unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Simrishamn
  2. Tomelilla
  3. Ystad
  4. E-tidning
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!

Fler kontaktar kvinnojouren

Allt fler utsatta kvinnor hör av sig till Kvinnojouren på Österlen. Orsakerna till ökningen tror Angela Beausang, ordförande i föreningen, är flera.
Angela Beausang, ordförande för Kvinnojouren på Österlen, tror att budskapet om att jouren finns börjar få spridning och är en förklaring till att allt fler kvinnor tar kontakt.
Angela Beausang, ordförande för Kvinnojouren på Österlen, tror att budskapet om att jouren finns börjar få spridning och är en förklaring till att allt fler kvinnor tar kontakt.
Foto: Hannah Andersson

– Sedan juli har omkring tjugo kvinnor hört av sig till oss, vilket är ganska mycket för en förening av vår storlek, säger Angela Beausang, ordförande för Kvinnojouren på Österlen och med lång erfarenhet av kvinnofridsfrågor.

– Jag är inte så säker på att det är pandemin som ligger bakom ökningen vi ser. Även om kvinnor som är isolerade också är väldigt utsatta så tror jag snarare att förklaringen till ökningen ligger i att vår kvinnojour blir allt mer välkänd, säger Angela.

Kvinnojouren på Österlen startades 2017. I dagsläget arbetar femton kvinnor ideellt med att svara i jourtelefonen.

– Tillsammans bildar vi ett väldigt stort nätverk och jag tror att budskapet om att jouren finns börjar få spridning.

Kvinnojouren på Österlen arbetar kvinnoseparatistiskt och hjälper kvinnor som är utsatta för våld, hot, kränkningar eller övergrepp, genom samtalsstöd över telefon eller samtal på plats i föreningens lokal i Simrishamn.

– Vi är fantastiskt glada för vår lokal som ligger centralt och bra till, och vi är väldigt glada för stödet vi får från Simrishamns kommun.

Kvinnojouren erbjuder idag inget skyddat boende.

– Inget är skrivet i sten men hittills har vi inte sett något behov av det, säger Angela.

Intresset för att hjälpa är stort.

– Jag och föreningens vice ordförande Elisabet Lindgren Edh står i startgroparna för att utbilda tio nya jourkvinnor och tanken är även att vi ska börja engagera oss i Tomelilla framöver, berättar Angela.

Kvinnojouren på Österlen nås på telefonnummer 0708 933377, måndag, onsdag och fredag klockan 10-15 samt söndag klockan 10-12.