GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Upprop

De vill att kommunen bygger ett kulturhus

Över 20 lokala kulturutövare har skrivit på ett upprop för ett kulturhus i Simrishamn. En arbetsgrupp med arkitekten Jacques Öhlund i spetsen menar att behovet av en större lokal för olika former av scenkonst är skriande.
Simrishamn • Publicerad 21 september 2021
Mats Möller, Torsten Tufvesson, Lisbeth Hagerman, Staffan Olzon och Jacques Öhlund saknar ett kulturhus i Simrishamn. Deras upprop har på kort tid fått en bred uppslutning, både från kulturarbetare och verksamma inom besöksnäringen.
Mats Möller, Torsten Tufvesson, Lisbeth Hagerman, Staffan Olzon och Jacques Öhlund saknar ett kulturhus i Simrishamn. Deras upprop har på kort tid fått en bred uppslutning, både från kulturarbetare och verksamma inom besöksnäringen.

– Simrishamn behöver ett gemensamt hus för scenkonst, konserter, konferenser, bio och utställningar. Som det är idag kan Riksteaterns turnerande föreställningar inte sättas upp här. Samma gäller för Malmö operas och Skånes Dansteaters föreställningar. Vad vi behöver är en lokal för cirka 250 publikplatser och den ska ligga centralt, nära kommunikationer, säger Jacques Öhlund, och nämner kvarteret Garvaren 6 på Skansen, bredvid järnvägsstationen som en lämplig plats.

Arbetsgruppen, som utöver Jacques Öhlund, består av Staffan Olzon, Lisbeth Hagerman, Mats Möller och Torsten Tufvesson, har en klar bild av hur ett kulturhus i stan skulle kunna se ut och fungera.

– Flexibiliteten är viktig och naturligtvis akustiken. Det måste finnas en scenyta på minst 12 gånger 12 meter och takhöjd på åtta meter. Höjden är viktig för ljussättningen, nycirkusföreställningar, dans och vissa dekorer, säger Jacques Öhlund, som har erfarenhet av ett teaterbygge i Frankrike.

Han menar att en lokal med ovanstående förutsättningar skulle kunna användas för en bred form av scenkonst och konserter.

– Det finns även ett stort behov av en större konferenslokal i Simrishamn och här finns en möjlighet.

Även om lokalen ska hysa olika typer av verksamheter är arbetsgruppen noga med att påpeka att det inte är ett allaktivitetshus man vill ha.

– Det är populärt att klumpa ihop alla möjliga aktiviteter i en lokal, men då blir det bara kompromisser, säger Lisbeth Hagerman, som är engagerad i Simrishamns riksteaterförening och sitter som ersättare för i Kultur- och fritidsnämnden för Fi.

Arbetsgruppen vill att kommunen ska bekosta och driva det tänkta kulturhuset.

– Kommunen har ett ansvar att ge sina medborgare möjligheter till konstnärliga upplevelser av hög kvalitet och det skulle man leva upp till med ett nytt kulturhus, säger Jacques Öhlund.

Arbetsgruppen kommer fortsätta namninsamlingen till uppropet och vill få till ett möte med Kultur- och fritidsnämnden så fort som möjligt för att diskutera förutsättningarna.

Deras förhoppning är att ett kulturhus i Simrishamn ska stå klart om fyra år.

– Det är viktigt att vi får en bred politisk enighet kring detta. Att alla är med på tåget. Det är nyckeln till framgång, säger Jacques Öhlund och nämner Vara konserthus och Culturen i Västerås som lyckade exempel.

Arbetsgruppen vill att kulturhuset byggs centralt, nära kommunikationer och har föreslagit en plats nära järnvägsstationen.
Arbetsgruppen vill att kulturhuset byggs centralt, nära kommunikationer och har föreslagit en plats nära järnvägsstationen.

”Kommunen har ett ansvar att ge sina medborgare möjligheter till konstnärliga upplevelser av hög kvalitet och det skulle man leva upp till med ett nytt kulturhus.”
Jacques Öhlund
Fredrik EkbladSkicka e-post
Så här jobbar Österlenmagasinet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.