Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Samarbete

Coronakrisen fick grannar att dela på kock

I sviterna av Coronapandemin har ett samarbete av det ovanligare slaget inletts i Österlens krogbransch. Linus Persson, köksmästare på Örum 119 har sedan i början av juni lånats ut till grannen, Örums Nygård.
– Jag trivs verkligen med att vara på båda ställena, det känns utvecklande, säger Linus Persson, köksmästare på Örum 119, som sedan i början av juni även hoppar in på Örums Nygård.
– Jag trivs verkligen med att vara på båda ställena, det känns utvecklande, säger Linus Persson, köksmästare på Örum 119, som sedan i början av juni även hoppar in på Örums Nygård.
Foto: Fredrik Ekblad

– Vi ser inte varandra som konkurrenter, utan mer som samarbetspartners. Att vi kunde få till en sådan här lösning känns fantastiskt bra, säger Maria Hallin som tillsammans med sin man Magnus driver Örums Nygård.

När coronaviruset härjade som värst försvann i princip samtliga av spahotellets bokningar och paret tvingades säga upp nästan all personal, bland annat den provanställda köksmästaren Martin Grantinge.

När restriktionerna lättade och Folkhälsomyndigheten tillät resor inom landet igen, var det som att öppna en kran och bokningarna strömmade in.

– Vid det laget hade Martin hittat ett nytt jobb och vi stod utan köksmästare, berättar Maria som funderade på hur de skulle göra.

Istället för att gå över ån efter vatten tog hon kontakt med Peter Ljungquist på Örum 119 och frågade om han inte kunde låna ut Linus Persson.

Den Österlenska kockprofilen, som tidigare arbetat på Karlaby kro och tillsammans med frun Linda drivit den egna restaurangen En gaffel kort, anställdes som köksmästare på Örum 119 förra året.

Maria Hallin på Örums Nygård är väldigt tacksam för samarbetet med Örum 119 och säger att Linus inhopp redan är en succé.
Maria Hallin på Örums Nygård är väldigt tacksam för samarbetet med Örum 119 och säger att Linus inhopp redan är en succé.
Foto: Fredrik Ekblad

Peter gav grönt ljus och i början av juni började Linus bekanta sig med köket på Örums Nygård och satte den nya menyn. De som gästade En gaffel kort kommer säkert känna igen en del i menyn.

– Det är lite samma stil, men med vissa förändringar såklart. Jag kallar det ärlig mat. Man förstår vad det är när man läser och ser maten, säger Linus Persson.

Den nya menyn är inspirerad av En gaffel kort, krogen som Linus och hans fru Linda drev i Simrishamn.
Den nya menyn är inspirerad av En gaffel kort, krogen som Linus och hans fru Linda drev i Simrishamn.
Foto: Fredrik Ekblad

Hur länge han ska kocka på Örums Nygård är inte bestämt, men att Linus trivs med att stå med ett ben i varje verksamhet är klart.

– Som kock vill man skapa och utveckla olika stilar och det får jag chans att göra tack vare det här samarbetet.

Hur länge Linus Persson ska kocka på Örums Nygård är inte bestämt, men eventuellt även i höst.
Hur länge Linus Persson ska kocka på Örums Nygård är inte bestämt, men eventuellt även i höst.
Foto: Fredrik Ekblad