1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
Insamling

De cyklar mot rasism

Efter 11 dagar och 70 mil på cykelsadeln har Edvin Bergsland och Viktor Nordström från Norrköping nått sitt mål: Borrby. Under strapatsen har killarna passat på att samla in pengar i kampen mot rasism.
Edvin Bergsland och Viktor Nordström har cyklat från Norrköping till Österlen och samtidigt samlat in pengar i kampen mot rasism under #cyklamotrasism.
Foto: Fredrik Ekblad

– Vi har länge känt att vi vill göra något mot rasismen i framförallt Sverige, och nu när Black Lives Matter fick sig ett uppsving kände vi att det var dags, säger Edvin Bergsland.

För att samla in pengar har de startat en gofundme, som finns tillgänglig på www.gofundme.com/cyklamotrasism och förutom detta så har de även spelat musik på vägen ner för att samla ihop lite extra pengar.

Killarna ingår i musikgruppen Norra Promenaden och övriga bandmedlemmar har anslutit längs vägen när det har varit dags för spelningar.

– Hittills har vi fått ihop 6000 kronor och det är vi jättenöjda med. Vi har dokumenterat resan på sociala medier och fått massor av glada tillrop och uppmuntrande ord under veckan, vilket har peppat oss enormt, säger Viktor Nordström.

– Vi vill också bevisa att även om man är överviktig så kan man ge sig ut och cykla och göra knäppa grejer, stigmat kring övervikt är väldigt stort idag, och därför vill vi bevisa att även vi klarar av att göra något sådant här, säger han.

Killarna har under resan mestadels sovit i tält och överst på önskelistan när de kom fram stod att få slockna i en ordentlig säng.

– Vi var nog lite naiva när vi gav oss ut på det här. Ingen av oss hade sovit i tält innan. Eller cyklat någon längre sträcka för den delen, säger Edvin och skrattar.

Att cykla tillbaka till Norrköping är inte aktuellt, försäkrar killarna.

– Jag kommer nog faktiskt aldrig mer cykla i hela mitt liv, säger Viktor och skrattar.

Läs mer

Ceremoni

Mustigt författarskap gav Lina Wolff Piratenpriset

Burlesk humor med stora gester har tagit författaren Lina Wollf ända in i den aktningsvärda skaran av Piratenpristagare. Vid en något nedtonad ceremoni kom hon häromveckan till Österlen för att ta emot priset.

Konsert

Musikaliskt kosläpp för spelsugna saxofonister

Sommarkompisarna och saxofonisterna Per Bäcker och Staffan Mårtensson sammanstrålar även denna sommar på Lönebostället i Gladsax. Den sistnämnde blåser toner ur en riktig raritet: en saxofon som en gång tillhörde jazzlegenden Stan Getz.

Simrishamn

Tipspromenad med vinstchans

Lär känna Simrishamn med Österlens museums tipspromenad. Hämta ett tipsformulär med 10 frågor i museibutiken, gå en promenad genom staden med museets app ”Simrishamn 900 år” och svara på frågorna. De som svarar rätt och lämnar in sitt tipsformulär innan den 15 september deltar i utlottningen av fina priser.

Simrishamn

Ingen Krämarmarknad i år

På grund av pågående pandemi och av hänsyn till besökarna, ställs årets Krämarmarknad i Simrishamn in. Det är Gröstorps IF som arrangerar marknaden tillsammans med Köpmannaföreningen i Simrishamn. ”Inkomsterna från Krämarmarknaden betyder mycket för föreningen så vi har ett tufft år framför oss” konstaterar Bo-Inge Widerberg, Gröstorps IF.

Tomelilla

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.

Simrishamn

Lämnade finansvärlden och öppnade surflodge

Efter att ha bott i en folkabuss och flackat runt mellan Europas bästa surfstränder i några år har Måns Olofsson slagit ner bopålarna. Strax efter påsk öppnade han Österlen Coffee and Waves, ett surflodge och kafé i Kivik.