unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Simrishamn
  2. Tomelilla
  3. Ystad
  4. E-tidning
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
Litteratur

Emelie har skrivit om att mista sin mamma

I dagarna släpps antologin ”När mammor dör” där 31 döttrar mellan 18 och 77 år öppet och ärligt berättar om sorgen och livet efter förlusten av sina mödrar. Emelie Hill Dittmer, journalist och skrivpedagog i Gladsax, bidrar med en av texterna.
Emelie Hill Dittmer, journalist och skrivpedagog, med bas i Gladsax är en av författarna i antologin ”När mammor dör” som ges ut av Ordberoende förlag.
Emelie Hill Dittmer, journalist och skrivpedagog, med bas i Gladsax är en av författarna i antologin ”När mammor dör” som ges ut av Ordberoende förlag.
Foto: Fredrik Ekblad

”När mammor dör, då förlorar man ett av väderstrecken. Då förlorar man vartannat andetag: då förlorar man en glänta. När mammor dör, växer det sly överallt”.

Dikten av Göran Tunström, som träffande beskriver sorgen efter en mamma, återkommer flera gånger i boken ”När mammor dör”.

Även i Emelie Hill Dittmers text.

– Hans rader hjälpte mig att sätta ord på det som jag förstod skulle uppstå i mig den sista sommaren med mamma. Orden blev en slags förberedelse inför den totala tystnaden som skulle komma, säger Emelie.

Det har gått fem år sedan hon miste sin mamma i en aggressiv tjocktarmscancer och saknaden är fortfarande avgrundsdjup.

– Vi stod varandra väldigt nära. Hon var mitt allt.

Mamman fick cancerbeskedet ett år efter att hon hade pensionerats och hela sjukdomsförloppet gick snabbt.

– Hennes sista år var väldigt omtumlande, med stora förändringar. Hon lämnade sitt äktenskap, fick tillfälligt flytta in hos min mormor och de sista dagarna bodde hon på hospice i Malmö. I samma veva hade jag blivit tvåbarnsmamma och min bror väntade en pojke, berättar Emelie.

Hospice, palliativ vård och begravning var ord som hon och mamman undvek att diskutera under sjukdomstiden.

– Vi pratade varje dag, men inte om det. Mamma hade själv vårdat människor i livets slutskede i över fyrtio år, så det blev för tungt.

Efter fyra dagar på hospice ringer Emelies telefon. Klockan är ett på morgonen och i andra änden av luren meddelar en trött nattsköterska med robotliknande röst vad som hänt.

”Somnat in.”

”Döden inträffade 12.05.”

– Dödsbudet var en stor besvikelse, minns jag. Personalen på hospice var jättefina på alla sätt, men när de lämnade beskedet blev det så fel. Jag hade nog förväntat mig mer medmänsklighet.

I sin text skildrar Emelie både den plågsamma transportsträckan fram till det oundvikliga slutet och tiden efter mammans bortgång. Det är gripande, känslosamt och utlämnande.

När Emelie fick erbjudandet om att medverka i antologin tvekade hon inte en sekund.

– Det är en bok jag själv hade önskat läsa under den här tiden, så det känns fint att vara en del av den.

Emelie berättar att hon blev väldigt berörd när hon läste sina medförfattares texter.

– Det är inte alla som hade kärleksfulla mamma-dotter relationer. Några berättar till exempel om mammor som tagit sina liv eller gått bort i sviterna av missbruk. Det är väldigt starkt.

”När mammor dör” ges ut av Ordberoende förlag och är ett initiativ av redaktören Charlotte Sirc som miste sin mamma i en bilolycka då hon var femton år.

Boken är ett initiativ av redaktören Charlotte Sirc och består av tre delar. Att mista sin mamma som barn, mitt i livet och efter fyrtio.
Boken är ett initiativ av redaktören Charlotte Sirc och består av tre delar. Att mista sin mamma som barn, mitt i livet och efter fyrtio.
Foto: Fredrik Ekblad
quote
Det är en bok jag själv hade önskat läsa under den här tiden, så det känns fint att vara en del av den.