unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Familjen Harbo ger nytt liv åt Gamlegård

Bed and breakfast, butik och yogastudio i ett. Familjen Harbo väcker liv i den slumrande hotellanläggningen.
Gitte Harbo Dodera och sonen Rio gillar att leka i yogastudion.
Gitte Harbo Dodera och sonen Rio gillar att leka i yogastudion.
Foto: Torun Bortz

– Jag sa till mamma: ”Ska vi inte hotta upp Gamlegård”?

– Och hon hade så många idéer så jag släppte lös henne, säger Anette Harbo och ler mot sin dotter, Gitte Harbo Dodera.

Hela sommaren har det varit full rulle på Logi Gamlegård utanför Skåne Tranås. Men att mor och dotter, tillsammans med resten av familjen, skulle driva ett Bed and Breakfast ihop hade de ingen aning om när Anette för två år sedan köpte gården. Tanken var framför allt att ha en plats där hela familjen kunde samlas.

– Men förra sommaren provade vi att hyra ut till lite turister. Det var så positiva och trevliga människor som kom och det ger energi, konstaterar Anette.

3 bilder
Ett efter ett får rummen ny inredning.
Katten Månsen är hotellets maskot.
Anette och Gitte har båda gått ner i halvtid på sina ordinarie jobb för att satsa på hotellet.
enlarge

Nu har de tillsammans börjat omdaningen av anläggningen. Gitte har tagit hand om inredningen. Efter samarbete med inredare i Stockholm för två av rummen har ytterligare två genomgått ett ansiktslyft.

– Jag är intresserad av vintage och tänker köpa saker second hand som jag antingen målar eller bygger om – eller låter vara som de är.

Möbler och föremål på rummen ska sedan vara till salu.

– Jag vill inspirera till återbruk och låta gamla prylar komma till användning.

Anette, som är yogainstruktör, leder varje onsdag grupper i mindfulness-yoga och meditation. Hotellgäster som är intresserade kan också boka indviduella pass.

Familjen håller även på och fasar ut det gamla namnet för att byta mot Aura Österlen, som de tycker passar konceptet bättre.

Flera projekt väntar dessutom. En gårdsbutik med Gittes omdesignade möbler och lokala produkter är en plan. Matservering en annan.

Och så finns den stora ladan som de vill bygga om. Den vill de sedan hyra ut till fester, kurser, företagsevent och andra arrangemang.

– Tanken är att vi ska ha öppet året runt.

Läs mer

Stort intresse för nya andelshus vid Djupadal

Nybygge

Stort intresse för nya andelshus vid Djupadal

De 50 andelarna i de fem fritidshusen som ZeraNord låter bygga intill Djupadals golfbana sålde snabbt slut och ytterligare lika många intressenter står i kö.

Inställt trädgårdsbesök

Gyllebo

Inställt trädgårdsbesök

Måndagen den 20 juli planerade Österlens trädgårdssällskap att besöka ”Jettes have – trädgården för alla sinnen” i Gyllebo. Trädgårdsbesöket är dessvärre inställt.

Sanna ordnar provsmakning av oljor i världsklass

Simrishamn

Sanna ordnar provsmakning av oljor i världsklass

När vårens planerade resor ställdes in valde Sanna Töringe att satsa på sin butik. Nu finns ett koncentrat av italienska aromer i hennes österlenträdgård.

Par satsar på obemannad lanthandel i Skåne-Tranås

Tomelilla

Par satsar på obemannad lanthandel i Skåne-Tranås

För 15 år sedan försvann lanthandeln från Skåne-Tranås, men i sommar återvänder den. Fast i en helt ny och modern tappning. En automatisk livsmedelsbutik, där kunderna sköter sig själva.

Visning av årets lökodling

Simrishamn

Visning av årets lökodling

Eva Fristedt från ”Narciss och tulpan” visar årets lökplantering i Österlens museums trädgård. Eva ger även råd och tips kring lökodling. Lördagen den 9 maj klockan 11 och klockan 13. Fri entré. Vid Österlens museum i Simrishamn.

Kurs i pilflätning på museet

Simrishamn

Kurs i pilflätning på museet

Lär dig fläta växtstöd av pil till trädgården eller växthuset. Eva Persson lär ut tekniker för pilflätning på Österlens museum i Simrishamn lördagen den 9 maj klockan 11-14. För vuxna. Minst 5, max 10 deltagare. Deltagaravgift inklusive material. Föranmälan, senast 6 maj, till museet.