1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
Stickning

De träffas för att sticka i det offentliga rummet

På lördag infaller Världsstickardagen, eller World Wide Knit in Public Day som den också kallas. För stickningsentusiasterna på Österlen är det sjätte året man träffas på gräsplätten framför S:t Nicolai kyrka i Simrishamn för att sticka och umgås.
På lördag är det Världsstickardagen och då samlas Österlens stickningsentusiaster på gräsplätten framför S:t Nicolai kyrka i Simrishamn för att sticka och umgås. Ingrid Ahnelöv, som driver garnbutiken Maskor och Stygn på Storgatan, håller i trådarna.
Foto: Fredrik Ekblad

Sedan 2005 har World Wide Knit in Public Day firats runt om i världen. Ofta med en hel veckas festligheter. Sedan några år tillbaka fokuserar världens stickare och virkare på att fira just en dag, andra lördagen i juni.

Att låta garnet, maskorna och stygnen ta plats i det offentliga rummet är inte lika främmande i dag som för 15 år sedan, då amerikanska Danielle Landes drog igång det hela. Numera firas Världsstickardagen med över tusen sammankonster i över femtio länder, alla evenemang med fokus på att manifestera hantverket.

Ingrid Ahnelövs projekt är en stor sjal i Mohairgarn inspirerad av 80-talets färger.
Foto: Fredrik Ekblad

I Simrishamn samlas sticksugna framför S:t Nicolai kyrka för sjätte gången för att handarbeta tillsammans.

– Första året var vi tre deltagare och ifjol runt 30, så evenemanget växer, det är jättekul, säger Ingrid Ahnelöv, som driver garnbutiken Maskor och Stygn på Storgatan och håller i trådarna.

– Vi får se hur många som dyker upp i år, med tanke på Coronapandemin, men det är många som har anmält sitt intresse. Skulle vi bli över 50 får vi dela upp oss i två grupper och sitta med lite större avstånd.

För att minska smittorisken får deltagarna ta med egen stol, eget handarbete och egen fika.

Förbipasserande som är sugna på att sticka några varv kan hugga in på enkla hjälpstickningsprojekt.
Foto: Fredrik Ekblad

– Man har man ett ansvar att följa de råd Folkhälsomyndigheten har gett om att hålla två meters avstånd. Har man symptom stannar man såklart hemma. Det gäller att vara omtänksam om både sig själv och andra, helt enkelt, säger Ingrid Ahnelöv.

I Simrishamn är Världsstickardagen ett samarrangemang mellan Hjälpstickan, Österlenstickan och garnbutiken Maskor och Stygn. Evenemanget pågår klockan 11-13 och för förbipasserande som är sugna på att sticka några varv finns enkla hjälpstickningsprojekt att hugga in på.

Världsstickardagen har idag över tusen sammankonster i över femtio länder. Och det stickas överallt, som här på trottoaren i staden Saffron Walden, England.
Foto: Fredrik Ekblad

Läs mer

Simrishamn

Musikaliska möten och veganska matupplevelser

Tastecelebration Residence i Andrarum lockar i sommar med både andlig och lekamlig spis. Från Isabel Brummers veganska paradrätter till sång- och musikunderhållning med bland andra Cohen-tolkaren Janerik Lundquist.

Teater

Det blir en sommar på scen i teaterladan

Repetitionerna inför Scen Österlens sommarmusikaler hade precis inletts när covid-19 spred sin skugga över världen. Men tack vare kreativa lösningar på problem som uppstått längs vägen, står barnen och ungdomarna nu redo att möta publiken i föreställningarna Aladdin Jr och RENT.

Tomelilla

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.

Simrishamn

Åhusentreprenör öppnar glasskiosk i fiskestugan

Simrishamns fiskestuga i Tobisvik hyser numera inte bara Simrishamns Dartförening. Sedan förra helgen finns här även en glasskiosk.

Simrishamn

Surfakademin till Österlen

Sedan 2006 har Jens Holmer, Peter Sahlberg och kollegorna på Surfakademin lärt över 10 000 svenskar att dansa på vågorna i Biarritz, Galicien, Kalifornien och Costa Rica. När Coronaviruset slog till och alla resor ställdes in fick duon tänka om.

Simrishamn

Lämnade finansvärlden och öppnade surflodge

Efter att ha bott i en folkabuss och flackat runt mellan Europas bästa surfstränder i några år har Måns Olofsson slagit ner bopålarna. Strax efter påsk öppnade han Österlen Coffee and Waves, ett surflodge och kafé i Kivik.