unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Simrishamn
  2. Tomelilla
  3. Ystad
  4. E-tidning
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
Teater

Det blir en sommar på scen i teaterladan

Repetitionerna inför Scen Österlens sommarmusikaler hade precis inletts när covid-19 spred sin skugga över världen. Men tack vare kreativa lösningar på problem som uppstått längs vägen, står barnen och ungdomarna nu redo att möta publiken i föreställningarna Aladdin Jr och RENT.
Sommarens två musikaluppsättningar är höjdpunkten för barnen och ungdomarna i Scen Österlen. Repetitionerna inleds efter sportlovet och intensifieras efter skolavslutningen.
Sommarens två musikaluppsättningar är höjdpunkten för barnen och ungdomarna i Scen Österlen. Repetitionerna inleds efter sportlovet och intensifieras efter skolavslutningen.
Foto: Hannah Andersson

Trots att det är en hel vecka kvar till premiären när ÖM besöker en repetition i teaterladan på MårtenPers Scen strax utanför Brantevik, sitter repliker och danssteg redan som en smäck. Ett 20-tal barn i åldrarna 8-14 år utgör barngruppen som i år ger föreställningen Aladdin JR, en Disneymusikal utifrån Walt Disneys film Aladdin.

– Det är en fartfylld föreställning med härlig musik, beskriver Leontine Esprup som spelar Jago, onde emiren Jafars sidekick.

Majken Myrén som spelar tiggaren Lian och Ebba Helmersson som spelar Anden, håller med. De är alla tre väldigt glada för att det blev en sommar med Scen Österlen trots allt.

– Det här är första gången som jag är med i sommarmusikalen men alla är så snälla, också är det jättekul att få dansa och sjunga, säger Majken.

4 bilder
Sommarföreställningarna brukar locka stor publik, i år släpps dock endast 49 biljetter per föreställning.
Leontine Esprup spelar Jago, den onde emiren Jafars sidekick, Ebba Helmersson spelar Anden och Majken Myrén tiggarbarnet Lian, i sommarens uppsättning av Aladdin Jr.
Barngruppen bjuder på Disneymusikalen Aladdin Jr och ungdomsgruppen på rockmusikalen RENT.
Alla som vill får vara med när Scen Österlen bjuder in barn och ungdomar till en scenupplevelse som blir på riktigt.
enlarge

En hel del corona-anpassningar har gjorts för att det skulle vara möjligt att genomföra sommarens föreställningar.

– Vi tar bara emot en publik på max 49 personer per föreställning, biljetterna måste förbokas och det blir inget häng i foajén. Publiken väntar utomhus och släpps in, samt placeras, ett sällskap i taget, berättar Charlotte Elm Ravn, producent.

Föreställningar

Aladdin JR
Premiär onsdag 8 juli klockan 19.00. Därefter torsdagar klockan 19.00 (ej 9/7), lördagar och söndagar 15.00. Sista föreställning söndag 2 augusti.
RENT
Premiär fredag 10 juli. Därefter: 12, 15, 17, 19, 22, 24, 25, 26, 29 och 31 juli, samt 1 augusti. Alltid klockan 19.00.

Läs mer

Österlen 2020 i bilder - ögonblicken vi minns starkast

Simrishamn. Året 2020 har varit ett annorlunda år för människor över hela världen - även på Österlen. Coronapandemin och dess påverkan på det dagliga livet syns inte minst i våra publicerade bilder. Här har vi valt ut de bästa från året som gått.
Österlen 2020 i bilder - ögonblicken vi minns starkast

Magisk måndag på teatern

Kultur. Mod och samarbetsförmåga var två egenskaper som eleverna från Simrislundsskolan fick visa prov på en helt vanlig måndag när de bjöds på en, i allra högsta grad, ovanlig upplevelse på Skillinge teater.
Magisk måndag på teatern

