1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Catus Home satsar på idérik hemtrevnad

Alla känner apan, men apan känner ingen. Så brukar det heta. Men i det här fallet vill apan också gärna lära känna alla. Det är en gorilla på skylten, men i butiken står ett pratglatt och entusiastiskt par.
Catus Home är i grunden Sofia Wibergs projekt, men maken Jonny Wiberg hjälper till så mycket han kan och hinner. Här blandas design, second hand och konst om vartannat. Det ska vara känslan av ett hem, där i princip allt är till salu.
Foto: Johan Bentzel

Det är svårt att inte skratta i Sofia och Jonny Wibergs sällskap. Själva skrattar de hela tiden. De älskar att umgås och sprida sin glädje vidare till andra.

Nystartade Catus Home i Södra Mellby blir därför mer än en inredningsbutik. Det blir en mötesplats. Eller en upplevelse, som Sofia Wiberg själv beskriver det.

– Jag har haft den här drömmen i många år, men det har inte funnits något bra tillfälle förrän nu.

Butiken ligger på husets ovanvåning och Sofia Wiberg hoppas att kunderna ska känna sig som hemma.
Foto: Johan Bentzel

Sofia Wiberg säljer bara saker som hon själv tycker om. Det är allt från filtar som hon har köpt på sig under resor till begagnade föremål som är värda ett fortsatt liv, ibland för något helt annat ändamål än sitt ursprungliga.

Känslan ska vara som att komma hem till paret Wiberg, vilket man på sätt och vis också gör, då halva huset är deras sommarbostad.

I butiken finns också Sofia Wibergs egen keramik och hennes föräldrars konst. Det går även bra att sätta sig ner en stund och dricka en juice.

– Ikea var pionjärer med att inte skapa en traditionell butik, utan i stället bygga miljöer. Lite så försöker vi tänka här. Det är inte en butik med en massa saker på hyllor, utan snarare inspirerande miljöer som du går runt i. Och allt som du ser kan du köpa, säger Jonny Wiberg.

Sofia Wiberg skapar små fantasirika keramikskulpturer som hon också säljer på Catus Home.
Foto: Johan Bentzel

Sofia Wiberg är i grunden socialarbetare och skolkurator, men just nu satsar hon fullt ut på Catus Home. Jonny Wiberg, som är konstruktör till yrket, hjälper till så mycket han kan.

– Min förhoppning är att det ska gå så bra för Sofia att jag kan bli lyxman, säger han, brister ut i ett skratt och tillägger att ingen av dem egentligen är någon karriärmänniska:

– Mitt bästa karriärdrag någonsin var att gå ner till 80 procent.

Catus betyder gorilla och det syns också tydligt på de skyltar som omger butiken. Sofia Wibergs filosofi är att en bild fastnar lättare än ett namn.

– Alla kommer ihåg apan och blir nyfikna på vad det här är för något.

Åtta år har gått sedan makarna Wiberg köpte tomten i Södra Mellby efter att ha tagit sig en tur i området. På den tiden hade Sofia Wibergs far, Jan Wiberg, en ateljé i Bästekille.

Året efter tomtköpet tog Sofia och Jonny Wiberg, som till vardags bor i Västervik, hem förstapriset i TV4-programmet ”Drömkåken”. Prispengarna har gått till att bebygga den mer än 3 000 kvadratmeter stora tomten på Österlen.

Huvudbyggnaden vilar på en äldre grund från ett sedan länge försvunnet hus och arbetet med att ställa i ordning butik och omgivningar pågick in i det sista, berättar Sofia Wiberg.

– Folk är helt chockade nu. För bara några veckor sedan fanns det inte ens grus på tomten.

Catus betyder gorilla. De handmålade skyltarna, skapade av Sofia Wibergs far, har blivit ett nytt blickfång.
Foto: Johan Bentzel

Läs mer

Aktion

Tranmanifestation mot kärnvapen

Som en manifestation mot kärnvapen ska ett träd i centrala Simrishamn fyllas med papperstranor på årsdagen av bomben över Hiroshima.

Ceremoni

Mustigt författarskap gav Lina Wolff Piratenpriset

Burlesk humor med stora gester har tagit författaren Lina Wollf ända in i den aktningsvärda skaran av Piratenpristagare. Vid en något nedtonad ceremoni kom hon häromveckan till Österlen för att ta emot priset.

Konsert

Musikaliskt kosläpp för spelsugna saxofonister

Sommarkompisarna och saxofonisterna Per Bäcker och Staffan Mårtensson sammanstrålar även denna sommar på Lönebostället i Gladsax. Den sistnämnde blåser toner ur en riktig raritet: en saxofon som en gång tillhörde jazzlegenden Stan Getz.

Krogliv

Rikstolvans krog bjuder Österlen på nya smaker

Det är inte underligt att tycke uppstår, när det libanesiska och italienska köket möts på ett vackert Österlen. Denna på pappret annorlunda men i munnen välsmakande kombination erbjuds från och med i sommar på Rikstolvans krog i Järrestad.

Brösarp

Utställning med Österlenbilder

Konstnärsparet Hasse och Ia Karlsson, Vitemölla, ställer ut Österlenbilder på Brösarps Konsthall. Ia är känd för sina färgglada akrylmålningar i naivistisk stil och Hasse är en skicklig akvarellmålare, som bland annat målat Nobelprisdiplom. Utställningen pågår 18 juli - 2 augusti. Öppet lör-sön klockan 12-16. Brösarps Konsthall i samverkan med Brösarps Gästgifveri.

Simrishamn

Musikaliska möten och veganska matupplevelser

Tastecelebration Residence i Andrarum lockar i sommar med både andlig och lekamlig spis. Från Isabel Brummers veganska paradrätter till sång- och musikunderhållning med bland andra Cohen-tolkaren Janerik Lundquist.