GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Konst

Färgrebellen som tar ut svängarna i Sankt Olof

Gråskalor är okänd mark för konstnären Ninni Ahlsell. I hennes showroom på Österlenvägen 13 i Sankt Olof möts besökarna istället av en hisnande färgexplosion.
Ninni Ahlsell älskar färger och olika mönster. Något man snabbt blir varse i hennes butik och showroom i Sankt Olof.
Ninni Ahlsell älskar färger och olika mönster. Något man snabbt blir varse i hennes butik och showroom i Sankt Olof.
Foto: Fredrik Ekblad

Att världen i Ninnis ögon borde fyllas med mera liv och färg råder det inget som helst tvivel om när man ser hennes sprudlande konst.

Taveldukar, möbler, smycken, kläder och andra föremål är fyllda med klara färger, vackra mönster, tivolimotiv och blommor.

– Jag har alltid gillat färger och hur man kan kombinera dem, säger Ninni, som öppnade dörrarna till sitt showroom i mitten av juli förra sommaren när coronapandemin slog tillvaron i spillror.

Ninni Ahlsell räds inte de knalliga färgerna och hon målar med dem på allt hon kommer över.
Ninni Ahlsell räds inte de knalliga färgerna och hon målar med dem på allt hon kommer över.
Foto: Fredrik Ekblad

– Jag hade en planerad påskutställning med Oliver Skifs som ställdes in och mitt jobb som utställningsansvarig på Ulfsunda slott i Bromma sattes på paus, så något behövde hända.

Det var hennes sambo, Joe Skovbye, som kom med idén att öppna ett showroom i det forna snickeriet rakt över gatan från huset där de bor.

Sagt och gjort. Joes amerikanare fick flytta ut och Ninnis konst tog plats i garaget.

Som konstnär målar Ninni på allt hon kommer över. Från fågelholkar, eller fågelpalats som hon kallar dem, till smycken, fotpallar, solglasögon och kläder.

Ninnis fascination för färger kom tidigt, berättar hon.

Fåglar förtjänar mer än tråkiga träholkar. De ska bo i palats, menar Ninni.
Fåglar förtjänar mer än tråkiga träholkar. De ska bo i palats, menar Ninni.
Foto: Fredrik Ekblad

– Det började redan när jag som barn tittade på SVTs Boktipset och såg Stefan Mählqvist i sin regnbågsfärgade soffa. Den gjorde väldigt starkt intryck på mig och jag ville verkligen ha en sådan, berättar Ninni.

– Jag såg den senare i vuxen ålder, när jag jobbade med ett barnprogram. Den rullade förbi in i någon studio och försvann.

För några år sedan dök den kultförklarade soffan upp i hennes liv igen, då på en nätauktionssajt och hon blev eld och lågor.

– Men tyvärr visade det sig vara en kopia, en väldigt dålig dessutom.

I sitt konstnärliga uttryck väjer inte Ninni för att kombinera stilar och mönster från olika tidsepoker. Graffiti blandas med ostindiskt mönster.

På fritiden blir det gärna en sväng på landsvägarna med sambon Joes custom trike.
På fritiden blir det gärna en sväng på landsvägarna med sambon Joes custom trike.
Foto: Fredrik Ekblad

Det finns något frigörande och rebelliskt i hennes sätt att närma sig färger, vilket hon tror har sitt ursprung i barndomen.

– När jag var liten och hade målat något i rött och rosa påpekade mamma att de färgerna inte gick att kombinera. Men det gör de ju visst!

Ninni har gjort en resa mellan konstskolor i såväl Sverige som Köpenhamn, gått lärling på ansedd ateljé och ordnat otaliga utställningar. Sedan 1998 driver hon även ett dekorations- och förgyllningsföretag och är kunglig hovleverantör inom detta. Arbetet har fört henne till omkring 40 slott runt om i Sverige.

– Just nu arbetar jag på Bogesunds slott utanför Vaxholm där jag ådringsmålar paneler och gör illusionsmålningar. Det är ett jätteroligt projekt.

Ninni har rötterna i Göteborg och har bott i Stockholm större delen av sitt vuxna liv. Men det är alltid till Österlen som längtan varit störst.

– Pappa drömde om ett annat liv så vi flyttade hit till en bondgård när jag var i sjuårsåldern. Sedan har jag alltid spenderat somrarna här, så det känns hemma, säger Ninni.

På Österlen finns också gott om loppisar, som Ninni gillar att besöka.

– Jag älskar att gå loss på gamla möbler. Byta tyg och måla. Recycling är verkligen min grej, säger Ninni och nämner Erikshjälpen i Tomelilla som en av hennes favoritbutiker.

Många av hennes alster är återvunna prylar som fått en ny funktion. Som gamla kaffeburkar som förvandlats till färgglada palats för fåglar.

– Det började mest som en kul grej och något jag ville ha i min egen trädgård. Sedan var de med på en utställning jag hade i Simrishamn för 17 år sedan och gick som smör.

I påsk har Ninni en medutställare som dessutom är hennes barndomsbästis.

– Hon heter Sigrid Landerholm och gör jätteläckra saker i jesmonite, det får man inte missa!

I påsk passar även Björn Kronkvist och sambon Elin Niotakis på att öppna butik och showroom i samma fastighet.

Björn köpte det forna snickeriet för ett och ett halvt år sedan och håller som bäst på att iordningsställa lokalen och uppdatera maskinparken.

– I vårt showroom kommer vi visa upp bord, fönster, dörrar och andra föremål som vi tillverkar. Det kommer även finnas en del byggnadsvårdsprodukter och blommor i butiken då Elin är florist, berättar Björn.

– Det känns jättekul att det blir liv och rörelse i hela fastigheten. Sankt Olof och Österlen har fått ett nytt besöksmål, konstaterar Ninni.

"När jag var liten och hade målat något i rött och rosa påpekade mamma att de färgerna inte gick att kombinera. Men det gör de ju visst!"

"Jag älskar att gå loss på gamla möbler. Byta tyg och måla. Recycling är verkligen min grej."

Porträttet

Ninni Ahlsell

• Född 1973 i Göteborg, uppvuxen på Österlen. Bott och arbetat större delen av sitt vuxna liv i Stockholm.
• Återvände till Österlen och Sankt Olof för två och ett halvt år sedan. Sambo med Joe Skovbye.
• Arbetar som bildkonstnär och driver en dekorationsmålning och förgyllningsfirma sedan 1998. Är kunglig hovleverantör inom detta och har arbetat på omkring 40 slott runt om i landet.
• Har alltid haft en förkärlek till att måla på saker som man egentligen inte får. Marmorerade sin första bil, en Volvo Amazon i siennamarmor.
• Driver sedan förra sommaren Ninnis backyard, showroom och butik, på Österlenvägen 13 i Sankt Olof.