unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Simrishamn
  2. Tomelilla
  3. Ystad
  4. E-tidning
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!

Fullt ös på Österlens nya musikställe

Nybildad kulturförening, utställning, konserter och skivsläpp – det händer mycket i stallet på en liten 1700-talsgård mellan Hannas och Örum just nu. Österlens nya musikställe har fått namnet Hannas House och ligger omfamnat av fält och himmel åt alla håll.
Sven Wickström och Anna-Mia Barwe på Hannas House.
Sven Wickström och Anna-Mia Barwe på Hannas House.
Foto: Caroline Alesmark

Omfamnad känner man sig även av igång­­­­­­­s­ättarna Sven Wickströms och Anna-Mia Barwes ambi­tioner. De blev ett par i mars – kärlek mitt i coronans tid – och sedan har saker gått rasande fort.

– Jag köpte gården för två år sedan. Första konserten hölls förra sommaren med nybildade husbandet Hannas House Band. Efter det så har det inte hunnits med mer men när vi träffades så dök det upp en massa idéer, berättar Sven Wickström.

Anna-Mia Barwe är jazzsångerska och bland annat känd för skivan och konserten Jazz po skånska. Sven Wickström är bluessångare och bluesgitarrist och tillsammans vill de skapa ett nytt ställe för spelningar och andra kulturarrangemang.

– Vi kom på att vi skulle bilda Kulturföreningen Hannas House vänner, skrev stadgarna klockan sex en morgon innan vi stack till jobbet och skickade in dem till skatte­myndigheten. Vi fick ett piano, byggde en scen och köpte möbler på blocket. Vi höll vår första konsert i början av juli och har tre på gång i augusti, säger Anna-Mia Barwe.

Den 2 augusti spelar Anna-Mia & Svempa the Band med Mattias Carlson. Konserten heter Seize The Day efter en låt som Anna-Mia Barwe skrivit texten till. Den 16 augusti är det Blues i stallet med Hannas House band och gästartist. Den 30 augusti är det releasefest och konsert för skivan SOLKLART med svenska texter av Skånsk Trio.

– Akustiken i stallet är fantastisk, med murade väggar och trä. Det är alltid bra med blandade material, och blir ett väldigt bra ljud. Vi har städat och städat men man kan fortfarande få känslan av att det har stått djur här, även om det är många decennier sedan, säger de i mun på varandra.

Sven Wickström och Anna-Mia Barwe på Hannas House.
Sven Wickström och Anna-Mia Barwe på Hannas House.
Foto: Caroline Alesmark

Stallet är tidlöst orört med många spår från tidigare århundrades djurhållning men även ett och annat minne från gårdens förre ägare – en antikhandlare. Paret har förvandlat det till konsertlokal med liten upphöjd scen i ett hörn. Utspridda i rummet står bord och stolar, och grisstian är numera ett galleri. I framtiden kan vad som helst hända – det finns gott om plats för till exempel en studio.

– Anledningen till att vi gör detta är inte bara för vår egen skull utan för kulturens skull. Ambitionen är hög kvalitet, högt i tak, men framför allt med glädje och energi i allting. Det märktes förra gången, folk gick härifrån helt lyriska, publikkontakten var total, avslutar Anna-Mia Barwe och Sven Wickström.

Hannas House ligger mellan Hannas och Örum – den 2, 16 och 30 augusti hålls nästa konserter i det gamla stallet.

quote
Anledningen till att vi gör detta är inte bara för vår egen skull utan för kultur­ens skull. Ambitionen är hög kvalitet, högt i tak, men framför allt med glädje och energi i allting.

