes på annat håll. Därför känns det jättekul att äntligen få lov att förverkliga iden om en äldremottagningen - för den behövs!

Äldremottagningen startar den 15 december och nås på telefonnummer 0414-150 75, helgfria vardagar mellan klockan 11.00-12.00 samt 13.30-14.45.

quote
Vården kan kännas komplicerad för många äldre och då ska vi finnas där för att stötta och hjälpa.