Efter Scen Österlen – nu fortsätter teaterdrömmen

Simrishamn. Förmedla historier, uttrycka sig på scen och möta publiken. Efter att ha vuxit ur Scen Österlen tar nu Dahlia Momiyama, Hugo Ask och Greta Åkerberg nästa stora steg för att förverkliga drömmen och ett liv på scen.
Efter Scen Österlen – nu fortsätter teaterdrömmen

Vår kunskap om universum

Kivik. Torsdagen den 25 juni bjuder Kiviks museum in till föreläsningen ”Jorden – så ock på himmelen” med astronom Anders Nyholm. Anders kommer att prata om hur vår kunskap om universum har förändrat vår världsbild genom årtusendena. På Äppelgården klockan 18.30. Entré inklusive kvällsmacka. Boka plats i kontakt med museet.
Vår kunskap om universum

Kiviksbygdens historiska försvar

Kivik. Ravlunda, Vitaby och Södra Mellby har vardera en historisk borg. Söndagen den 31 maj arrangerar Kiviks museum en utfärd till dem alla tre. Start vid museet klockan 13.00. Deltagaravgift inklusive fika. Plats bokas i kontakt med museet. Deltagarna tar sig runt med egen bil.
Kiviksbygdens historiska försvar

Pippikalas med pysselverkstad

Pippi kommer på besök med sockerdricka och guldpengar. I år är det 75 år sedan den första boken om Pippi Långstrump gavs ut i Sverige. Det vill Barnens bokhandel i Simrishamn fira med att bjuda in till Pippikalas i butiken fredagen den 22 maj. Det blir pysselverkstad utomhus vid vackert väder och erbjudande på butikens Pippi-varor både fredag och lördag.
Pippikalas med pysselverkstad

Kiviks moderna entreprenörer

Kivik. Kiviksbygden är känd som ett entreprenörssamhälle. Fattigdomen gav i historisk tid grund för nya näringar och den begynnande turismen vid sekelskiftet 1900. Hur ser den nya tidens entreprenörskap ut? Sven Bladh berättar onsdagen den 27 maj klockan 18.30 på Äppelgården. Entré inklusive kvällsmacka. Kiviks museum är arrangör. Begränsat antal åhörare.
Kiviks moderna entreprenörer

Familjedag på Jätteleden

Gröstorp. Österlens museum har i projektet ”Se och vårda” anlagt en ny vandringsled i det forntida landskapet söder om Gröstorp. Söndagen den 31 maj klockan 11-14 bjuder museet in till familjedag vid Jätteleden. Följ med i jättens spår och lyssna till berättelser om jättar av olika slag. Max 40 deltagare. Föranmälan till museet krävs senast 27 maj.
Familjedag på Jätteleden

Smakfull vandring i Kivik

Kivik. Fredagen den 22 maj ges matvandringen ”Smaka på Kivik” i Kiviks museums regi. Deltagarna bjuds in till vandring i det vackra Kivikslandskapet med en avsmakningsmeny som avslut. Start vid museet klockan 11.00. Vandringen tar cirka 3 timmar. Kläder efter väder och rejäla skor rekommenderas. Minst 10 och max 15 deltagare, plats bokas i kontakt med museet.
Smakfull vandring i Kivik

Vårens bokbabbel ges digitalt

Simrishamn. Alla planerade publika evenemang på Simrishamns bibliotek är inställda terminen ut, med anledning av Folkhälsomyndighetens rekommendationer till följd av covid-19. Biblioteket kommer dock att lägga ut sitt Bokbabbel, där bibliotekarierna ger boktips, som var tänkt att hållas torsdag 14 maj klockan 14, digitalt på Facebook och Instagram samma dag och tid.
Vårens bokbabbel ges digitalt

Årets pristagare utsedda

Pris. Världsgitarristen och vitemöllingen Göran Söllscher, Simrishamns karateklubb och konstnärliga ledarna för Scen Österlen, Tove och Carl-Johan Wåhlin, är årets tre pristagare när kommunen delar ut ett kulturpris, ett idrottspris och ett föreningsledarstipendium.
Årets pristagare utsedda