1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Fullt ös på Österlens nya musikställe

Nybildad kulturförening, utställning, konserter och skivsläpp – det händer mycket i stallet på en liten 1700-talsgård mellan Hannas och Örum just nu. Österlens nya musikställe har fått namnet Hannas House och ligger omfamnat av fält och himmel åt alla håll.
Sven Wickström och Anna-Mia Barwe på Hannas House.
Foto: Caroline Alesmark

Omfamnad känner man sig även av igång­­­­­­­s­ättarna Sven Wickströms och Anna-Mia Barwes ambi­tioner. De blev ett par i mars – kärlek mitt i coronans tid – och sedan har saker gått rasande fort.

– Jag köpte gården för två år sedan. Första konserten hölls förra sommaren med nybildade husbandet Hannas House Band. Efter det så har det inte hunnits med mer men när vi träffades så dök det upp en massa idéer, berättar Sven Wickström.

Anna-Mia Barwe är jazzsångerska och bland annat känd för skivan och konserten Jazz po skånska. Sven Wickström är bluessångare och bluesgitarrist och tillsammans vill de skapa ett nytt ställe för spelningar och andra kulturarrangemang.

– Vi kom på att vi skulle bilda Kulturföreningen Hannas House vänner, skrev stadgarna klockan sex en morgon innan vi stack till jobbet och skickade in dem till skatte­myndigheten. Vi fick ett piano, byggde en scen och köpte möbler på blocket. Vi höll vår första konsert i början av juli och har tre på gång i augusti, säger Anna-Mia Barwe.

Den 2 augusti spelar Anna-Mia & Svempa the Band med Mattias Carlson. Konserten heter Seize The Day efter en låt som Anna-Mia Barwe skrivit texten till. Den 16 augusti är det Blues i stallet med Hannas House band och gästartist. Den 30 augusti är det releasefest och konsert för skivan SOLKLART med svenska texter av Skånsk Trio.

– Akustiken i stallet är fantastisk, med murade väggar och trä. Det är alltid bra med blandade material, och blir ett väldigt bra ljud. Vi har städat och städat men man kan fortfarande få känslan av att det har stått djur här, även om det är många decennier sedan, säger de i mun på varandra.

Sven Wickström och Anna-Mia Barwe på Hannas House.
Foto: Caroline Alesmark

Stallet är tidlöst orört med många spår från tidigare århundrades djurhållning men även ett och annat minne från gårdens förre ägare – en antikhandlare. Paret har förvandlat det till konsertlokal med liten upphöjd scen i ett hörn. Utspridda i rummet står bord och stolar, och grisstian är numera ett galleri. I framtiden kan vad som helst hända – det finns gott om plats för till exempel en studio.

– Anledningen till att vi gör detta är inte bara för vår egen skull utan för kulturens skull. Ambitionen är hög kvalitet, högt i tak, men framför allt med glädje och energi i allting. Det märktes förra gången, folk gick härifrån helt lyriska, publikkontakten var total, avslutar Anna-Mia Barwe och Sven Wickström.

Hannas House ligger mellan Hannas och Örum – den 2, 16 och 30 augusti hålls nästa konserter i det gamla stallet.

quote
Anledningen till att vi gör detta är inte bara för vår egen skull utan för kultur­ens skull. Ambitionen är hög kvalitet, högt i tak, men framför allt med glädje och energi i allting.

Läs mer

Aktion

Tranmanifestation mot kärnvapen

Som en manifestation mot kärnvapen ska ett träd i centrala Simrishamn fyllas med papperstranor på årsdagen av bomben över Hiroshima.

Konsert

Musikaliskt kosläpp för spelsugna saxofonister

Sommarkompisarna och saxofonisterna Per Bäcker och Staffan Mårtensson sammanstrålar även denna sommar på Lönebostället i Gladsax. Den sistnämnde blåser toner ur en riktig raritet: en saxofon som en gång tillhörde jazzlegenden Stan Getz.

Krogliv

Rikstolvans krog bjuder Österlen på nya smaker

Det är inte underligt att tycke uppstår, när det libanesiska och italienska köket möts på ett vackert Österlen. Denna på pappret annorlunda men i munnen välsmakande kombination erbjuds från och med i sommar på Rikstolvans krog i Järrestad.

Skillinge

Musikkväll med Jazzit

Gärsnäs församling bjuder under sju onsdagskvällar i sommar in till musikprogram. Onsdagen den 22 juli klockan 19.00 spelar Jazzit, ett “nygammalt” Österlenband. I eller i anslutning till Skillinge Kapell beroende på väder. Arrangören följer folkhälsomyndighetens rekommendationer. Tänk på att hålla avstånd.

Simrishamn

Musikaliska möten och veganska matupplevelser

Tastecelebration Residence i Andrarum lockar i sommar med både andlig och lekamlig spis. Från Isabel Brummers veganska paradrätter till sång- och musikunderhållning med bland andra Cohen-tolkaren Janerik Lundquist.

Simrishamn

Sommarens konserter ställs in

Sommarens konserter på Ribbingsberg ställs in på grund av Covid-19. ”Vår konsertlokal bygger på närhet och gemenskap till musiken och konsten och vi kan inte chansa på hur läget kommer att vara i sommar” skriver Boel och Mats. ”Nästa år kommer vi att ladda för att åter välkomna fantastiska artister och publik till en sommar med glädje, musik och konst.”