unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Det blir en rosfest trots allt

Även denna sommar blir det en rosfest på Österlen, om än i lite mindre skala än tidigare somrar.
Arkivbild från förra årets rosfest när Lena Alebo krönte de båda rosdrottningarna Anna Nilsson och Martina Illerhag.
Arkivbild från förra årets rosfest när Lena Alebo krönte de båda rosdrottningarna Anna Nilsson och Martina Illerhag.
Foto: Malin Palm

Österlens Rosfest 2020 äger rum 28 juni - 2 juli. Antalet evenemang blir begränsat på grund av covid-19, liksom antalet platser. Därför är det föranmälan som gäller till flera av programpunkterna.

Söndagen den 28 juni står guidad visning i ”Den Engelska Trädgården” på Svabesholm på programmet klockan 14.00. Klockan 16.00 blir det rosvisning i före detta Raskarums Plantskola. Klockan 18.00 ger Roskraft i Ö Hoby en kurs i sticklingförökning av rosor. Även onsdagen den 1 juli.

Måndagen den 29 juni blir det Rosfest på Killahuset mellan klockan 11-17. Mia Gröndahl berättar och visar rosor i rabatter, ställningar och träd klockan 11, 13 och 15. Klockan 18-19 ges en rosvandring hos Roskraft, Ö Hoby.

Tisdagen den 30 juni ges möjlighet att under ledning av Kalle Blomberg måla bilder av din favoritros. I Södra Mellby församlingshem.

På torsdagen inleds programmet med att årets Österlenros presenteras i trädgården till Österlens museum klockan 11.00. Konferencier är Boel Marie Larsson. Klockan 13.00 ges en rosvandring på Rosentorget i Simrishamn.

Peter Englander visar sin privata trädgård på Allgatan 29 i Simrishamn klockan 14.30.

Klockan 16.00 vankas det rosvisning i före detta Raskarums Plantskola.

Dessutom ges det möjlighet att besöka öppna trädgårdar under rosfesten. Kristina och Bengt Landahl, Almas hus, Gnalöv 318 bjuder in till öppen trädgård klockan 13-17 både på måndagen, tisdagen och onsdagen.

Almut och Siegfried Schacht öppnar sin trädgård på Sandbyvägen 96, Borrby, på måndagen klockan 14-17.

Öppen trädgård blir det också hos Lena Pira och Bengt Olof Lindqvist på Järnvägsgatan 3, Simrishamn. Både på tisdagen och onsdagen, klockan 13-17.

Läs mer

Tipspromenad med vinstchans

Simrishamn

Tipspromenad med vinstchans

Lär känna Simrishamn med Österlens museums tipspromenad. Hämta ett tipsformulär med 10 frågor i museibutiken, gå en promenad genom staden med museets app ”Simrishamn 900 år” och svara på frågorna. De som svarar rätt och lämnar in sitt tipsformulär innan den 15 september deltar i utlottningen av fina priser.

Ingen Krämarmarknad i år

Simrishamn

Ingen Krämarmarknad i år

På grund av pågående pandemi och av hänsyn till besökarna, ställs årets Krämarmarknad i Simrishamn in. Det är Gröstorps IF som arrangerar marknaden tillsammans med Köpmannaföreningen i Simrishamn. ”Inkomsterna från Krämarmarknaden betyder mycket för föreningen så vi har ett tufft år framför oss” konstaterar Bo-Inge Widerberg, Gröstorps IF.

Pippikalas med pysselverkstad

Pippi kommer på besök med sockerdricka och guldpengar.

Pippikalas med pysselverkstad

I år är det 75 år sedan den första boken om Pippi Långstrump gavs ut i Sverige. Det vill Barnens bokhandel i Simrishamn fira med att bjuda in till Pippikalas i butiken fredagen den 22 maj. Det blir pysselverkstad utomhus vid vackert väder och erbjudande på butikens Pippi-varor både fredag och lördag.

Visning av årets lökodling

Simrishamn

Visning av årets lökodling

Eva Fristedt från ”Narciss och tulpan” visar årets lökplantering i Österlens museums trädgård. Eva ger även råd och tips kring lökodling. Lördagen den 9 maj klockan 11 och klockan 13. Fri entré. Vid Österlens museum i Simrishamn.

Vårens bokbabbel ges digitalt

Simrishamn

Vårens bokbabbel ges digitalt

Alla planerade publika evenemang på Simrishamns bibliotek är inställda terminen ut, med anledning av Folkhälsomyndighetens rekommendationer till följd av covid-19. Biblioteket kommer dock att lägga ut sitt Bokbabbel, där bibliotekarierna ger boktips, som var tänkt att hållas torsdag 14 maj klockan 14, digitalt på Facebook och Instagram samma dag och tid.

Kurs i pilflätning på museet

Simrishamn

Kurs i pilflätning på museet

Lär dig fläta växtstöd av pil till trädgården eller växthuset. Eva Persson lär ut tekniker för pilflätning på Österlens museum i Simrishamn lördagen den 9 maj klockan 11-14. För vuxna. Minst 5, max 10 deltagare. Deltagaravgift inklusive material. Föranmälan, senast 6 maj, till museet.