1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
Jubileum

Full rulle hos 25års- jubilerande Nord H Sytt

25 år med allt från båtdynor till brudklänningar. I juni jubilerar Nord H Sytt i Simris och det är full rulle som gäller, både i symaskinen och för Helén Nordh, Kim Ipsen och Mari Sjölund.
”Ingen dag är den andra lik, men det är väl därför de 25 åren känns som tio” konstaterar Helén Nordh som stortrivs med sitt jobb som sömmerska och i juni firar tjugofemårsjubileum med sitt företag Nord H Sytt. Syateljén med tillhörande tygbutik finns sedan 2011 vid västra infarten till Simrishamn.
Foto: Hannah Andersson

– Det här är ett fantastiskt spännande yrke och ingen dag är den andra lik, men det är väl därför de 25 åren känns som tio, säger Helén Nordh och skrattar.

Helén jobbade i hemsjukvården men sydde mycket på sin fritid när hon bestämde sig för att satsa på sitt intresse och gå en beklädnadsteknisk utbildning.

1991 fick hon sitt första uppdrag som sömmerska.

– Det var min lärare från beklädnadstekniska som rekommenderade mig som ändringssömmerska till Anders Fischer på Fischers i Simrishamn, berättar Helén.

Sömmerskeuppdragen blev fler och 1995 bestämde sig Helén för att säga upp sig från sitt jobb inom vården för att starta eget.

– Jag började med två symaskiner i ett litet rum där hemma. År 2000 tog jag nästa steg och flyttade verksamheten till hyrd lokal i gamla affären i Simris. Som mest hade jag tre anställda, sedan kom finanskrisen och 2008 tvingades säga upp mitt fantastiska team. Det grämer mig än idag.

images4 bilder
enlarge
25 år med allt från båtdynor till brudklänningar.

Men bättre tider väntade och 2011 kunde Helén ta ytterligare ett steg med sitt företag genom att köpa Awimex förra detta lokaler vid västra infarten till Simrishamn.

– Jag minns att jag tänkte ”hur ska jag fylla de stora lokalerna”, men det blev ju inget problem.

Nord H Sytt är inte bara en syateljé utan även en välsorterad tygbutik som erbjuder otaliga hyllmeter inrednings- och konfektionstyger, med alla tillbehör som kan tänkas därtill.

Helén och hennes två anställda syr allt från vardags- och festkläder, till båtdynor och parasoll. De gör mycket nysömnad men även ändringar och lagningar.

– Just nu håller jag på att sy upp 1700-tals klänningar som ska användas på Christinehofs slott. Det är något jag aldrig gjort tidigare och just därför är det väldigt roligt!

Läs mer

Simrishamn

Sanna ordnar provsmakning av oljor i världsklass

När vårens planerade resor ställdes in valde Sanna Töringe att satsa på sin butik. Nu finns ett koncentrat av italienska aromer i hennes österlenträdgård.

Simrishamn

Musikaliska möten och veganska matupplevelser

Tastecelebration Residence i Andrarum lockar i sommar med både andlig och lekamlig spis. Från Isabel Brummers veganska paradrätter till sång- och musikunderhållning med bland andra Cohen-tolkaren Janerik Lundquist.

Tomelilla

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.

Tomelilla

Par satsar på obemannad lanthandel i Skåne-Tranås

För 15 år sedan försvann lanthandeln från Skåne-Tranås, men i sommar återvänder den. Fast i en helt ny och modern tappning. En automatisk livsmedelsbutik, där kunderna sköter sig själva.

Simrishamn

Åhusentreprenör öppnar glasskiosk i fiskestugan

Simrishamns fiskestuga i Tobisvik hyser numera inte bara Simrishamns Dartförening. Sedan förra helgen finns här även en glasskiosk.

Simrishamn

Lämnade finansvärlden och öppnade surflodge

Efter att ha bott i en folkabuss och flackat runt mellan Europas bästa surfstränder i några år har Måns Olofsson slagit ner bopålarna. Strax efter påsk öppnade han Österlen Coffee and Waves, ett surflodge och kafé i Kivik.