unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
Hälsa

Flytt till nya lokaler för ökad tillgänglighet

Capio Vårdcentral i Simrishamn har flyttat. Den 1 september var det premiär i de nya lokalerna på sjukhuset i Simrishamn. Lokaler som skapar förutsättningar för verksamheten att utvecklas.
Rebecka Derving, verksamhetschef, och Therese Österlind, biträdande verksamhetschef, visar in mot entrén till vårdcentralens nya lokaler.
Rebecka Derving, verksamhetschef, och Therese Österlind, biträdande verksamhetschef, visar in mot entrén till vårdcentralens nya lokaler.
Foto: Hannah Andersson

Planerna på att flytta verksamheten har funnits länge.

– Tankarna om en flytt väcktes redan för fyra år sedan och vi har letat lokal under en längre tid, berättar Rebecka Derving, nytillträdd verksamhetschef.

Tidigare har vårdcentralens olika delar funnits utspridda på sjukhuset i Simrishamn.

– Vi letade efter en lokal där vi kunde samla verksamheten, och hittade den närmre än vi trodde!

Vårdcentralen stannar nämligen på sjukhuset. Med entré direkt till vänster efter kassorna, där bland annat mödravårdscentralen tidigare legat.

– Mödravården flyttade ut i december och strax därefter började arbetet med att bygga om lokalerna, berättar Therese Österlind, biträdande verksamhetschef.

Orsaken till flytten stavas tillgänglighet.

– Vi vill samla all vår verksamhet för att göra det enkelt för patienterna, förklarar Rebecka. Tidigare har det varit rörigt och svårt att hitta till de olika delarna.

En och samma entré leder nu till vårdcentral, barnhälsovård, mödravård, sjukgymnastik, fysioterapi, arbetsterapi, dietist och psykolog samt kurator.

– Tidigare delade vi reception med Aleris, nu har vi en egen vilket också underlättar för patienterna, konstaterar, Therese.

Flytten görs i första hand för att underlätta för patienterna, men kommer också att skapa nya möjligheter för personalen.

– Närheten till de olika delarna kommer att öppna upp för nya arbetssätt, konstaterar Rebecka. Arbetssätt som vi har velat skapa under en längre tid, men som de gamla lokalerna har satt stopp för.

Väntrummet till barnhälsovården nås nu enkelt via sjukhusets foajé.
Väntrummet till barnhälsovården nås nu enkelt via sjukhusets foajé.
Foto: Hannah Andersson

Flytten har även inneburit en möjlighet att se över patientsäkerheten.

– Med anledning av covid-19 har vi tänkt till extra kring exempelvis möbleringen i väntrummen, vilket är något vi kommer att ha nytta av även i framtiden.

Flytten har föregåtts av en omfattande renovering av lokalerna, som när ÖM kommer på besök är i slutfasen. Rebecka och Therese bjuder på en rundvandring.

Det första patienterna möts av när de kliver innanför skjutdörren är receptionen. Direkt till höger finns barnhälsovård och mödrahälsovård. Längre ner i samma korridor finns sjukgymnastiken med behandlingsrum och omklädningsrum. I likhet med tidigare finns tillgång till bassäng och ett stort gym.

Fortsätter du istället rakt fram från entrén kommer du till vårdcentralen.

– Vi kommer att arbeta i team med olika yrkeskategorier och använda oss av varandras kunskaper för att göra sambedömningar, berättar Rebecka. Något vi på Capio arbetar för är att patienten bara ska behöva kontakta sin vårdcentral en gång, sedan äger vi ärendet och driver det vidare.

Gamla mödravården har blivit läkarkorridor med stort labb som har utsikt över väntrummet. Efter labbet kommer den psykosociala delen och ytterligare en korridor, med arbetsrum för sjuksköterskorna, som slutligen leder fram till ett stort personalrum.

Vårdcentralens lokaler slutar där psykiatrins tar vid.

– Psykiatrin finns kvar på samma plats som tidigare men har fått en ny entré, berättar Rebecka.

Någon invigning för allmänheten blir det inte i dessa coronatider.

– Vi siktar på ett storstilat ettårsjubileum istället, avslutar Rebecka.

Läs mer

Stadsvandring med eländestema

Simrishamn

Stadsvandring med eländestema

Lär känna Simrishamn i en stadsvandring med museichef Lena Alebo på temat tidigare århundradens olyckor, pandemier och fattigdom. Det blir också berättelser om stadens utveckling, näringsliv och invånare. Max 20 deltagare. Föranmälan krävs. Datum: 22/7, 29/7 och 5/8 klockan 14-15.30. Även 16/7, 23/7, 30/7 och 6/8 klockan 18-19.30.

Sommarens konserter ställs in

Simrishamn

Sommarens konserter ställs in

Sommarens konserter på Ribbingsberg ställs in på grund av Covid-19. ”Vår konsertlokal bygger på närhet och gemenskap till musiken och konsten och vi kan inte chansa på hur läget kommer att vara i sommar” skriver Boel och Mats. ”Nästa år kommer vi att ladda för att åter välkomna fantastiska artister och publik till en sommar med glädje, musik och konst.”

Folkhögskolan på turné

Simrishamn

Folkhögskolan på turné

Intresset var stort när Österlens folkhögskola förra tisdagen gav sig ut på miniturné i sydöstra Skåne för att informera om höstens utbildningar.

Pippikalas med pysselverkstad

Pippi kommer på besök med sockerdricka och guldpengar.

Pippikalas med pysselverkstad

I år är det 75 år sedan den första boken om Pippi Långstrump gavs ut i Sverige. Det vill Barnens bokhandel i Simrishamn fira med att bjuda in till Pippikalas i butiken fredagen den 22 maj. Det blir pysselverkstad utomhus vid vackert väder och erbjudande på butikens Pippi-varor både fredag och lördag.

Visning av årets lökodling

Simrishamn

Visning av årets lökodling

Eva Fristedt från ”Narciss och tulpan” visar årets lökplantering i Österlens museums trädgård. Eva ger även råd och tips kring lökodling. Lördagen den 9 maj klockan 11 och klockan 13. Fri entré. Vid Österlens museum i Simrishamn.

Vårens bokbabbel ges digitalt

Simrishamn

Vårens bokbabbel ges digitalt

Alla planerade publika evenemang på Simrishamns bibliotek är inställda terminen ut, med anledning av Folkhälsomyndighetens rekommendationer till följd av covid-19. Biblioteket kommer dock att lägga ut sitt Bokbabbel, där bibliotekarierna ger boktips, som var tänkt att hållas torsdag 14 maj klockan 14, digitalt på Facebook och Instagram samma dag och tid.