1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
Samarbete

Coronakrisen fick grannar att dela på kock

I sviterna av Coronapandemin har ett samarbete av det ovanligare slaget inletts i Österlens krogbransch. Linus Persson, köksmästare på Örum 119 har sedan i början av juni lånats ut till grannen, Örums Nygård.
– Jag trivs verkligen med att vara på båda ställena, det känns utvecklande, säger Linus Persson, köksmästare på Örum 119, som sedan i början av juni även hoppar in på Örums Nygård.
Foto: Fredrik Ekblad

– Vi ser inte varandra som konkurrenter, utan mer som samarbetspartners. Att vi kunde få till en sådan här lösning känns fantastiskt bra, säger Maria Hallin som tillsammans med sin man Magnus driver Örums Nygård.

När coronaviruset härjade som värst försvann i princip samtliga av spahotellets bokningar och paret tvingades säga upp nästan all personal, bland annat den provanställda köksmästaren Martin Grantinge.

När restriktionerna lättade och Folkhälsomyndigheten tillät resor inom landet igen, var det som att öppna en kran och bokningarna strömmade in.

– Vid det laget hade Martin hittat ett nytt jobb och vi stod utan köksmästare, berättar Maria som funderade på hur de skulle göra.

Istället för att gå över ån efter vatten tog hon kontakt med Peter Ljungquist på Örum 119 och frågade om han inte kunde låna ut Linus Persson.

Den Österlenska kockprofilen, som tidigare arbetat på Karlaby kro och tillsammans med frun Linda drivit den egna restaurangen En gaffel kort, anställdes som köksmästare på Örum 119 förra året.

Maria Hallin på Örums Nygård är väldigt tacksam för samarbetet med Örum 119 och säger att Linus inhopp redan är en succé.
Foto: Fredrik Ekblad

Peter gav grönt ljus och i början av juni började Linus bekanta sig med köket på Örums Nygård och satte den nya menyn. De som gästade En gaffel kort kommer säkert känna igen en del i menyn.

– Det är lite samma stil, men med vissa förändringar såklart. Jag kallar det ärlig mat. Man förstår vad det är när man läser och ser maten, säger Linus Persson.

Den nya menyn är inspirerad av En gaffel kort, krogen som Linus och hans fru Linda drev i Simrishamn.
Foto: Fredrik Ekblad

Hur länge han ska kocka på Örums Nygård är inte bestämt, men att Linus trivs med att stå med ett ben i varje verksamhet är klart.

– Som kock vill man skapa och utveckla olika stilar och det får jag chans att göra tack vare det här samarbetet.

Hur länge Linus Persson ska kocka på Örums Nygård är inte bestämt, men eventuellt även i höst.
Foto: Fredrik Ekblad

Läs mer

Ceremoni

Mustigt författarskap gav Lina Wolff Piratenpriset

Burlesk humor med stora gester har tagit författaren Lina Wollf ända in i den aktningsvärda skaran av Piratenpristagare. Vid en något nedtonad ceremoni kom hon häromveckan till Österlen för att ta emot priset.

Konsert

Musikaliskt kosläpp för spelsugna saxofonister

Sommarkompisarna och saxofonisterna Per Bäcker och Staffan Mårtensson sammanstrålar även denna sommar på Lönebostället i Gladsax. Den sistnämnde blåser toner ur en riktig raritet: en saxofon som en gång tillhörde jazzlegenden Stan Getz.

Simrishamn

Tipspromenad med vinstchans

Lär känna Simrishamn med Österlens museums tipspromenad. Hämta ett tipsformulär med 10 frågor i museibutiken, gå en promenad genom staden med museets app ”Simrishamn 900 år” och svara på frågorna. De som svarar rätt och lämnar in sitt tipsformulär innan den 15 september deltar i utlottningen av fina priser.

Simrishamn

Ingen Krämarmarknad i år

På grund av pågående pandemi och av hänsyn till besökarna, ställs årets Krämarmarknad i Simrishamn in. Det är Gröstorps IF som arrangerar marknaden tillsammans med Köpmannaföreningen i Simrishamn. ”Inkomsterna från Krämarmarknaden betyder mycket för föreningen så vi har ett tufft år framför oss” konstaterar Bo-Inge Widerberg, Gröstorps IF.

Tomelilla

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.

Simrishamn

Lämnade finansvärlden och öppnade surflodge

Efter att ha bott i en folkabuss och flackat runt mellan Europas bästa surfstränder i några år har Måns Olofsson slagit ner bopålarna. Strax efter påsk öppnade han Österlen Coffee and Waves, ett surflodge och kafé i Kivik.