Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Egenvård

Farmaceutens bästa tips för ditt sommarapotek

Sommaren är här och med den kommer mygg, knott, fästingar och risk att bränna sig i solen. Vi bad Annette Andersson som driver Apoteksgruppen Simrishamn på Gamla Järrestadsvägen om sina bästa tips på hur man kan förbereda sig.
Annette Andersson på Apoteksgruppen i Simrishamn ger sina bästa tips på hur man förbereder sitt eget sommarapotek.
Annette Andersson på Apoteksgruppen i Simrishamn ger sina bästa tips på hur man förbereder sitt eget sommarapotek.
Foto: Privat

I år kommer sommaren se annorlunda ut mot vad vi är vana vid. Mindre rörelse i landet och framförallt semester hemma. Oavsett om du kommer att spendera den i husvagnen, sommarstugan, båten eller hemma, är ett välutrustat sommarapotek alltid bra att ha nära till hands.

– Ett bra sätt att samla allting i ditt grundkitt är att köpa en färdig förbandsväska eller necessär. Fyll den med solskydd, Aloe Vera, Hydrokortisonkräm, bedövande/smärtstillande hudsalva, sårtvätt, alsolgel och alsolsprit, steristrip, salubrin, vattentäta plåster, blodstoppare/tryckförband, pincett, paracetamol, vätskeersättning, medel mot diarré, handdesinfektionsmedel, våtservetter, fästingplockare och myggmedel.

– När det kommer till solskydd för barn rekommenderar jag så hög solskyddsfaktor som möjligt, helst en faktor på 50, och såklart helst heltäckande kläder. Har du råkat bränna dig kan det vara bra att ha en Aloe Vera gel hemma eller kräm med hydrokortison som båda kan lindra bra. Kom ihåg att har du förvarat förra årets solskyddsfaktor i stekande sol, exempelvis på stranden, bör du byta ut dem.

Sommaren är starkt förknippad med någon form av sår, inte minst hos barn.

– Om du ska göra rent sår tvätta händerna noga, sedan huden runt såret för att till sist tvätta själva såret. Ljummet vatten och tvål funkar bra eller en koksaltlösning (klorhexidinlösning) om det har blivit infekterat. För att minska smärtan om du behöver göra rent framför allt skrubbsår eller fått ett insektsbett kan man använda en bedövande hudsalva som till exempel Xylocain.

- Kring sårvård finns det även bra första-hjälpen kit som innehåller plåster och kompresser för sårtvätt. Men det kan även vara bra att ha en pincett tillgänglig ifall någon får en flisa eller smågrus i ett sår, vattentätt plåster, Steristrip, förband och blodstoppare. Blodstoppare är bra att ha hemma om någon får en kraftig blödning, likaså kompressplåster, så det inte fastnar i skadan,

Annette Andersson tipsar även om att ha någon tablett för diarré med sig och vätskeersättning om det blir varmt eller om man svettas mycket.

- Det är vanligt att få myggbett och knottbett på sommaren. Myggmedel kan vara bra att använda om man befinner sig på ställen där det finns mycket mygg och knott. Medlet påverkar myggornas luktsinne så att de inte kan känna din lukt. Det gör att de inte hittar dig och i stället letar upp ett annat byte. Blir du trots allt biten så kan du prova att lindra klådan med kylbalsam, alsolsprit eller alsolgel.