unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Simrishamn
  2. Tomelilla
  3. Ystad
  4. E-tidning
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
Boksläpp

Författarduo vill inspirera till förhistoriska äventyr

Under pandemin har många upptäckt tjusningen med att utforska sitt närområde och med boken ”Upptäck förhistoriska Skåne” i din hand öppnar en helt ny dimension av de bekanta utflyktsmålen upp sig.
Geologi låter inte särskilt spännande - eller? Olof Peterffy och Ingrid Thulin Olander lyckas med sin bok bevisa motsatsen. ”När Olof tittar på stenar ser han vulkaner, jordbävningar och meteoriter” beskriver Ingrid. ”Jag undersöker stenarna som kriminalteknikern undersöker en brottsplats, bekräftar Olof. Jag lägger ett pussel och får fram historien bakom.”
Geologi låter inte särskilt spännande - eller? Olof Peterffy och Ingrid Thulin Olander lyckas med sin bok bevisa motsatsen. ”När Olof tittar på stenar ser han vulkaner, jordbävningar och meteoriter” beskriver Ingrid. ”Jag undersöker stenarna som kriminalteknikern undersöker en brottsplats, bekräftar Olof. Jag lägger ett pussel och får fram historien bakom.”
Foto: Press

Olof Peterffy har en masterexamen i berggrundsgeologi, arbetar som grundvattengeolog och är guide för geologiska utflykter. Ingrid Thulin Olander är legitimerad logoped och arbetar som projektledare inom språk-, läs- och skrivutveckling. Tillsammans är de aktuella med nyutgivna boken ”Upptäck förhistoriska Skåne”, en guidebok till 18 spännande utflykter.

Duon lärde känna varandra genom Ingrids man som studerat geologi tillsammans med Olof. När Ingrid bestämde sig för att dra med familjen på en resa till Tyskland för att komplettera sin stensamling hängde Olofs familj på.

– Ja, det kan låta som ett galet projekt men jag hade bestämt mig för att samla en sten från varje tidsperiod och då är Skåne det bästa stället att bo på, men det fanns sten i Tyskland som jag behövde till min samling, förklarar Ingrid och skrattar.

Det var när Ingrid och Olof satt i samma bil, mitt i natten på autobahn, på vägen hem som bokidén föddes.

– Olof har varit den sakkunnige i bokprojektet och min ingång är nybörjarens blick, beskriver Ingrid.

– Ingrid har hjälpt mig att vaska fram rysningsfaktorn från mina geologikunskaper om en plats, förklarar Olof.

4 bilder
”Upptäck förhistoriska Skåne” är en ny utflyktsguide som visar vägen till Skånes dramatiska förhistoria. Material som inte fick plats i boken läggs kontinuerligt ut på bokens Instagramkonto #upptack_forhistoriska_skane
Den branta bergväggen vid Impan vittnar om att det här har skett rejäla rörelser  i jordskorpan.
Branten vid Impan är en förkastning där berget har skjutits uppåt, medan 
berget i  dalen nedanför har sjunkit och bildat en 
gravsänka.
520 miljoner år gammal förstenad havsbotten i Bäckhalladalen.
enlarge

Efter att ha läst boken förstår jag precis vad de menar. Boken guidar till 18 platser som får en helt annan dimension genom författarnas beskrivningar av dem. Jag vill genast packa utflyktsväskan för att ge mig iväg till Ravlunda skjutfält för att vaska guld, till Bäckhalladalen för att uppleva den förstenade havsbotten och till Eriksdal för att leta träbitar från dinosauriernas tid. Det är platser jag besökt många gånger förut men som jag med nya kunskaper i ryggsäcken garanterat kommer att se på med nya ögon.

– Det är precis det vi vill förmedla med vår bok. Ett nytt sätt att se sin närmiljö, säger Olof.

– Och att man ska ge sig tiden att stanna upp och måla upp bilderna för sitt inre, säger Ingrid.

Författarna vill locka ut läsaren på förhistoriska äventyr till kända platser, men även till, för många, okända pärlor.

Geologi handlar om jordens historia och tiden före människan gjorde entré. Och Skåne är i det närmaste unikt.

– Inte någon annanstans i Skandinavien kan man hitta spår från lika många perioder från förhistorisk tid, berättar Olof. Anledningen är att Skåne har spruckit både på längden och på diagonalen, vilket gör att berggrund som eroderats bort fullständigt i resten av Sverige finns kvar i Skåne, och bildar ett fönster till en i övrigt förlorad historia. Särskilt Österlen är en hot spot för geologiska utflykter!

Boken vänder sig till en bred målgrupp - alla som är nyfikna på varför planeten vi bor på ser ut som den gör och inga förkunskaper är nödvändiga.