unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Simrishamn
  2. Tomelilla
  3. Ystad
  4. E-tidning
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
Kultur

Efter Scen Österlen –

Förmedla historier, uttrycka sig på scen och möta publiken. Efter att ha vuxit ur Scen Österlen tar nu Dahlia Momiyama, Hugo Ask och Greta Åkerberg nästa stora steg för att förverkliga drömmen och ett liv på scen.

nu fortsätter teaterdrömmen

Efter att ha vuxit ur MårtenPers Scen väntar nu nya utmaningar för Dahlia Momiyama, Greta Åkerberg och Hugo Ask.
Efter att ha vuxit ur MårtenPers Scen väntar nu nya utmaningar för Dahlia Momiyama, Greta Åkerberg och Hugo Ask.
Foto: Torun Börtz

– Man får ut så himla mycket av att vara med på Scen Österlen. Man utvecklas personligen och i grupp, mår bra och har kul, konstaterar Greta Åkerberg.

Greta Åkerberg som prinsessan Fiona i Shrek sommaren 2019. Här tillsammans med Nikita Uggla i titelrollen.
Greta Åkerberg som prinsessan Fiona i Shrek sommaren 2019. Här tillsammans med Nikita Uggla i titelrollen.
Foto: Torun Börtz

Det är en ganska ruggig dag i slutet av juli. Vi sitter på en av bänkarna vid MårtenPers Scen strax utanför Brantevik, runt omkring passerar de unga skådespelarna som förbereder sig för kvällens föreställning av musikalen Rent.

Här har Greta, Dahlia och Hugo tillbringat de flesta av sina barndoms somrar. Dahlia lockades med av klasskamrater, Greta fastnade när hon 2009 såg sin storasyster spela i ”En midsommarnattsdröm”.

– Jag satt längst fram och såg alla föreställningar. Jag tyckte att det var så bra och kände att jag också ville göra det här, minns hon.

Sommarminnena från Scen Österlen är många och ljusa.
Sommarminnena från Scen Österlen är många och ljusa.
Foto: Torun Börtz

Hugo började redan som femåring, i den teaterverksamhet för yngre barn som föreningen anordnade på den tiden. Hans mamma insåg tidigt att han inte var någon fotbollskille, men väl att han gillade att klä ut sig och spexa.

– I den första föreställning som jag var med var jag så liten att jag inte hade några repliker – jag kunde ju inte läsa, konstaterar han.

Att de tillbringat större delen av sina sommarlov med intensiva och krävande repetitioner och föreställningar är inget som de ångrar, tvärt om.

– Man är ju inte ensam, man har alla kompisar här. Man blir som en familj, menar Dahlia.

– Och så blir man tagen på allvar av ledarna och de människor man träffar här vill samma sak som man själv: ha kul, göra något tillsammans och utvecklas som grupp, fyller Hugo i.

Omkring 1500 barn och unga har varit med på Scen Österlen sedan starten 1999. De flesta väljer så småningom andra yrkesinriktningar i livet, men Greta, Hugo och Dahlia är några av dem som på allvar hittat hem via teatern.

Hugo Ask och Greta Åkerberg i Sweeney Todd, sommaren 2018.
Hugo Ask och Greta Åkerberg i Sweeney Todd, sommaren 2018.
Foto: Torun Börtz

Under åren med Scen Österlen har det hos dem alla tre vuxit fram en förvissning om att det är det här som de vill jobba med i framtiden.

– Man lär känna sig själv och lär sig vad scenkonst är och därför har jag insett att det är det här som jag vill göra. På Scen Österlen får man jättemycket ansvar och stor konstnärlig frihet redan som barn. Det gör att man hittar sin grej, konstaterar Dahlia.

Alla tre är nu på väg med stormsteg mot målet. När den här artikeln går i tryck är ingen av dem längre kvar på Österlen – Dahlia Momiyama, som är äldst, har kommit in på anrika Skara skolscen.

– Det är verkligen min drömskola, jag fattar det nog inte riktigt ännu, säger hon och ler.

Greta Åkerberg, som tagit studenten i år, har flyttat till folkhögskolan i nordskånska Bjärnum och dess välrenommerade musikalutbildning. Hugo Ask, som i våras avslutade sitt år i Bjärnum har börjat på en treårig utbildning på Performing Arts School i Göteborg. Alla tre utbildningar med stort tryck av sökande från hela landet.

Vad de vill göra i framtiden? Visst skulle en filmroll sitta fint så småningom tycker alla tre, men åren med Scen Österlen har fått dem att uppskatta magin med just scenkonst.

– Efter att ha fått uppleva ruset av att möta publiken vill jag nog ändå gå vidare mot musikalhållet, jag tycker ju om att dansa och sjunga också. Vägen dit är ganska svår, men det känns både utmanande och spännande, konstaterar Greta.

Att beröra andra är Dahlias mål.

- Jag vill berätta historier, förmedla andra sätt att leva på, säger hon och är övertygad om att teatern är ett utmärkt medel för att nå ut till andra.

Scen Österlen har de nu lämnat bakom sig – och samtidigt inte. Både Hugo och Dahlia har funnits med bakom scen i sommarens uppsättningar och alla tre menar att de för alltid kommer att bära somrarna på teatern med sig.

– Jag är så himla tacksam över att ha fått växa upp på den här platsen, säger Greta.

För Dahlia har Scen Österlen blivit en viktig del av hennes identitet.

