GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Det Stora Pralinslaget avgörs på Österlen i höst

Snart ska landets pralinmakare göra upp om vem som gör den bästa pralinen. Det sker på Österlen, där den tredje upplagan av Det Stora Pralinslaget avgörs i november.
Publicerad 15 september 2021
2021 års upplaga av Det Stora Pralinslaget hålls på Svabesholms Kungsgård i november. I juryn finns många chokladkunniga personer, varav många är verksamma på Österlen, däribland Martin Morand (längst fram i bild). Vinnaren får ett presentkort på 10 000 kronor och sitt vinnarrecept publicerat i Journal Chocolats vårnummer 2022.
2021 års upplaga av Det Stora Pralinslaget hålls på Svabesholms Kungsgård i november. I juryn finns många chokladkunniga personer, varav många är verksamma på Österlen, däribland Martin Morand (längst fram i bild). Vinnaren får ett presentkort på 10 000 kronor och sitt vinnarrecept publicerat i Journal Chocolats vårnummer 2022.
Foto: Johan Ståhlberg

Under sommaren drev pralinmakaren Liis Aunma sin butik Black Avalanche Chocolate som en pop up-verksamhet i Svabesholms Kungsgård. Det föll så väl ut att hon har beslutat sig för att satsa helhjärtat på Österlen, där hon nu också har bosatt sig efter flera år i Malmö.

Flytten är faktiskt en återkomst, eftersom hon har bott på Österlen förut. Den här gången är hon här för att stanna.

– Säsongen på Svabesholm har varit ofattbar. Det är det bästa stället i hela Sverige, säger hon.

För närvarande är hon på jakt efter ett tillfälligt tillverkningskök att hyra, där hon också kan hålla kurser och provningar. Men det långsiktiga målet är att starta en permanent verksamhet på Svabesholms Kungsgård, troligen redan till våren.

På samma plats arrangerar hon redan den 13 november den tredje upplagan av Det Stora Pralinslaget, landets mest uppmärksammade event för pralinmakare. Tävlingen är öppen för både proffs och amatörer och anmälningar tas emot fram till den första november.

– På tävlingsdagen kan besökare komma dit och titta. Alla praliner som tävlar kommer jag att rada upp. Sedan kan publiken gå in online och rösta på vilken de tycker är snyggast, säger Liis Aunma och uppger att bilder på alla tävlingsbidrag även publiceras på Pralinslagets hemsida för alla som inte kan vara på plats.

Denna del av eventet, där folkets röst avgör, är bara en sidotävling och då är det se men inte röra som gäller. Smakandet är förbehållet den jury som utser Det Stora Pralinslagets huvudvinnare.

Joel Lindqvist, den populäre skånske kocken och konditorn som tog hem segern i tv-programmet Dessertmästarna 2014 och numera driver Mat- och chokladstudion i Malmö, är nog den mest kände jurymedlemmen.

Men Österlenbor känner säkert även till många av de andra, inte minst de lokala förmågorna. Dit hör exempelvis paret Martin Morand och Malin Haak, som också kan stoltsera med varsin seger i Dessertmästarna och även är delägare i Olof Viktors.

Andra lokala namn är Markus ”Cake Cowboy” Lundqvist, den tidigare chokladfabrikören Agneta Saeden och den blivande chokladtillverkaren i Löderup Michael Olsen.

Övriga som hittills har tackat ja till juryuppdraget är journalisten och chokladkännaren Per-Olof von Brömsen (Journal Chocolat), 2019 års vinnare av Det Stora Pralinslaget Milly Magnusson, chokladfabrikören Fredrik Alverén (Svenska Kakaobolaget), pralinmakaren Hanna Assarsdotter (Ahlgrens Konfektyr) samt chokladmakaren Johanna Elmqvist (Johannas Choklad).

Liis Aunma har tagit många viktiga steg mot att förverkliga visionen om Österlen som Sveriges chokladcentrum.
Liis Aunma har tagit många viktiga steg mot att förverkliga visionen om Österlen som Sveriges chokladcentrum.
Foto: Johan Bentzel

Juryn bedömer varje bidrag anonymt utifrån sex kriterier: smak, konsistens/fyllningar/textur, utseende, hur utseendet matchar innehåll/smak, skal/lockning/tunnhet/krispighet/temperering samt helhet.

Även om publiken på plats inte får smaka på tävlingsbidragen finns det andra godsaker att inmundiga. Kiviks musteri bjuder på någon form av överraskning och tanken är också att bjuda in chokladmakare som kan sälja sina produkter på plats.

Hittills har skåningar hävdat sig riktigt bra i tävlingen. Båda de tidigare vinnarna, Milly Magnusson och Mikaela Nylbäck, är bördiga från Skåne, även om den förstnämnda numera bor i Göteborg.

Liis Aunma tycker att det ska bli spännande att se hur det går i år:

– Årets vinnare kommer kanske också från Skåne. Här finns ju så många kunniga chokladmänniskor, inte minst på Österlen.

Johan BentzelSkicka e-post
Så här jobbar osterlenmagasinet med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.