unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Simrishamn
  2. Tomelilla
  3. Ystad
  4. E-tidning
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!

Digitala fastlagsföredrag

Under 15 år har Österlens museums uppskattade fastlagsbulleföredrag nått en stor publik. I år genomförs de för första gången digitalt.
Årets fastlagsbulleföredrag blir digitala. Deltagarna behöver inte ladda ner något program för att vara med, men det krävs dator, surfplatta eller smartphone - med internetuppkoppling.
Årets fastlagsbulleföredrag blir digitala. Deltagarna behöver inte ladda ner något program för att vara med, men det krävs dator, surfplatta eller smartphone - med internetuppkoppling.
Foto: Hannah Andersson

– 2021 måste vi tänka om och gör nu föredragen till ett digitalt event. Inte utan ångest ska sägas eftersom just publikkontakten och fastlagsbulleätandet och samvaron har varit en viktig del av föreläsningsserien, säger Lena Alebo, museichef.

Första föredraget ges torsdagen den 18 februari klockan 14-15 och rubriken lyder ”Medeltida kvinnor på väg”. Det är Lena Alebo och Maria Heijbel som forskat kring de medeltida kvinnorna - Fru Ide, Fru Thale och Fru Barbara.

– En av dem, Barbara Brahe från Bollerup, red tillsammans med den danska drottning Dorothea hela vägen ner till Rom 1475 och resan finns dokumenterad genom brev och dagböcker, berättar Lena.

Rubriken för det andra föredraget lyder ”Blekingefiskare i Simrishamn” och ges den 25 februari.

Det tredje, och avslutande föredraget, ges den 4 mars och kommer att handla om Simrishamnsdörrar.

Föredragen genomförs alltså digitalt och i samarbete med Föreningen för fornminnes- och hembygdsvård. Intresserade anmäler sig genom att skicka ett mail till osterlens.museum@simrishamn.se. Det kostar 100 kronor att delta. Instruktioner för deltagande skickas sedan ut via mejl till alla anmälda.

Åhörarna kommer även ges möjlighet att ställa frågor under föredraget. Föredragens moderator Boel Marie Larsson sköter chatten och vidarebefordrar frågorna, samt hjälper till med tekniska frågor och problem.

– Vi hoppas kunna nå en del av den publik som brukar komma på våra fastlagsbulleföredrag, och kanske lite nya deltagare dessutom. Och att de som anmäler sig bullar upp med kaffe och fastlagsbulle framför skärmen, avslutar Lena.

Läs mer

Bokprat om vårens böcker

Simrishamn. Nyfiken på vårens bokutgivning? Då ska du inte missa när Simrishamns bibliotek berättar om sina favoriter bland nyheterna. Bibliotekets medarbetare tipsar om vårens nyheter i ett digitalt bokprat torsdagen 4 mars klockan 16. Länken till sändningen publiceras i god tid före evenemanget börjar, både på biblioteksso.se och på bibliotekets Facebook-sida.
Bokprat om vårens böcker

Stort intresse för digitala fastlagsbulleföredrag

Simrishamn. Inför ett 80-tal åhörare på orter som Simrishamn, Malmö och Stockholm, men även långväga lyssnare i Belgien och Italien, gavs årets första fastlagsbulleföredraget i Österlens museums regi. Museet gör sitt yttersta för att inte behöva ställa in, utan ställer istället om till digitalt.
Stort intresse för digitala fastlagsbulleföredrag

Hörselskadades förening vädjar om hyresbidrag

Simrishamn. Efter att ett hyresbidrag från kommunen drogs in för några år sedan har ekonomin i Hörselskadades förening Österlen blivit allt mer ansträngd. I en skrivelse till kommunstyrelsen vädjar föreningen om att hyresbidraget återupprättas, annars överväger man att avveckla verksamheten.
Hörselskadades förening vädjar om hyresbidrag

Bagaren & Konditorns julkola

Jul. Len kola med smak av saffran. Kan det bli bättre? Bagaren & Konditorn delar med sig av sitt recept på saffranskola till er läsare.
Bagaren & Konditorns julkola

Spännande fynd i gammalt kassaskåp

Simrishamn. När Österlens museum förra tisdagen bjöd in till pressträff i museimagasinet Garvaren var det med ett oemotståndligt lockbete. Innehållet i det Björkegrenska kassaskåpet skulle avslöjas.
Spännande fynd i gammalt kassaskåp

Lugn och ro önskas av biblioteksbesökare

Simrishamn. Mer än 500 simrishamnare har deltagit i en undersökning där de fått tycka till om biblioteket. De flesta önskade en och samma sak.
Lugn och ro önskas av biblioteksbesökare

Minimuseum invigdes

Simrishamn. Med bandklippning och tal av Österlens museums chef Lena Alebo och Olle Månsson invigdes förra torsdagen ett sjöfartshistoriskt minimuseum i Simrishamn.
Minimuseum invigdes

Pest, kolera och fattigdom

Simrishamn. Lär känna Simrishamn i en stadsvandring med museichef Lena Alebo på temat tidigare århundradens olyckor, pandemier och fattigdom. Det blir också berättelser om stadens utveckling, näringsliv och invånare. Max 20 deltagare. Föranmälan krävs. Datum: 29/7 och 5/8 klockan 14-15.30. Även 23/7, 30/7 och 6/8 klockan 18-19.30.
Pest, kolera och fattigdom

Glada barn på museet

Kivik. Lördagen den 1 augusti äger arrangemanget ”Glada barn på Kivik” rum för andra gången i sommar. Under dagen ges det till exempel möjlighet för barn att leka och pyssla på Barnens museum som är öppet klockan 11-16. Fri entré för alla barn under 12 år. Bakom aktiviteten står Kiviks Museum i samarbete med Kiviks Turism och Engelholmsglass.
Glada barn på museet

Stadsvandring med eländestema

Simrishamn. Lär känna Simrishamn i en stadsvandring med museichef Lena Alebo på temat tidigare århundradens olyckor, pandemier och fattigdom. Det blir också berättelser om stadens utveckling, näringsliv och invånare. Max 20 deltagare. Föranmälan krävs. Datum: 22/7, 29/7 och 5/8 klockan 14-15.30. Även 16/7, 23/7, 30/7 och 6/8 klockan 18-19.30.
Stadsvandring med eländestema

Sommaröppet på museet

Kivik. Kiviks museum är öppet dagligen klockan 13-17, med start måndag 22 juni – söndag 9 augusti. Audioguide på svenska och engelska ingår i entrén. Jubileumsutställning Kiviks Museum 130 år. Bemannad turistservice på svenska och engelska varje dag. Kartor, broschyrer och eventinformation från hela regionen.
Sommaröppet på museet

Romska kulturskatter på Österlens museum

Simrishamn. I lördags öppnade vandringsutställningen ”Romska smycken – hantverk, tradition och ett sätt att leva” på Österlens museum. Utställningen visar de fåtal romska smycken och ceremoniella föremål som ännu finns kvar i Sverige idag och den historia som går att berätta om dem.
Romska kulturskatter på Österlens museum