1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Galleri Blå firar 30 år med samlingsutställning

Galleri Blå i Gärsnäs fyller 30 år. Jubileet firas med en samlingsutställning, som har så många utställare att den har fått delas upp i två.
Stilar och tekniker skiljer sig rejält åt mellan de 22 konstnärer som ingår i Galleri Blås 30-årsjubileumsutställning. Galleristen Carl-Johan Blomquist beskådar en målning av Magda Høgh.
Foto: Johan Bentzel

Tre decennier har gått sedan Marja-Lena och Rolf Blomquist flyttade till Gärsnäs för att starta Galleri Blå i den byggnad som fram till 60-talet hyste en äggexportaffär.

– Vi är nog ett av de gallerier som har funnits längst på Österlen, säger sonen Carl-Johan Blomquist, som numera sköter galleriverksamheten.

Galleri Blå har gjort det till en tradition att fira sina jubileer genom att samla ihop verk från konstnärer som tidigare har ställt ut i lokalerna. Det handlar totalt om ett hundratal konstnärer, så det finns många att välja bland.

Årets jubileumsutställning är uppdelad i två perioder. Den första gruppen består av 22 konstnärer, som ställer ut mellan ett och tre verk var fram till den 30 augusti. Nästa period pågår mellan den 12 september och den första november.

– Normalt har vi fem utställningar om året, fast i år blir det bara tre. I början hade vi ännu fler, kanske sex eller sju. Då höll vi på nästan året runt, säger Carl-Johan Blomquist.

Likt sin far är han också själv konstnär och har nyligen avslutat en egen utställning på Galleri Blå. Han deltar även i den pågående samlingsutställningen.

Övriga aktuella utställare är: Gudrun Bartels, Börje Berglund, Saga Bitkover-Norman, Alf Björk, Ingrid Enarsson, Eddie Tjeno Ericsson, Leif Eugen, Mats-Åke Forsberg, Gösta Grähs, Paul Grähs, Christel Hansson, Elna Hansson, Edna Hinnerson, Anne-Grete Holt, Alexius Huber, Magda Høgh, Kerstin Hörnlund, Mikael Kihlman, Britta Kjellgren, Lis Kläpp och Ida Melin.

Men hur är det egentligen med galleriets namn, varför just Galleri Blå? Carl-Johan Blomquist ler:

– Alla i min familj gillar blått.

Läs mer

Aktion

Tranmanifestation mot kärnvapen

Som en manifestation mot kärnvapen ska ett träd i centrala Simrishamn fyllas med papperstranor på årsdagen av bomben över Hiroshima.

Ceremoni

Mustigt författarskap gav Lina Wolff Piratenpriset

Burlesk humor med stora gester har tagit författaren Lina Wollf ända in i den aktningsvärda skaran av Piratenpristagare. Vid en något nedtonad ceremoni kom hon häromveckan till Österlen för att ta emot priset.

Konsert

Musikaliskt kosläpp för spelsugna saxofonister

Sommarkompisarna och saxofonisterna Per Bäcker och Staffan Mårtensson sammanstrålar även denna sommar på Lönebostället i Gladsax. Den sistnämnde blåser toner ur en riktig raritet: en saxofon som en gång tillhörde jazzlegenden Stan Getz.

Krogliv

Rikstolvans krog bjuder Österlen på nya smaker

Det är inte underligt att tycke uppstår, när det libanesiska och italienska köket möts på ett vackert Österlen. Denna på pappret annorlunda men i munnen välsmakande kombination erbjuds från och med i sommar på Rikstolvans krog i Järrestad.

Brösarp

Utställning med Österlenbilder

Konstnärsparet Hasse och Ia Karlsson, Vitemölla, ställer ut Österlenbilder på Brösarps Konsthall. Ia är känd för sina färgglada akrylmålningar i naivistisk stil och Hasse är en skicklig akvarellmålare, som bland annat målat Nobelprisdiplom. Utställningen pågår 18 juli - 2 augusti. Öppet lör-sön klockan 12-16. Brösarps Konsthall i samverkan med Brösarps Gästgifveri.

Simrishamn

Musikaliska möten och veganska matupplevelser

Tastecelebration Residence i Andrarum lockar i sommar med både andlig och lekamlig spis. Från Isabel Brummers veganska paradrätter till sång- och musikunderhållning med bland andra Cohen-tolkaren Janerik Lundquist.