unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Simrishamn
  2. Tomelilla
  3. Ystad
  4. E-tidning
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
Miljö

Donation väcker intresse för vatten och miljö

Årskurs 6 från Piratenskolan var först ut när de förra fredagen besökte Naturskolan Österlen i Kivik för en förmiddag på temat vatten. Totalt kommer 120 elever ges chansen att lära sig mer om vatten och miljö tack vare en donation av Åke Jönsson.
”Genom att skapa en starkare relation till Östersjön och få en djupare insikt i hur livet på land hänger ihop med livet i havet, tror vi att det blir lättare för nästa generation att förstå att vi måste ta hand om vår omvärld” säger Andrea Göök, verksamhetsledare på Naturskolan Österlen i Kivik.
”Genom att skapa en starkare relation till Östersjön och få en djupare insikt i hur livet på land hänger ihop med livet i havet, tror vi att det blir lättare för nästa generation att förstå att vi måste ta hand om vår omvärld” säger Andrea Göök, verksamhetsledare på Naturskolan Österlen i Kivik.
Foto: Hannah Andersson

Tidigare i år mottog Naturskolan Österlen och Leader-projektet ”Österlens sköna vattendrag” en privat donation på 17 000 kronor av Åke Jönsson.

– Jag deltog i en innovationstävling arrangerad av World Maritime University och vann med mitt bidrag ”Attitydförändringar för att få bort läkemedelsrester”. Donationen är mina vinstpengar från tävlingen, berättar Åke. Jag ville ge naturskolan och projektet ”Österlens sköna vattendrag” möjlighet att utbilda barnen i vattenfrågor, det är hos dem vi måste så ett intresse för framtiden. Problemen som bland annat läkemedelsrester skapar i Östersjön är stora, men jag tror det är viktigt att försöka jobba efter mottot att se möjligheterna i svårigheterna.

5 bilder
Under besöket på Naturskolan Österlen fick eleverna från Piratenskolan i Kivik möjlighet att fördjupa sina kunskaper om vatten.
Aktiviteterna på naturskolan leddes av Valentina Zülsdorff, projektledare för ”Österlens sköna vattendrag” och Andrea Göök, verksamhetsledare Naturskolan Österlen.
Donationen är Åke Jönssons vinstpengar från en innovationstävling arrangerad av World Maritime University.
enlarge

Projektet omfattar 120 elever i årskurs 4-6, från fem skolor i Simrishamns kommun. Donationen gav inte bara barnen möjlighet att besöka naturskolan, de har även träffat en forskare och besökt Simrishamns reningsverk.

– Jag och Andrea Göök från naturskolan har besökt klasserna tillsammans med Erland Björklund, professor i analytisk kemi vid Högskolan i Kristianstad för att prata om problemen som uppstår när läkemedelsrester når havet, berättar Valentina Zülsdorff. Sedan har eleverna fått besöka reningsverket i Simrishamn innan vi knyter ihop säcken här på naturskolan genom att låta eleverna utforska livet i vattnet och göra olika vattenexperiment.

Elvira Mirén var en av eleverna som besökte naturskolan förra fredagen.

– Det var intressant att vara på reningsverket igår och det ska bli spännande att få prova på att håva idag. Ett rent hav är viktigt, det här handlar om vår framtid, konstaterar Elvira.

Läs mer

Idrottslektionen flyttade ut i pulkabacken

Vinter. Barnen på Borrby skola gladdes över snön som förra veckans oväder lämnade efter sig. Fredagens idrottslektion för årskurs två flyttade ut i pulkabacken - till elevernas stora glädje.
Idrottslektionen flyttade ut i pulkabacken

”Ingen kan göra allt, men alla kan göra lite”

Miljö. ”Ingen kan göra allt, men alla kan göra lite”, det är vår slogan, berättar Bella Greiff som tillsammans med sina fem kompisar startat Rädda jorden-klubben. Nyligen var de ute och plockade skräp, ett initiativ som väckt många positiva reaktioner.
”Ingen kan göra allt, men alla kan göra lite”

Kulturskolan får del av pris

Pris. Arvsfonden ger projektet ”Barn på flykt – Kulturskolan gör skillnad” utmärkelsen Guldkorn. Simrishamns kommun är en av fyra skånska kommuner som arbetat med projektet.
Kulturskolan får del av pris

Plan för programmering i skolan har tagits fram

Simrishamn. Simrishamn är en av fem kommuner som satsat på kunskapsutveckling inom programmering genom samarbete med forskare.
Plan för programmering i skolan har tagits fram

Inget stopp för sillfisket

Simrishamn. EU:s fiskeministrar har beslutat om förnyade fiskestopp i östra och västra Östersjön under sommarmånaderna 2021 för att skydda torskens lek, men denna gång görs undantag för det kustnära småskaliga sillfisket för humankonsumtion, som sker långt från torskens lekområden.
Inget stopp för sillfisket

Högsäsong för vågridare

Simrishamn. Höst betyder högsäsong för surf. I mitten av förra veckan bjöd Östersjöns vågor upp till dans och surfentusiasterna flockades längs stränderna.
Högsäsong för vågridare

Grundlig geologilektion

Simrishamn. Förra onsdagen fick 20 barn från Piratenskolans fritidsverksamhet i Kivik en grundlig geologilektion från riktiga experter på ämnet.
Grundlig geologilektion

Vågad gruppaktivitet sätter samarbete på prov

Simrishamn. Österlenmagasinet har testat sommarens stora fluga: Mega SUP. En minst sagt skrattframkallande upplevelse.
Vågad gruppaktivitet sätter samarbete på prov

Fruktodlare skapar zoner för vilda pollinerare

ODLING. För tre år sedan köpte Diego Vegas Skoglund en gård med äppelodling och sju hektar mark vid foten av Stenshuvud som han döpte till Östersken. Han hade arbetat inom internationellt bankväsende i många år men tröttnade och ville hoppa av ekorrhjulet.
Fruktodlare skapar zoner för vilda pollinerare

Glada barn på museet

Kivik. Lördagen den 1 augusti äger arrangemanget ”Glada barn på Kivik” rum för andra gången i sommar. Under dagen ges det till exempel möjlighet för barn att leka och pyssla på Barnens museum som är öppet klockan 11-16. Fri entré för alla barn under 12 år. Bakom aktiviteten står Kiviks Museum i samarbete med Kiviks Turism och Engelholmsglass.
Glada barn på museet

Sommaröppet på museet

Kivik. Kiviks museum är öppet dagligen klockan 13-17, med start måndag 22 juni – söndag 9 augusti. Audioguide på svenska och engelska ingår i entrén. Jubileumsutställning Kiviks Museum 130 år. Bemannad turistservice på svenska och engelska varje dag. Kartor, broschyrer och eventinformation från hela regionen.
Sommaröppet på museet

Sagostund under eken

Stenshuvud. Lördagen den 13 juni klockan 10 blir det sagostund i Stenshuvuds nationalpark. Deltagarna får lyssna på sagor om naturen och dess väsen under ängens magiska ek. För barn i åldrarna 3-8 år, tillsammans med någon vuxen. Max 10 personer, föranmälan till naturum krävs.
Sagostund under eken