Läs mer

Bokprat om vårens böcker

Simrishamn. Nyfiken på vårens bokutgivning? Då ska du inte missa när Simrishamns bibliotek berättar om sina favoriter bland nyheterna. Bibliotekets medarbetare tipsar om vårens nyheter i ett digitalt bokprat torsdagen 4 mars klockan 16. Länken till sändningen publiceras i god tid före evenemanget börjar, både på biblioteksso.se och på bibliotekets Facebook-sida.
Bokprat om vårens böcker

Stort intresse för digitala fastlagsbulleföredrag

Simrishamn. Inför ett 80-tal åhörare på orter som Simrishamn, Malmö och Stockholm, men även långväga lyssnare i Belgien och Italien, gavs årets första fastlagsbulleföredraget i Österlens museums regi. Museet gör sitt yttersta för att inte behöva ställa in, utan ställer istället om till digitalt.
Stort intresse för digitala fastlagsbulleföredrag

Konsert och modevisning

Östra Hoby. Missade du konserten med musikalartisten Anna-Hanna Rosengren och pianisten och sångaren Emil Fredberg när de gästade Folkhemmet i Östra Hoby i juli? Då finns en ny chans onsdagen den 26 augusti klockan 18.30. Anmälan sker till annahannarosengren@gmail.com. Dagen efter klockan 18 ordnar Susanne Rosengren på Krizi höstmodevisning i lokalen.
Konsert och modevisning

Louise Lövqvist har hittat sitt eget sound

Musik. Hennes första egna låt vann i radio och nyligen släppte hon sin femte låt. Att jobba med musik på heltid är drömmen för sångerskan och låtskrivaren Louise Lövqvist.
Louise Lövqvist har hittat sitt eget sound

Musikaliskt kosläpp för spelsugna saxofonister

Konsert. Sommarkompisarna och saxofonisterna Per Bäcker och Staffan Mårtensson sammanstrålar även denna sommar på Lönebostället i Gladsax. Den sistnämnde blåser toner ur en riktig raritet: en saxofon som en gång tillhörde jazzlegenden Stan Getz.
Musikaliskt kosläpp för spelsugna saxofonister

Musikkväll med Jazzit

Skillinge. Gärsnäs församling bjuder under sju onsdagskvällar i sommar in till musikprogram. Onsdagen den 22 juli klockan 19.00 spelar Jazzit, ett “nygammalt” Österlenband. I eller i anslutning till Skillinge Kapell beroende på väder. Arrangören följer folkhälsomyndighetens rekommendationer. Tänk på att hålla avstånd.
Musikkväll med Jazzit

Det blir en sommar på scen i teaterladan

Teater. Repetitionerna inför Scen Österlens sommarmusikaler hade precis inletts när covid-19 spred sin skugga över världen. Men tack vare kreativa lösningar på problem som uppstått längs vägen, står barnen och ungdomarna nu redo att möta publiken i föreställningarna Aladdin Jr och RENT.
Det blir en sommar på scen i teaterladan

Spontana musikaliska äventyr skänker tröst

Musik. Spontanmusik har blivit kyrkomusikern Nadja Erikssons sätt att nå ut i coronatider. Hon tänker att musiken har en läkande kraft och skänker en välbehövlig glädje.
Spontana musikaliska äventyr skänker tröst

Sommarens konserter ställs in

Simrishamn. Sommarens konserter på Ribbingsberg ställs in på grund av Covid-19. ”Vår konsertlokal bygger på närhet och gemenskap till musiken och konsten och vi kan inte chansa på hur läget kommer att vara i sommar” skriver Boel och Mats. ”Nästa år kommer vi att ladda för att åter välkomna fantastiska artister och publik till en sommar med glädje, musik och konst.”
Sommarens konserter ställs in

Jazzfestival trotsar corona

Simrishamn. Alla stora jazzfestivaler i Europa har ställt in i sommar. Men Ystad Sweden Jazzfestival väljer en annan väg.
Jazzfestival trotsar corona

Årets pristagare utsedda

Pris. Världsgitarristen och vitemöllingen Göran Söllscher, Simrishamns karateklubb och konstnärliga ledarna för Scen Österlen, Tove och Carl-Johan Wåhlin, är årets tre pristagare när kommunen delar ut ett kulturpris, ett idrottspris och ett föreningsledarstipendium.
Årets pristagare utsedda