GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Filosofi till frukost hos Nätverket Österlen

Filosofi kan tyckas vara ett tungt ämne för tidiga morgnar, men gästande professorn Åsa Wikforss tog på ett intresseväckande sätt ner det svårbegripliga till en alldeles lagom nivå, när hon nyligen gästade Nätverkets Österlens frukostmöte.
Ystad • Publicerad 12 oktober 2021
Till säsongens sista frukostmöte på Ystad teater gästades Nätverket Österlen av filosofiprofessorn och akademiledamoten Åsa Wikforss.
Till säsongens sista frukostmöte på Ystad teater gästades Nätverket Österlen av filosofiprofessorn och akademiledamoten Åsa Wikforss.
Foto: Kostas Foussianis

– Det är verkligen jättekul att komma till teatern och prata inför Nätverket Österlens företagare. Vilken fin atmosfär, sade Åsa Wikforss som bland mycket annat är professor i teoretisk filosofi vid universitetet i Stockholm.

Att det skulle bli just filosofi var emellertid inte helt självklart för Åsa.

– Jag visste inte vad jag ville jobba med utan testade lite allt möjligt. När jag var ung ville jag bli skådespelerska och sökte in på scenskolan. Jag kom dock inte in så jag läste en kurs i filosofi för att jag tyckte det verkade kul. Sedan var jag fast.

Fakta, kunskap och kunskapsmotstånd är begrepp som Åsa flitigt diskuterar i sina böcker Alternativa fakta och (framför allt) Därför demokrati och som hon även berörde under frukostmötet. Åsa kämpar i sitt ämbete mot faktaresistens och desinformation.

– Det kritiska tänkandet är så oerhört viktigt i dessa tider. Och det kräver ämneskunskaper. Det är ingen förmåga som du har mer eller mindre talang för, säger Åsa som är kritisk till den svenska skolans förhållningssätt till kunskap.

– Den svenska skolan var nog som bäst på 1970-talet. I läroplanen som släpptes i början av 1990-talet prioriterades kunskapsinlärningen ner och det ledde till en sämre skola.

Åsa Wikforss vill bidra till att respekten för kunskap ökar i samhället, och hon tror att även företagare kan använda sig av filosofi för att nå framgång.

– I alla sammanhang där man ska fatta beslut är det viktigt med kunskap. En företagsledare ska exempelvis kunna visa vilka fakta som ligger bakom ett beslut, och hur hen har resonerat innan beslutet togs. Är man oense om ett beslut är det bra att reda ut om oenigheten grundar sig i värderingar eller i faktakunskapen.

Under morgonen fick Nätverkets medlemmar också träffa golfspelaren William Wistrand som är en av stipendiaterna i Team Nätverket. Simrishamnskillen William, som nyligen flyttat till Helsingborg, har en lyckad säsong bakom sig och går en spännande framtid till mötes.

– Jag har börjat på golfgymnasiet i höst och har riktigt bra coacher där. Under pandemin har jag faktiskt kunnat tävla en hel del. Mina närmaste mål är att klättra på rankingen, vinna tävlingar och få lite landslagsuppdrag, säger William som har haft Tiger Woods som förebild.

Under morgonen fick Nätverkets medlemmar också träffa golfspelaren William Wistrand som är en av stipendiaterna i Team Nätverket.
Under morgonen fick Nätverkets medlemmar också träffa golfspelaren William Wistrand som är en av stipendiaterna i Team Nätverket.
Foto: Kostas Foussianis

På lång sikt tycker William att det ”skulle vara kul att bli bäst i världen” och på frågan vilken major han helst skulle vilja vinna blev svaret ”Det kvittar. Jag siktar på att vinna alla fyra!”.

”Det kritiska tänkandet är så oerhört viktigt i dessa tider. Och det kräver ämneskunskaper.”
Åsa Wikforss
Så här jobbar Österlenmagasinet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.