GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Floristens höstfavorit

Kärleksört har utsetts till Årets höstfröjd 2021. Den tåliga, lättodlade perennen är även en favorit hos Österlenfloristen Karl Fredrik Gustafsson.
Österlen • Publicerad 17 september 2021
Karl Fredrik Gustafsson, florist, trädgårdsmästare, TV-profil och ambassadör för Stora Planteringsveckan lyfter kärleksörten.
Karl Fredrik Gustafsson, florist, trädgårdsmästare, TV-profil och ambassadör för Stora Planteringsveckan lyfter kärleksörten.
Foto: Caroline G found.se

– Jag älskar kärleksört, den är underbar. Det finns en mängd olika fina sorter. De är torktåliga och blomvilliga och lika vackra när de står i knopp som när de blommat över, och däremellan har du den överdådiga blomningen, säger Karl Fredrik Gustafsson, florist, trädgårdsmästare, TV-profil och ambassadör för Stora Planteringsveckan.

Karl Fredrik tipsar om att kombinera sorter av kärleksört med olika blad- och blomfärger i planteringar, eller använda dem tillsammans med bladväxter. Han slår också ett slag för att fylla krukor på balkong, terrass och andra platser med den hållbara kärleksörten. Precis som i rabatten är den värd en plats året om även i krukorna. Den är vacker från när skotten tittar upp på våren till sent på hösten och till och med vintertid.

– De är ju så vackra i buketter också, fortsätter Karl Fredrik. Tänk att plocka ett fång kärleksört av olika sorter och sätta i en vas, kanske med lite vackra blad. Svårare än så behöver det inte vara.

Juryns hela motivering lyder som följer:

Man kan inte annat än att älska kärleksört. När många andra perenner börjar gå mot säsongsfinal reser den sig och axlar manteln. Med magnifika samlingar av små, stjärnformade blommor sätter kärleksört färg på trädgården, ofta i frejdig kontrast till årstidens många gulröda toner. Under lång tid och till sent på hösten är den en fröjd för både öga, fjärilar och bin. Kärleksört är ett av höstens mest pålitliga guldkorn i trädgården och har därför utsetts till Årets höstfröjd 2021.

Fakta

Kärleksört, Hylotelephium, är en perenn växt som finns i en mängd sorter med varierande blad- och blomfärger. Blommorna är små, stjärnformade och sitter i stora blomflockar.

Fredrik EkbladSkicka e-post
Så här jobbar Österlenmagasinet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.