unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
Till salu

Gärsnäs slott är till salu

Ägarbytena har varit flera de senaste åren och nu är det dags igen. Gärsnäs slott vid Tommarpsån är till salu – med 27 rum, slottspark, enorma ekonomibyggnader, och fler kylslagna spökupplevelser än vad som går att räkna. Dessutom lär byggnaden förekomma i en Disneyfilm.
Gärsnäs slott har anor från 1333 men fick sitt nuvarande sagoslottsliknande utseende 1873. Är det någon som känner igen det från en Disneyfilm – i så fall vilken?
Gärsnäs slott har anor från 1333 men fick sitt nuvarande sagoslottsliknande utseende 1873. Är det någon som känner igen det från en Disneyfilm – i så fall vilken?
Foto: Caroline Alesmark

Grunden, gråstensmurarna och källarvalven är från 1333 och i början kan slottet ha legat omgivet av vallgravar med vatten från Tommarpsån. På 1600-talet gjordes stora ombyggnader men dagens medeltidsvurmande utseende fick Gärsnäs slott först 1873 av arkitekt Ferdinand Mehldal.

– Vi köpte det för fyra år sedan, har trivts jättebra och lagt mycket tid på att återställa det till ursprungligare skick – bland annat har vi monterat tillbaka äldre fönster och renoverat en korsvirkeslänga – men nu har vi fått barnbarn på västra sidan Skåne, berättar nuvarande slottsägare Bengt Welin.

Han visar runt i de olika byggnaderna – slott, stall, personalbostäder och ett bastant växthus – vidare genom en smidesgrind ner till Tommarpsån. Samhället Gärsnäs är uppkallad efter slottet vars namn i sin tur kommer från det fornnordiska namnet Gyrtgir, Gyrthir eller Gjord och ändelsen näs från ett näs i ån.

5 bilder
Ekonomibyggnaderna är enorma – här en hel innergavel i komstadflis.
Ett av alla sovrummen högre upp i slottet.
Trädgården har gott om skulpturer – här tre dansande gracer.
enlarge

Det sägs att en av ägarna, danske adelsmannen Falk Eriksen Lykke, år 1640 lät riva 18 gårdar och kyrkan i Gyrznez kyrkby för att få byggnadsmaterial till att restaurera slottet. Historierna om spökerier på slottet är åtskilliga, och kanske är Lykke en av dem som går igen.

– Jag har inte märkt något själv, förutom ljud ibland, men det händer ofta att människor som besöker slottet berättar om olika upplevelser.

För någon med visioner, energi och en slant på kistbottnen skulle slottet kunna vara en spännande arena för olika arrangemang. Här har bland annat varit hotell, antikhandel, kafé och spelats teater. Och jo, det är sant, det har gjorts ekivoka filminspelningar på slottet, även om dåvarande danske ägaren slog ifrån sig och hävdade okunskap.

Läs mer

Stort intresse för nya andelshus vid Djupadal

Nybygge

Stort intresse för nya andelshus vid Djupadal

De 50 andelarna i de fem fritidshusen som ZeraNord låter bygga intill Djupadals golfbana sålde snabbt slut och ytterligare lika många intressenter står i kö.

Inställt trädgårdsbesök

Gyllebo

Inställt trädgårdsbesök

Måndagen den 20 juli planerade Österlens trädgårdssällskap att besöka ”Jettes have – trädgården för alla sinnen” i Gyllebo. Trädgårdsbesöket är dessvärre inställt.

Sanna ordnar provsmakning av oljor i världsklass

Simrishamn

Sanna ordnar provsmakning av oljor i världsklass

När vårens planerade resor ställdes in valde Sanna Töringe att satsa på sin butik. Nu finns ett koncentrat av italienska aromer i hennes österlenträdgård.

Visning av årets lökodling

Simrishamn

Visning av årets lökodling

Eva Fristedt från ”Narciss och tulpan” visar årets lökplantering i Österlens museums trädgård. Eva ger även råd och tips kring lökodling. Lördagen den 9 maj klockan 11 och klockan 13. Fri entré. Vid Österlens museum i Simrishamn.

Lämnade finansvärlden och öppnade surflodge

Simrishamn

Lämnade finansvärlden och öppnade surflodge

Efter att ha bott i en folkabuss och flackat runt mellan Europas bästa surfstränder i några år har Måns Olofsson slagit ner bopålarna. Strax efter påsk öppnade han Österlen Coffee and Waves, ett surflodge och kafé i Kivik.

Kurs i pilflätning på museet

Simrishamn

Kurs i pilflätning på museet

Lär dig fläta växtstöd av pil till trädgården eller växthuset. Eva Persson lär ut tekniker för pilflätning på Österlens museum i Simrishamn lördagen den 9 maj klockan 11-14. För vuxna. Minst 5, max 10 deltagare. Deltagaravgift inklusive material. Föranmälan, senast 6 maj, till museet.