1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
Egenvård

Farmaceutens bästa tips för ditt sommarapotek

Sommaren är här och med den kommer mygg, knott, fästingar och risk att bränna sig i solen. Vi bad Annette Andersson som driver Apoteksgruppen Simrishamn på Gamla Järrestadsvägen om sina bästa tips på hur man kan förbereda sig.
Annette Andersson på Apoteksgruppen i Simrishamn ger sina bästa tips på hur man förbereder sitt eget sommarapotek.
Foto: Privat

I år kommer sommaren se annorlunda ut mot vad vi är vana vid. Mindre rörelse i landet och framförallt semester hemma. Oavsett om du kommer att spendera den i husvagnen, sommarstugan, båten eller hemma, är ett välutrustat sommarapotek alltid bra att ha nära till hands.

– Ett bra sätt att samla allting i ditt grundkitt är att köpa en färdig förbandsväska eller necessär. Fyll den med solskydd, Aloe Vera, Hydrokortisonkräm, bedövande/smärtstillande hudsalva, sårtvätt, alsolgel och alsolsprit, steristrip, salubrin, vattentäta plåster, blodstoppare/tryckförband, pincett, paracetamol, vätskeersättning, medel mot diarré, handdesinfektionsmedel, våtservetter, fästingplockare och myggmedel.

– När det kommer till solskydd för barn rekommenderar jag så hög solskyddsfaktor som möjligt, helst en faktor på 50, och såklart helst heltäckande kläder. Har du råkat bränna dig kan det vara bra att ha en Aloe Vera gel hemma eller kräm med hydrokortison som båda kan lindra bra. Kom ihåg att har du förvarat förra årets solskyddsfaktor i stekande sol, exempelvis på stranden, bör du byta ut dem.

Sommaren är starkt förknippad med någon form av sår, inte minst hos barn.

– Om du ska göra rent sår tvätta händerna noga, sedan huden runt såret för att till sist tvätta själva såret. Ljummet vatten och tvål funkar bra eller en koksaltlösning (klorhexidinlösning) om det har blivit infekterat. För att minska smärtan om du behöver göra rent framför allt skrubbsår eller fått ett insektsbett kan man använda en bedövande hudsalva som till exempel Xylocain.

- Kring sårvård finns det även bra första-hjälpen kit som innehåller plåster och kompresser för sårtvätt. Men det kan även vara bra att ha en pincett tillgänglig ifall någon får en flisa eller smågrus i ett sår, vattentätt plåster, Steristrip, förband och blodstoppare. Blodstoppare är bra att ha hemma om någon får en kraftig blödning, likaså kompressplåster, så det inte fastnar i skadan,

Annette Andersson tipsar även om att ha någon tablett för diarré med sig och vätskeersättning om det blir varmt eller om man svettas mycket.

- Det är vanligt att få myggbett och knottbett på sommaren. Myggmedel kan vara bra att använda om man befinner sig på ställen där det finns mycket mygg och knott. Medlet påverkar myggornas luktsinne så att de inte kan känna din lukt. Det gör att de inte hittar dig och i stället letar upp ett annat byte. Blir du trots allt biten så kan du prova att lindra klådan med kylbalsam, alsolsprit eller alsolgel.

Läs mer

Simrishamn

Tipspromenad med vinstchans

Lär känna Simrishamn med Österlens museums tipspromenad. Hämta ett tipsformulär med 10 frågor i museibutiken, gå en promenad genom staden med museets app ”Simrishamn 900 år” och svara på frågorna. De som svarar rätt och lämnar in sitt tipsformulär innan den 15 september deltar i utlottningen av fina priser.

Simrishamn

Ingen Krämarmarknad i år

På grund av pågående pandemi och av hänsyn till besökarna, ställs årets Krämarmarknad i Simrishamn in. Det är Gröstorps IF som arrangerar marknaden tillsammans med Köpmannaföreningen i Simrishamn. ”Inkomsterna från Krämarmarknaden betyder mycket för föreningen så vi har ett tufft år framför oss” konstaterar Bo-Inge Widerberg, Gröstorps IF.

Simrishamn

Sommarens konserter ställs in

Sommarens konserter på Ribbingsberg ställs in på grund av Covid-19. ”Vår konsertlokal bygger på närhet och gemenskap till musiken och konsten och vi kan inte chansa på hur läget kommer att vara i sommar” skriver Boel och Mats. ”Nästa år kommer vi att ladda för att åter välkomna fantastiska artister och publik till en sommar med glädje, musik och konst.”

Simrishamn

Utställningen Livs-medel invigs

Utställningen Livs-medel ger ett kulturhistoriskt sammanhang för örten bovete, och tar upp olika perspektiv kopplat till dagens frågor om lokal livsmedelsproduktion. Konstnären Gunnel Pettersson finns på plats på Österlens museum och berättar om sin utställning torsdagen den 18 juni klockan 13-15. Max 40 deltagare. Föranmälan till museet krävs.

Simrishamn

Visning av årets lökodling

Eva Fristedt från ”Narciss och tulpan” visar årets lökplantering i Österlens museums trädgård. Eva ger även råd och tips kring lökodling. Lördagen den 9 maj klockan 11 och klockan 13. Fri entré. Vid Österlens museum i Simrishamn.

Simrishamn

Lämnade finansvärlden och öppnade surflodge

Efter att ha bott i en folkabuss och flackat runt mellan Europas bästa surfstränder i några år har Måns Olofsson slagit ner bopålarna. Strax efter påsk öppnade han Österlen Coffee and Waves, ett surflodge och kafé i Kivik.