GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

De drillar körsångare på Österlen i en vecka

Österlens Körvecka är ett nytt arrangemang, som i början av augusti drillar garvade körsångare att bli ännu bättre. Allt avslutas med en konsert.
Publicerad 22 juli 2021
Idén till körveckan kläcktes i Frankrike. Om arrangemanget faller väl ut ser initiativtagarna Boel Adler och Nadja Eriksson gärna att blir en återkommande begivenhet.
Idén till körveckan kläcktes i Frankrike. Om arrangemanget faller väl ut ser initiativtagarna Boel Adler och Nadja Eriksson gärna att blir en återkommande begivenhet.
Foto: Johan Bentzel

När de erfarna körledarna Nadja Eriksson och Boel Adler strålade samman på en körkurs i Frankrike, föddes idén om en körvecka på Österlen.

I början av augusti blir arrangemanget av. 28 rutinerade körsångare kommer till Simrishamn för intensiva aktiviteter från morgon till kväll.

– Det är särskilt mycket sug efter detta nu, eftersom just körverksamheterna har stått still under pandemin. När vi planerade det här var vi väldigt oroliga, men vi fortsatte ändå och tänkte att kanske, kanske kan det gå, säger Boel Adler.

Under körveckan tillbringas dagarna på Kyrkans Hus och kvällarna på Ribbingsberg. Eventuellt blir det också en och annan utflykt. Skådespelaren Harald Leander gästföreläser även om hur man skapar publikkontakt.

Men framför allt står sången i centrum, med både gemensamma övningar och enskilda lektioner. Som körsångare är det viktigt att tänka på att den egna insatsen är avgörande för helheten.

– Framför allt handlar det om att man har samma idé om ett stycke. Känslan måste vara densamma. Det är det som för ihop rösterna. Man måste se till att det blir som en cirkel, där man själv ingår, säger Nadja Eriksson.

Den musikaliska paletten blir bred, från klassiska verk via folkmusik och jazz till pop. Övningarna kretsar bland annat kring intonation, frasering och förstärkt förståelse för de stycken som man sjunger.

– Man tror kanske att man ska sjunga olika saker på samma sätt. Men det gäller att förstå grunden i den aktuella musikstilen, det vill säga hur man sjunger, inte bara att man sjunger. I viss musik, exempelvis jazz, sjunger man med lite mer pålägg av luft, har fler synkoper och kanske kortare fraser, säger Nadja Eriksson.

– Och i den klassiska musiken sjunger man med mer legato, alltså långa fraser med lite mer klang, tillägger Boel Adler.

Körveckan avslutas med en konsert i S:t Nicolai kyrka i Simrishamn den sjunde augusti klockan 18. I skrivande stund finns det plats för 50 personer i publiken. Det går inte att föranmäla sig, utan det är först till kvarn som gäller.

Att ha ett sådant mål att jobba mot är viktigt, tror de två initiativtagarna, inte minst nu när det blir en ny konstellation av människor som möts i ett helt nytt sammanhang. I körer är det ju annars ofta samma personer som träffas hela tiden.

Egentligen är det försent att anmäla sig, men då det skulle behövas lite ytterligare manlig fägring står dörren fortfarande aningen på glänt. Om det sitter någon tenor på en veranda, eller kanske en bas, och inte har något särskilt för sig den andra till den sjunde augusti, är personen i fråga varmt välkommen att höra av sig.

Johan BentzelSkicka e-post
Så här jobbar osterlenmagasinet med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.