GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Hälsa

En lisa för kropp och själ på Grönhultsgården

Yogan har hjälpt Lisa Brand, både fysiskt och psykiskt. Nu vill hon erbjuda andra samma möjlighet genom yogaretreats hemma på Grönhultsgården.
Genom nystartade ”En lisa för kropp och själ” erbjuder Lisa Brand retreats hemma på Grönhultsgården med yoga som bas och olika specialinriktningar. Midsommarhelgen ger hon ett tyst yoga- och meditationsretreat tillsammans med Ajuna Møller.
Genom nystartade ”En lisa för kropp och själ” erbjuder Lisa Brand retreats hemma på Grönhultsgården med yoga som bas och olika specialinriktningar. Midsommarhelgen ger hon ett tyst yoga- och meditationsretreat tillsammans med Ajuna Møller.
Foto: Hannah Andersson

Runt gården böljar haglandskap och vackert vårgrön skog. Grodorna bjuder om kvällen på konsert i den närbelägna dammen och bara två kilometer bort finns Gyllebosjön. Läget känns optimalt för aktiviteterna som Lisa Brand planerar för.

Tillsammans med vänner och bekanta med specialkunskaper inom yoga, meditation, ayurveda, coaching, läkande skrivande och raw food kommer hon i sommar att bjuda in till retreats med olika teman.

Yogan kommer att vara basen för dem alla och Lisa, som är yogainstruktör, kommer att leda flera av dem.

Själv hittade hon yogan för 30 år sedan.

– Jag gick på teaterskola och det var min lärare som föreslog att jag skulle börja med yoga för att förbättra min närvaro på scenen. Jag var ung, full med energi och tyckte att det var ganska tråkigt till en början, men märkte ju hur yogan stärkte mitt fokus. När jag senare i livet fick problem med ryggen hjälpte yogan mig också på det fysiska planet, berättar Lisa.

Själv åkte hon på retreat för första gången för bara 1,5 år sedan.

– Jag hade haft ett tufft år och unnade mig att åka iväg för att fokusera på mitt eget välmående och blev så tagen av upplevelsen att jag genast tänkte att det här måste jag skapa möjlighet för fler att uppleva.

Gårdens vardagsrum med eldstad har inretts som yogasal.
Gårdens vardagsrum med eldstad har inretts som yogasal.
Foto: Privat

Platsen var självklar - hemma på Grönhultsgården mellan Gyllebo och Älmhult. Lisa flyttade till gården för sju år sedan.

– Nästan alla besökare andas ut när de kliver av bilen här och jag gläds varje dag åt att få bo på en så vacker och fridfull plats.

De många åren inom teatern, ofta på resande fot, har lett till att Lisa skapat sig ett stort kontaktnät.

– Det har jag nytta av nu när jag kan erbjuda retreats med flera olika inriktningar, alla ledda av vänner till mig.

En av dem är Ajuna Møller som har mer än 30 års erfarenhet av meditation. Ajuna och Lisa kommer att leda ett retreat tillsammans över midsommarhelgen.

– Alla kan vara med, det krävs inga tidigare erfarenheter av meditation. Är det något som jag lärt mig efter alla år av utövande så är det att ju enklare desto bättre, alldeles för stort fokus på teknik gör det ofta onödigt komplicerat, säger Ajuna.

Duons tysta retreat kommer att äga rum den 25-27 juni men redan den 17-21 juni erbjuds en helg med fokus på ashtangayoga och ayurveda, ledd av Ann Svärdfelt. Sedan rullar schemat på med yoga med Lisa och coaching med Deborah Clarke 1-5 juli, yoga med Lisa och läkande skrivande med Emelie Hill Dittmer 9-11 juli och yoga med Miguel Paredes och raw food med Kathrin Söderberg 28 juli-2 augusti. Den sistnämnda duon ger även ett retreat i juli som redan är fullbokat.

– Intresset är stort, vi är många som är i behov av återhämtning efter en tuff pandemitid och därför ger jag denna sommar en speciell coronarabatt, berättar Lisa.

Yogan är som sagt basen för samtliga retreats.

– Av den enkla anledningen att den ligger mig så varmt om hjärtat, säger Lisa.

En annan aktivitet som är ett stående inslag, är vandringar i olika former.

– Med gårdens läge vore det synd att inte ta tillvara på den omgivande naturen. Vi kommer att göra vandringar till exempelvis Gyllebosjön, längs pilgrimsleden till Sankt Olof och till Sträntemölla. Utan att behöva ta bilen till en startpunkt, det är bara att kliva ut genom dörren och börja vandra!