– Det här kommer alltid att vara en plats där jag känner mig trygg. Jag bryr mig till och med om själva huset också, säger hon med ett skratt.

Hugo erkänner att han gärna kör förbi bara för att kasta en blick på teatern.

– Mamma brukar säga att Scen Österlen är mitt andra hem. Och så är det nog.

Scen Österlen

Scen Österlen är en förening som sedan 1999 sätter upp musikalföreställningar med barn och unga. Verksamheten startades av regissören och dramatikern Dag Norgård, som tyckte att det saknades aktiviteter för unga på Österlen. Den allra första sommaren satte man upp ”Ronja Rövardotter” i ett cirkustält på Grönkulle gård utanför Simris.
En lada på gården gjordes sedan om till teater. Efter åtta somrar på Grönkulle gård flyttade Scen Österlen in på Grand i Simrishamn, för att året därefter, 2008, flytta till teaterladan MårtenPers Scen. Det är fortfarande där som föreningen ger sina föreställningar.
Den gångna sommaren har Scen Österlen satt upp musikalerna Aladdin och Rent.
quote
Man får jättemycket ansvar och stor konstnärlig frihet redan som barn. Det gör att man hittar sin grej.
quote
Mamma brukar säga att Scen Österlen är mitt andra hem. Och så är det nog.

Läs mer

Magisk måndag på teatern

Kultur. Mod och samarbetsförmåga var två egenskaper som eleverna från Simrislundsskolan fick visa prov på en helt vanlig måndag när de bjöds på en, i allra högsta grad, ovanlig upplevelse på Skillinge teater.
Magisk måndag på teatern

Säsongsfinal på slottet

Simrishamn. På söndag är det säsongsfinal på Christinehofs slott och då välkomnas besökarna till ett späckat berättarprogram som äger rum både inne och ute.
Säsongsfinal på slottet

Nätverksidrottare tränade på sina varumärken

Simrishamn. Alla vill gärna framstå som drivna, glada, ambitiösa och kreativa. Men går det även att nyttja de sidor av oss som berättar en annan historia? Idrottsungdomarna i Team Nätverket vet svaret.
Nätverksidrottare tränade på sina varumärken

Det blir en sommar på scen i teaterladan

Teater. Repetitionerna inför Scen Österlens sommarmusikaler hade precis inletts när covid-19 spred sin skugga över världen. Men tack vare kreativa lösningar på problem som uppstått längs vägen, står barnen och ungdomarna nu redo att möta publiken i föreställningarna Aladdin Jr och RENT.
Det blir en sommar på scen i teaterladan

Smedstorps marknad ställs in

Smedstorp. Smedstorps marknad, som ägt rum varje sommar i 137 år, ställs i år in på grund av covid-19. ”Marknaden lockar mycket folk och vi vill varken utsätta våra utställare, eller våra besökare, för några risker. Därför väljer vi att ställa in Smedstorps marknad i år” meddelar arrangörerna, Smedstorps brandkårs kamratförening och Smedstorps IF.
Smedstorps marknad ställs in

Vår kunskap om universum

Kivik. Torsdagen den 25 juni bjuder Kiviks museum in till föreläsningen ”Jorden – så ock på himmelen” med astronom Anders Nyholm. Anders kommer att prata om hur vår kunskap om universum har förändrat vår världsbild genom årtusendena. På Äppelgården klockan 18.30. Entré inklusive kvällsmacka. Boka plats i kontakt med museet.
Vår kunskap om universum

Ljudvandring med existentiellt fokus

Simrishamn. Sommarprogrammet på Skillinge teater var spikat. En unik version av Hamlet skulle sättas upp och artister som Jill Johnson, Timo Räisänen och Movits var bokade. Men så slog coronaviruset till och man tvingades tänka om totalt.
Ljudvandring med existentiellt fokus

Kiviks moderna entreprenörer

Kivik. Kiviksbygden är känd som ett entreprenörssamhälle. Fattigdomen gav i historisk tid grund för nya näringar och den begynnande turismen vid sekelskiftet 1900. Hur ser den nya tidens entreprenörskap ut? Sven Bladh berättar onsdagen den 27 maj klockan 18.30 på Äppelgården. Entré inklusive kvällsmacka. Kiviks museum är arrangör. Begränsat antal åhörare.
Kiviks moderna entreprenörer

Familjedag på Jätteleden

Gröstorp. Österlens museum har i projektet ”Se och vårda” anlagt en ny vandringsled i det forntida landskapet söder om Gröstorp. Söndagen den 31 maj klockan 11-14 bjuder museet in till familjedag vid Jätteleden. Följ med i jättens spår och lyssna till berättelser om jättar av olika slag. Max 40 deltagare. Föranmälan till museet krävs senast 27 maj.
Familjedag på Jätteleden

Vårens bokbabbel ges digitalt

Simrishamn. Alla planerade publika evenemang på Simrishamns bibliotek är inställda terminen ut, med anledning av Folkhälsomyndighetens rekommendationer till följd av covid-19. Biblioteket kommer dock att lägga ut sitt Bokbabbel, där bibliotekarierna ger boktips, som var tänkt att hållas torsdag 14 maj klockan 14, digitalt på Facebook och Instagram samma dag och tid.
Vårens bokbabbel ges digitalt

Vernissage för brobygge

Förskola. En modell av ”Vide broa” byggd av mjölkkartonger och stor skaparlust, av barnen på förskolan Backstugan, ställs just nu ut på Österlens museum i Simrishamn.
Vernissage för brobygge