unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

De sätter ny smak på äppelriket

I sommar har den österlenska restaurangspaletten blivit flera nyanser rikare. Det var gästernas efterfrågan på indisk mat som fick Osman Gani och Tahmina Akter att ta steget.
Gröna äpplet är paret Osman Gani och Tahmina Akters första egna restaurang. Tahmina är den som tar emot gästerna.
Gröna äpplet är paret Osman Gani och Tahmina Akters första egna restaurang. Tahmina är den som tar emot gästerna.
Foto: Torun Bortz

– Vi lagar mat som vi gillar och som vi lagar till oss själva. Det är en kombination av olika indiska kök, förklarar Tahmina Akter.

Det är en lugn augustieftermiddag i den lummiga restaurangträdgården. Men skenet bedrar – här har varit full rulle hela sommaren.

– Det har verkligen gått bra, fortsätter hon och konstaterar att deras satsning på take away varit ett lyckokast med tanke på pandemin.

Det var förra sommaren som hon och maken Osman Gani tog över driften av Gröna äpplet i Kivik. Osman hade då bland annat flera år på Kiviks Hotell bakom sig.

– Det sista året var jag kökschef och det gjorde att jag kände mig säkrare på mig själv och kände att jag vågade satsa på något eget, förklarar han.

I början fortsatte han att laga svensk mat även på den egna restaurangen, men gästerna började snart fråga om han inte kunde laga lite indisk mat.

– Så jag började med några rätter, förklarar han.

5 bilder
Osman Gani och Tahmina Akter bjuder gästerna på sina egna favoriträtter.
Indien möter Österlen på Gröna äpplet.
Indien möter Österlen på Gröna äpplet.
Många smaker på samma tallrik.
Indiska flaggor visar vägen.
enlarge

Det blev succé direkt. Först tänkte paret att den välkryddade, indiska maten bara skulle efterfrågas under vintern, men där hade de fel. Så inför den här sommaren bestämde de sig för att erbjuda en helt indisk meny.

– Jag är förvånad, en del gäster äter betydligt starkare mat än vad jag själv gör, säger Osman och skrattar.

Maten anpassas dock alltid så långt som möjligt utifrån gästernas önskemål.

– Jag frågar till exempel alltid om de vill ha maten stark eller inte, förklarar Tahmina, som är den som sköter serveringen på den lilla familjerestaurangen.

De är tacksamma över mottagandet som de fått i Kivik – både från de många stamgästerna och från andra lokala företagare, som gärna tipsar besökare om restaurangen.

Om någon favoriträtt hunnit utkristallisera sig bland gästerna?

– Chicken tikka masala! säger de i kör och skrattar.

Läs mer

Odlare försiktigt positiva

Simrishamn

Odlare försiktigt positiva

Nu börjar äppelskörden. Odlingar runt om i landet påverkas av klimatförändringarna, i maj frös många äppelblommor sönder. På Kiviks Musteri ser man ändå med viss tillförsikt positivt på årets äppelskörd.

Efterlängtad nyöppning

Nystart

Efterlängtad nyöppning

Förra tisdagen smygöppnade Simrishamns Bokhandel efter att ha varit stängd sedan konkursen i maj.

Mustigt författarskap gav Lina Wolff Piratenpriset

Ceremoni

Mustigt författarskap gav Lina Wolff Piratenpriset

Burlesk humor med stora gester har tagit författaren Lina Wollf ända in i den aktningsvärda skaran av Piratenpristagare. Vid en något nedtonad ceremoni kom hon häromveckan till Österlen för att ta emot priset.

Glada barn på museet

Kivik

Glada barn på museet

Lördagen den 1 augusti äger arrangemanget ”Glada barn på Kivik” rum för andra gången i sommar. Under dagen ges det till exempel möjlighet för barn att leka och pyssla på Barnens museum som är öppet klockan 11-16. Fri entré för alla barn under 12 år. Bakom aktiviteten står Kiviks Museum i samarbete med Kiviks Turism och Engelholmsglass.

Vår kunskap om universum

Kivik

Vår kunskap om universum

Torsdagen den 25 juni bjuder Kiviks museum in till föreläsningen ”Jorden – så ock på himmelen” med astronom Anders Nyholm. Anders kommer att prata om hur vår kunskap om universum har förändrat vår världsbild genom årtusendena. På Äppelgården klockan 18.30. Entré inklusive kvällsmacka. Boka plats i kontakt med museet.

Kiviks moderna entreprenörer

Kivik

Kiviks moderna entreprenörer

Kiviksbygden är känd som ett entreprenörssamhälle. Fattigdomen gav i historisk tid grund för nya näringar och den begynnande turismen vid sekelskiftet 1900. Hur ser den nya tidens entreprenörskap ut? Sven Bladh berättar onsdagen den 27 maj klockan 18.30 på Äppelgården. Entré inklusive kvällsmacka. Kiviks museum är arrangör. Begränsat antal åhörare.