unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Simrishamn
  2. Tomelilla
  3. Ystad
  4. E-tidning
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!

Ett inte så litet jubileum för klädbutik

I 15 år har Helene Andersson drivit klädbutik i ett före detta stall på den österlenska slätten. Med sitt tydliga och uppskattade koncept har verksamheten fått en trogen kundkrets från både när och fjärran.
Helene Andersson har drivit butiken Inte Så Smått i 15 år. Hon hade tänkt fira det med modevisning, men på grund av corona låter hon firandet stanna vid en särskild jubileumsrabatt på alla kläder.
Helene Andersson har drivit butiken Inte Så Smått i 15 år. Hon hade tänkt fira det med modevisning, men på grund av corona låter hon firandet stanna vid en särskild jubileumsrabatt på alla kläder.
Foto: Johan Bentzel

15 år har gått sedan Helene Andersson tog över klädbutiken Inte Så Smått och flyttade den intill det egna hemmet utanför Skillinge. Det betyder att hon nu har drivit butiken ungefär lika länge som dess grundare Gunvor Jadner.

De två kvinnorna lärde känna varandra via sina makars gemensamma brevduveintresse och började umgås.

Vid ett tillfälle när de satt och fikade i trädgården nämnde Helene Andersson att hon funderade på att öppna någon form av verksamhet i det forna stallet hemma på gården.

Det gick inte obemärkt förbi. När Gunvor Jadner skulle gå i pension ett par år senare kom frågan: Vill du ta över butiken?

Att bli butiksägare var inget som Helene Andersson hade gått och drömt om, hon hade framför allt jobbat som kokerska, men just då passade det bra in i livet.

– Jag var arbetslös och halvt sjukpensionär. Jag hade heller inga småbarn. Så det var ju perfekt. Dessutom tycker jag att det är roligt med kläder. Även när jag jobbade i kök höll jag på med inköp och var redan van vid att ha kontakt med säljare.

Butiken är öppen fredag, lördag och måndag året om och konceptet är stilfullt mode i större storlekar. Nästan alla märken i butiken är danska. Ralston är det enda svenska.

Kläderna börjar på storlek 40 och fortsätter upp till 56. Helene Andersson vet vad hon letar efter och har inga problem med att ställa krav på sina leverantörer. Hon är en tuff förhandlare.

– Om jag inte kan få plaggen ända upp till 56, då nobbar jag dem. Det är ju det stora jag är specialiserad på. Sedan kan ju alltid en viss storlek ta slut i butiken, men jag måste i alla fall kunna erbjuda alla storlekar från början.

Inte Så Smått har en trogen kundkrets. En del färdas många tiotals mil för att kunna göra ett besök och lägger till och med in det i sin semesterplanering.

Helene Andersson trivs med jobbet men vågar inte utlova att det även blir ett 20-årsjubileum.

Hon har bara ett par år kvar till pensionen och har inte riktigt bestämt sig än hur länge hon ska hålla på.

Dessutom tror Helene Andersson inte att hon likt sin företrädare kommer att kunna lämna verksamheten vidare till någon annan.

– Mina kunder är främst medelålders och uppåt. Det är väl de som fortfarande handlar i butik. Sedan blir det väl mest på nätet, skulle jag tro.