unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
Ägarskifte

Första sommaren på Orelund för ny ägarduo

Systrarna Alexandra och Madeleine Nilsson kan snart lägga sin första sommar på Orelund bakom sig och de är rörande överens om att den har överträffat alla deras förväntningar.
Den förste juni tog Madeleine och Alexandra Nilsson över Orelund efter John och Britt Orelind.
Den förste juni tog Madeleine och Alexandra Nilsson över Orelund efter John och Britt Orelind.
Foto: Hannah Andersson

Vi slår ner i skuggan under trädgårdscaféets stora parasoll för att prata.

– Visst trodde vi att vi skulle trivas här på Orelund men jag kunde inte föreställa mig att det skulle vara så här kul, konstaterar en strålande glad Alexandra.

– Arbetet är väldigt omväxlande, vilket gör det fantastiskt roligt och vi har fått ovärderligt stöd av tidigare ägarna John och Britt Orelind, säger Madeleine.

Tre månader har gått sedan systrarna tog över 33 hektar odlingar, växthus och den tillhörande butiken, allt samlat vid kusten mellan Vik och Rörum.

– Vi tog över den förste juni och hamnade rakt i högsäsongen, som dessutom bjudit på ökad försäljning, så det har varit full fart sedan start, säger Alexandra och berättar att hon gick direkt från jobbet som ekonom på ett fastighetsföretag i Malmö till jordgubbsleveranserna på Orelund.

Madeleine skrev examensarbete på sin utbildning till lantmästare under våren och hann, till skillnad från sin syster, lära känna verksamheten på Orelund lite mer innan övertagandet.

– Det har också varit en stor trygghet för oss att all personal jobbar kvar, konstaterar Madeleine.

5 bilder
I Gröna Butiken hittar kunderna gårdens egenodlade produkter, men även godsaker från andra lokala producenter.
Uppväxta på lantbruk och utbildade till ekonom respektive lantmästare känns Alexandra och Madeleine självklara på Orelund.
Äppelodlingarna utgör stommen, men på Orelund odlas även päron, plommon, körsbär, jordgubbar, hallon, tomater, gurka, paprika och chili.
När jordgubbssäsongen går mot sitt slut tar äppelskörden vid. Först ut är sorten Discovery.
Madeleine och Alexandra Nilsson är uppväxta på gården utanför Gärsnäs som föräldrarna fortfarande driver.
enlarge

Stamkunderna har frågat, lite oroligt, hur verksamheten kommer att förändras nu efter ägarbytet.

– Men vi lovar att de kommer att känna igen sig. Vi värnar om det som John och Britt har byggt upp och kommer inte att tumma på deras höga standard.

Och kunderna kommer även fortsatt att stöta på John, när han är på plats för att ge nya ägarduon en hjälpande hand. ÖM möter honom i odlingarna uppflugen på en traktor.

– Vi har sökt en efterträdare i snart tre år så det här var efterlängtat. Det känns väldigt bra att kunna lämna över till de här två engagerade tjejerna, konstaterar han nöjt.

Läs mer

Stort intresse för nya andelshus vid Djupadal

Nybygge

Stort intresse för nya andelshus vid Djupadal

De 50 andelarna i de fem fritidshusen som ZeraNord låter bygga intill Djupadals golfbana sålde snabbt slut och ytterligare lika många intressenter står i kö.

Blir Mandelmanns årets livsstilsprogram?

Rörum

Blir Mandelmanns årets livsstilsprogram?

Mandelmanns kan bli årets livsstilsprogram när Kristallengalan hålls den 27 augusti. Gustav och Marie Mandelmann har redan tre kristaller hemma i Rörum. 2017 utsågs de till årets TV-personlighet, korades till årets livsstilsprogram och årets program.

Efterlängtad nyöppning

Nystart

Efterlängtad nyöppning

Förra tisdagen smygöppnade Simrishamns Bokhandel efter att ha varit stängd sedan konkursen i maj.

Sommarens konserter ställs in

Simrishamn

Sommarens konserter ställs in

Sommarens konserter på Ribbingsberg ställs in på grund av Covid-19. ”Vår konsertlokal bygger på närhet och gemenskap till musiken och konsten och vi kan inte chansa på hur läget kommer att vara i sommar” skriver Boel och Mats. ”Nästa år kommer vi att ladda för att åter välkomna fantastiska artister och publik till en sommar med glädje, musik och konst.”

Femte året för Art Walk

Baskemölla

Femte året för Art Walk

Tjörnedala Konsthall drar åter igång sin utställningsverksamhet med årets upplaga av utomhusutställningen Art Walk. Mellan Baskemölla och Vik visas platsspecifika konstinstallationer av årets utställare: MalinMatilda Allberg, Anders Kappel, Sara Klein och Charlotte Elm Ravn. Utställningen öppnar 30 maj och pågår till 20 september.

Kiviks moderna entreprenörer

Kivik

Kiviks moderna entreprenörer

Kiviksbygden är känd som ett entreprenörssamhälle. Fattigdomen gav i historisk tid grund för nya näringar och den begynnande turismen vid sekelskiftet 1900. Hur ser den nya tidens entreprenörskap ut? Sven Bladh berättar onsdagen den 27 maj klockan 18.30 på Äppelgården. Entré inklusive kvällsmacka. Kiviks museum är arrangör. Begränsat antal åhörare.