GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Sommar

En aktivitetsspäckad sommar i Ystad väntar

De lokala studieförbunden har bäddat för en spännande ”Sommar i Ystad” med massor av kul aktiviteter. Den gemensamma satsningen bjuder på allt från utematlagning till musiklyssnarkurs.
Arne Kristoffersson, Medborgarskolan, Camilla Nilsson, ABF, Marianne Nilsson, ABF, Linda Lantz, Studiefrämjandet, Tina Larsson, Studiefrämjandet och Maria Karlsson, Studieförbundet vuxenskolan, ser fram emot en sommar i Ystad fylld med gratis folkbildningsaktiviteter för alla.
Arne Kristoffersson, Medborgarskolan, Camilla Nilsson, ABF, Marianne Nilsson, ABF, Linda Lantz, Studiefrämjandet, Tina Larsson, Studiefrämjandet och Maria Karlsson, Studieförbundet vuxenskolan, ser fram emot en sommar i Ystad fylld med gratis folkbildningsaktiviteter för alla.
Foto: Hannah Andersson

Det ändrade bidragssystemet som innebär minskade anslag för studieförbunden, men med möjlighet att söka projektpengar, har fått förbunden i sydöst att tänka nytt.

– Vi har valt att göra ett samverkansprojekt som vi kallar ”Sommar i Ystad”, berättar Arne Kristoffersson, Medborgarskolan.

Arbetsnamnet var från början ”ute är det nya inne” och samtliga aktiviteter kommer mycket riktigt att äga rum utomhus, i så stora grupper som restriktionerna tillåter.

– Totalt erbjuder vi ett 70-tal aktiviteter med något på programmet nästan varje dag, berättar Linda Lantz, Studiefrämjandet.

På schemat finns allt från skrattyoga och linedance till skrivarträffar och utemåleri.

Sommar i Ystad pågår mellan 14 juni till 20 augusti.
Sommar i Ystad pågår mellan 14 juni till 20 augusti.
Foto: Hannah Andersson

Sommar i Ystad pågår mellan 14 juni till 20 augusti och aktiviteterna är utspridda i hela Ystads kommun.

– Vi vill nå ut även till de mindre orterna.

Det finns inga åldersgränser för aktiviteterna.

– Vår förhoppning är att nå ut till alla olika åldrar och vi hoppas på en mix över generationsgränserna, säger Arne.

Samarbetet kring Sommar i Ystad är det första i sitt slag.

– Vi har alla samma uppdrag men vänder oss till lite olika målgrupper i våra ordinarie verksamheter, berättar Camilla Nilsson, ABF.

– Det är första gången studieförbunden går samman kring ett projekt på det här sättet och vi har haft väldigt roligt i planeringsarbetet, säger Tina Larsson, Studiefrämjandet.

Samtliga aktiviteter i projektet är kostnadsfria.

– Vi gör det här för att stärka folkbildningen och för att bli mer synliga, säger Tina. Väljer sedan några av deltagarna att fortsätta i våra verksamheter till hösten är det förstås en bonus.

Till skillnad från studieförbundens vanliga kurser, som ofta sträcker sig över flera tillfällen, så funkar det i sommar alldeles utmärkt att anmäla sig till enstaka aktiviteter.

– Däremot krävs föranmälan och vi hoppas att deltagarna inte anmäler sig och sedan struntar i att dyka upp, eftersom deltagarantalet kommer att vara begränsat i enlighet med de restriktioner som gäller, säger Arne.

Han ser, tillsammans med sina kollegor, fram emot sommaren.

– Det här samarbetet har absolut gett mersmak.

– Vi hoppas att projektet kan inspirera och kanske sprida sig till andra kommuner, säger Linda.

”Sommar i Ystad” genomförs i samarbete mellan ABF, Studiefrämjandet, Medborgarskolan, Studieförbundet vuxenskolan och Ystads kommun. Mer information om aktiviteterna står att finna på projktets facebooksida.