unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Från panik vid påsk till överfullt i juli

Hur var det att gå från tvärbroms till supersommar? Christian Esbjörnsson driver Hotel Kockska Gården, Apotekarns B&B och restaurang GÅRDENS vedugn i Simrishamn. Han är en av många inom besöksnäringen på Österlen som haft en omtumlande säsong. Just nu har Österlen många fler besökare än en vanlig sommar.
– Vi hade tre månaders limbo och sedan var det som att bli överkörd av ett tåg när restriktionerna släppte – vi fick 100 bokningar till hotellet på 24 timmar. Jag tror att effekten av det här är att säsongen kommer att bli längre. Jag märker också att malmöborna och göteborgarna har hittat hit, och att det är många förstagångsbesökare, säger Christian Esbjörnsson på Hotel Kockska Gården.
– Vi hade tre månaders limbo och sedan var det som att bli överkörd av ett tåg när restriktionerna släppte – vi fick 100 bokningar till hotellet på 24 timmar. Jag tror att effekten av det här är att säsongen kommer att bli längre. Jag märker också att malmöborna och göteborgarna har hittat hit, och att det är många förstagångsbesökare, säger Christian Esbjörnsson på Hotel Kockska Gården.
Foto: Caroline Alesmark

– I mitten av mars brakade allt ihop, på någon dag gick det från fullbokat till tomt. Det slutade med att alla hotell i Simrishamn gick från helt bokade till i princip tomma under påsken. Vi började rätt bra första halvan av mars men när april kom hade vi 15 procent av omsättningen från året innan. Maj var surrealistiskt, det var världens finaste väder och vi hade 35 procent av en normal omsättning.

När pandemin slog till kortpermitterades samtliga anställda, inklusive Christian själv. Allt stod stilla fram tills reserestriktionerna hävdes i juni, då började han anställa folk för att kunna öppna restaurangen.

– Man fick bromsa allt vad man kunde för att minimera kostnader, och samtidigt tokgasa. Det vi hade lite tur med när vi öppnade igen var att vi fick tag i ett fantastiskt gäng kockar och serveringspersonal från Fjäderholmarna och Nationalmuseum i Stockholm.

Nu är det kö med 10-15 sällskap från förmiddag till kväll. Även om det kan vara två veckors köer på bokningarna så går det att komma hit samma dag – restaurangen i öppnar bara upp för bokning av ett fåtal bord, man ska kunna komma hit och få ett bord samma dag.

– För att undvika att det blir trängsel vid insläppet har vi begränsat väntelistan, och under tiden man väntar på bord i trädgården kan man ta något att äta och dricka från baren på framsidan.

Gårdens har dessutom börjat med ett mer coronasäkert menysystem. På borden sitter lappar med QR-koder, med hjälp av dem får gästerna upp menyn i telefonen. Hantering med fysiska menyer undviks och dessutom spar det tid för personalen.

– Det går egentligen inte att öka i juli men på restaurangen har det trots det ökat med 25 procent. Jag tror att de flesta ställen har lite kort med personal, men helt plötsligt är det mer människor än det brukar. Nu handlar det om att vi och personalen ska orka hela säsongen ut.

quote
Det går egentligen inte att öka i juli men på restaurangen har det trots det ökat med 25 procent.

På Hotel Kockska Gården får gästerna boka frukost vid fyra olika tillfällen för att undvika trängsel i frukostmatsalen. När restriktionerna hävdes kom 100 bokningar på 24 timmar.

– Är det någonstans man ska åka nu så är det Österlen. Det är stort och utspritt, samtidigt som det finns ett fantastiskt utbud. Dessutom är det på riktigt, grundat på kvalitet och tradition. Hade det inte varit för Österlens avskilda läge, i ett hörn man aldrig passerar, så hade det aldrig sett ut så här.

– Mycket har fått förbli oförstört och bevarat under århundradens lopp, samtidigt som det lockat till sig en massa kreativa och duktiga människor, avslutar Christian Esbjörnsson.

– Man kan inte bara ställa sig på bromsen, då går det inte. Det är lätt att säga nu när det faktiskt blev bra, men även om det varit mycket mindre folk, så tror jag ändå att man tjänar på att satsa, på kvalitet, råvaror och personal.
– Man kan inte bara ställa sig på bromsen, då går det inte. Det är lätt att säga nu när det faktiskt blev bra, men även om det varit mycket mindre folk, så tror jag ändå att man tjänar på att satsa, på kvalitet, råvaror och personal.
Foto: Caroline Alesmark

Läs mer

Succésommar för blomsterkungarna

Ystad

Succésommar för blomsterkungarna

Med omkring 2000 besökare om dagen och en omsättning under juli som ökade med 350 procent jämfört med i fjol, kan Karl Fredrik Gustafsson och sambon Petter Kjellén på Eklaholm se tillbaka på en sommar som överträffade deras vildaste fantasi.

Karossgården i Gladsax stänger efter 25 år

BUTIK

Karossgården i Gladsax stänger efter 25 år

Antik- och kuriosabutiken Karossgården i Gladsax startade 1995 och stänger nu efter 25 år. Anne Edberg som blivit känd för sina omsorgsfullt uppbyggda miljöer kommer framför allt att sakna variationen med att driva butiken.

Rikstolvans krog bjuder Österlen på nya smaker

Krogliv

Rikstolvans krog bjuder Österlen på nya smaker

Det är inte underligt att tycke uppstår, när det libanesiska och italienska köket möts på ett vackert Österlen. Denna på pappret annorlunda men i munnen välsmakande kombination erbjuds från och med i sommar på Rikstolvans krog i Järrestad.

Par satsar på obemannad lanthandel i Skåne-Tranås

Tomelilla

Par satsar på obemannad lanthandel i Skåne-Tranås

För 15 år sedan försvann lanthandeln från Skåne-Tranås, men i sommar återvänder den. Fast i en helt ny och modern tappning. En automatisk livsmedelsbutik, där kunderna sköter sig själva.

Filial i farfars fars skrädderi

Simrishamn

Filial i farfars fars skrädderi

På Kristi himmelfärdsdag öppnar Suzanne Rosengren en filial till Ystadbutiken Krizi i sitt sommarhus i Östra Hoby.

Lämnade finansvärlden och öppnade surflodge

Simrishamn

Lämnade finansvärlden och öppnade surflodge

Efter att ha bott i en folkabuss och flackat runt mellan Europas bästa surfstränder i några år har Måns Olofsson slagit ner bopålarna. Strax efter påsk öppnade han Österlen Coffee and Waves, ett surflodge och kafé i Kivik.