1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Från panik vid påsk till överfullt i juli

Hur var det att gå från tvärbroms till supersommar? Christian Esbjörnsson driver Hotel Kockska Gården, Apotekarns B&B och restaurang GÅRDENS vedugn i Simrishamn. Han är en av många inom besöksnäringen på Österlen som haft en omtumlande säsong. Just nu har Österlen många fler besökare än en vanlig sommar.
– Vi hade tre månaders limbo och sedan var det som att bli överkörd av ett tåg när restriktionerna släppte – vi fick 100 bokningar till hotellet på 24 timmar. Jag tror att effekten av det här är att säsongen kommer att bli längre. Jag märker också att malmöborna och göteborgarna har hittat hit, och att det är många förstagångsbesökare, säger Christian Esbjörnsson på Hotel Kockska Gården.
Foto: Caroline Alesmark

– I mitten av mars brakade allt ihop, på någon dag gick det från fullbokat till tomt. Det slutade med att alla hotell i Simrishamn gick från helt bokade till i princip tomma under påsken. Vi började rätt bra första halvan av mars men när april kom hade vi 15 procent av omsättningen från året innan. Maj var surrealistiskt, det var världens finaste väder och vi hade 35 procent av en normal omsättning.

När pandemin slog till kortpermitterades samtliga anställda, inklusive Christian själv. Allt stod stilla fram tills reserestriktionerna hävdes i juni, då började han anställa folk för att kunna öppna restaurangen.

– Man fick bromsa allt vad man kunde för att minimera kostnader, och samtidigt tokgasa. Det vi hade lite tur med när vi öppnade igen var att vi fick tag i ett fantastiskt gäng kockar och serveringspersonal från Fjäderholmarna och Nationalmuseum i Stockholm.

Nu är det kö med 10-15 sällskap från förmiddag till kväll. Även om det kan vara två veckors köer på bokningarna så går det att komma hit samma dag – restaurangen i öppnar bara upp för bokning av ett fåtal bord, man ska kunna komma hit och få ett bord samma dag.

– För att undvika att det blir trängsel vid insläppet har vi begränsat väntelistan, och under tiden man väntar på bord i trädgården kan man ta något att äta och dricka från baren på framsidan.

Gårdens har dessutom börjat med ett mer coronasäkert menysystem. På borden sitter lappar med QR-koder, med hjälp av dem får gästerna upp menyn i telefonen. Hantering med fysiska menyer undviks och dessutom spar det tid för personalen.

– Det går egentligen inte att öka i juli men på restaurangen har det trots det ökat med 25 procent. Jag tror att de flesta ställen har lite kort med personal, men helt plötsligt är det mer människor än det brukar. Nu handlar det om att vi och personalen ska orka hela säsongen ut.

quote
Det går egentligen inte att öka i juli men på restaurangen har det trots det ökat med 25 procent.

På Hotel Kockska Gården får gästerna boka frukost vid fyra olika tillfällen för att undvika trängsel i frukostmatsalen. När restriktionerna hävdes kom 100 bokningar på 24 timmar.

– Är det någonstans man ska åka nu så är det Österlen. Det är stort och utspritt, samtidigt som det finns ett fantastiskt utbud. Dessutom är det på riktigt, grundat på kvalitet och tradition. Hade det inte varit för Österlens avskilda läge, i ett hörn man aldrig passerar, så hade det aldrig sett ut så här.

– Mycket har fått förbli oförstört och bevarat under århundradens lopp, samtidigt som det lockat till sig en massa kreativa och duktiga människor, avslutar Christian Esbjörnsson.

– Man kan inte bara ställa sig på bromsen, då går det inte. Det är lätt att säga nu när det faktiskt blev bra, men även om det varit mycket mindre folk, så tror jag ändå att man tjänar på att satsa, på kvalitet, råvaror och personal.
Foto: Caroline Alesmark

Läs mer

Aktion

Tranmanifestation mot kärnvapen

Som en manifestation mot kärnvapen ska ett träd i centrala Simrishamn fyllas med papperstranor på årsdagen av bomben över Hiroshima.

Simrishamn

Pest, kolera och fattigdom

Lär känna Simrishamn i en stadsvandring med museichef Lena Alebo på temat tidigare århundradens olyckor, pandemier och fattigdom. Det blir också berättelser om stadens utveckling, näringsliv och invånare. Max 20 deltagare. Föranmälan krävs. Datum: 29/7 och 5/8 klockan 14-15.30. Även 23/7, 30/7 och 6/8 klockan 18-19.30.

Simrishamn

Tipspromenad med vinstchans

Lär känna Simrishamn med Österlens museums tipspromenad. Hämta ett tipsformulär med 10 frågor i museibutiken, gå en promenad genom staden med museets app ”Simrishamn 900 år” och svara på frågorna. De som svarar rätt och lämnar in sitt tipsformulär innan den 15 september deltar i utlottningen av fina priser.

Simrishamn

Ingen Krämarmarknad i år

På grund av pågående pandemi och av hänsyn till besökarna, ställs årets Krämarmarknad i Simrishamn in. Det är Gröstorps IF som arrangerar marknaden tillsammans med Köpmannaföreningen i Simrishamn. ”Inkomsterna från Krämarmarknaden betyder mycket för föreningen så vi har ett tufft år framför oss” konstaterar Bo-Inge Widerberg, Gröstorps IF.

Segling

Skola med vind i seglet

Kapsejsning, knopar och kul kompishäng stod på schemat för de åtta barnen i Simrishamns segelsällskaps seglarskola förra veckan.

Simrishamn

Sommarens konserter ställs in

Sommarens konserter på Ribbingsberg ställs in på grund av Covid-19. ”Vår konsertlokal bygger på närhet och gemenskap till musiken och konsten och vi kan inte chansa på hur läget kommer att vara i sommar” skriver Boel och Mats. ”Nästa år kommer vi att ladda för att åter välkomna fantastiska artister och publik till en sommar med glädje, musik och konst.”