1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Det blir en rosfest trots allt

Även denna sommar blir det en rosfest på Österlen, om än i lite mindre skala än tidigare somrar.
Arkivbild från förra årets rosfest när Lena Alebo krönte de båda rosdrottningarna Anna Nilsson och Martina Illerhag.
Foto: Malin Palm

Österlens Rosfest 2020 äger rum 28 juni - 2 juli. Antalet evenemang blir begränsat på grund av covid-19, liksom antalet platser. Därför är det föranmälan som gäller till flera av programpunkterna.

Söndagen den 28 juni står guidad visning i ”Den Engelska Trädgården” på Svabesholm på programmet klockan 14.00. Klockan 16.00 blir det rosvisning i före detta Raskarums Plantskola. Klockan 18.00 ger Roskraft i Ö Hoby en kurs i sticklingförökning av rosor. Även onsdagen den 1 juli.

Måndagen den 29 juni blir det Rosfest på Killahuset mellan klockan 11-17. Mia Gröndahl berättar och visar rosor i rabatter, ställningar och träd klockan 11, 13 och 15. Klockan 18-19 ges en rosvandring hos Roskraft, Ö Hoby.

Tisdagen den 30 juni ges möjlighet att under ledning av Kalle Blomberg måla bilder av din favoritros. I Södra Mellby församlingshem.

På torsdagen inleds programmet med att årets Österlenros presenteras i trädgården till Österlens museum klockan 11.00. Konferencier är Boel Marie Larsson. Klockan 13.00 ges en rosvandring på Rosentorget i Simrishamn.

Peter Englander visar sin privata trädgård på Allgatan 29 i Simrishamn klockan 14.30.

Klockan 16.00 vankas det rosvisning i före detta Raskarums Plantskola.

Dessutom ges det möjlighet att besöka öppna trädgårdar under rosfesten. Kristina och Bengt Landahl, Almas hus, Gnalöv 318 bjuder in till öppen trädgård klockan 13-17 både på måndagen, tisdagen och onsdagen.

Almut och Siegfried Schacht öppnar sin trädgård på Sandbyvägen 96, Borrby, på måndagen klockan 14-17.

Öppen trädgård blir det också hos Lena Pira och Bengt Olof Lindqvist på Järnvägsgatan 3, Simrishamn. Både på tisdagen och onsdagen, klockan 13-17.

Läs mer

Simrishamn

Musikaliska möten och veganska matupplevelser

Tastecelebration Residence i Andrarum lockar i sommar med både andlig och lekamlig spis. Från Isabel Brummers veganska paradrätter till sång- och musikunderhållning med bland andra Cohen-tolkaren Janerik Lundquist.

Teater

Det blir en sommar på scen i teaterladan

Repetitionerna inför Scen Österlens sommarmusikaler hade precis inletts när covid-19 spred sin skugga över världen. Men tack vare kreativa lösningar på problem som uppstått längs vägen, står barnen och ungdomarna nu redo att möta publiken i föreställningarna Aladdin Jr och RENT.

Simrishamn

Sommarens konserter ställs in

Sommarens konserter på Ribbingsberg ställs in på grund av Covid-19. ”Vår konsertlokal bygger på närhet och gemenskap till musiken och konsten och vi kan inte chansa på hur läget kommer att vara i sommar” skriver Boel och Mats. ”Nästa år kommer vi att ladda för att åter välkomna fantastiska artister och publik till en sommar med glädje, musik och konst.”

Simrishamn

Åhusentreprenör öppnar glasskiosk i fiskestugan

Simrishamns fiskestuga i Tobisvik hyser numera inte bara Simrishamns Dartförening. Sedan förra helgen finns här även en glasskiosk.

Simrishamn

Surfakademin till Österlen

Sedan 2006 har Jens Holmer, Peter Sahlberg och kollegorna på Surfakademin lärt över 10 000 svenskar att dansa på vågorna i Biarritz, Galicien, Kalifornien och Costa Rica. När Coronaviruset slog till och alla resor ställdes in fick duon tänka om.

Simrishamn

Lämnade finansvärlden och öppnade surflodge

Efter att ha bott i en folkabuss och flackat runt mellan Europas bästa surfstränder i några år har Måns Olofsson slagit ner bopålarna. Strax efter påsk öppnade han Österlen Coffee and Waves, ett surflodge och kafé i Kivik.