unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Simrishamn
  2. Tomelilla
  3. Ystad
  4. E-tidning
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!

Förhoppning om nya utbildningar nästa höst

Campus Österlen har ansökt om att få starta 20 yrkeshögskoleutbildningar nästa höst. I dag finns inga sådana utbildningar alls i Simrishamn, men behovet är stort.
Marie Liljenberg, verksamhetschef för Campus Österlen, hoppas att det ska finnas 20 YH-utbildningar i Simrishamn med start nästa höst.
Marie Liljenberg, verksamhetschef för Campus Österlen, hoppas att det ska finnas 20 YH-utbildningar i Simrishamn med start nästa höst.
Foto: Johan Bentzel

Campus Österlen startade våren 2019 och erbjuder redan ett antal universitets- och högskolekurser i samarbete med lärosäten i hela landet. Just nu är 83 studenter inskrivna.

Men verksamheten har också ett uppdrag från Region Skåne att skapa förutsättningar för yrkeshögskoleutbildningar (YH) i sydöstra Skåne, en utbildningsform som för närvarande saknas här.

– Yrkeshögskolan är i stark expansion och utvecklas hela tiden. Den ger möjligheter för den enskilde medborgaren att utbilda sig på hemmaplan och för de lokala arbetsgivarna att få utbildad arbetskraft till sig, säger Marie Liljenberg, verksamhetschef för Campus Österlen.

I samarbete med Företagsekonomiska Institutet, Folkuniversitetet, Yrkeshögskolan Trelleborg och Plushögskolan, som alla är erfarna aktörer inom området, har Campus Österlen därför ansökt om att få starta 20 YH-utbildningar höstterminen 2021.

Till grund för ansökan ligger en enkätundersökning av näringslivets och arbetsgivarnas framtida kompetensbehov, både i Simrishamns kommun och i grannkommunerna Tomelilla, Sjöbo och Ystad.

Den digra listan omfattar hållbarhetsspecialist, kvalificerad inköpare, e-handelslogistiker, bygglovshandläggare, service- och underhållsingenjör med inriktning mot hållbarhet, agil projektledare, it-säkerhetsspecialist, eventmanager, Food and Beverage Manager, redovisningskonsult, offentlig upphandlare, digital marknadskommunikatör, stödpedagog, specialistutbildad undersköterska inom demens, fastighetsförvaltare, drifttekniker – värme, vatten och avlopp, cirkulär produktion, elevkoordinator, köksmästare (restaurang och ledarskap) samt process- och produktionsutveckling inom teknik och industri.

– Vi har ett stort kompetensbehov i vår region. Men här finns också en stor ovana av den eftergymnasiala utbildningsformen. Vi är som en vit fläck på kartan och den behöver vi fylla, säger Marie Liljenberg.

En gång om året går det att ansöka om att få starta YH-utbildningar och Campus Österlen försökte i mindre skala redan i fjol. Då var konkurrensen för stor och ansökan fick avslag.

Antalet utbildningsplatser bestäms av riksdagen och ansökningarna handläggs av Myndigheten för Yrkeshögskolan. Beslutet kommer i januari.

Marie Liljenberg vågar inte sia om hur det går. Däremot tror hon att det kan vara en fördel att Campus Österlen har gjort ansökan tillsammans med andra utbildningsanordnare.

– Det innebär att vi kan få en större bredd och även ta mindre grupper än om vi hade ansökt om utbildningarna helt själva. Vi behöver inte kunna ta hela klasser här i Simrishamn.