Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Glasklar vision för Kiviks nya pizzakrog

I mitten av maj öppnar Vitemöllabon Gustaf Berggrensson pizzeria i Kivik. Men inte vilken som helst. Glöm Hawaii och kebabpizza. På Gustafs meny är det napolitansk pizza som gäller.
Det forna bilshowroomet bredvid ICA i Kivik håller på att förvandlas till napolitansk pizzeria. Bakom satsningen står Vitemöllabon Gustaf Berggrensson.
Det forna bilshowroomet bredvid ICA i Kivik håller på att förvandlas till napolitansk pizzeria. Bakom satsningen står Vitemöllabon Gustaf Berggrensson.
Foto: Fredrik Ekblad

Gustaf och svågern Adam Sandell som kommer driva pizzerian smygstartade redan i påskas, trots att de inte fått sin specialbeställda vedugn från Italien. Istället fick de köra på en mobil variant, men det gick bra och gensvaret var enormt.

– Det var vilt, jag tror vi langade ut omkring 200 pizzor på fyra dagar, säger Gustaf som inte var beredd på en sådan anstormning.

– Vi hade förberett deg för 100 pizzor till helgen, men det gick 70 redan på fredagen så det blev lite stressigt att få fram mer, säger han och skrattar.

Målet är att bli landets femte pizzeria som serverar äkta napolitansk pizza.
Målet är att bli landets femte pizzeria som serverar äkta napolitansk pizza.
Foto: Fredrik Ekblad

Under tiden Gustaf väntar på pizzaugnen, som är beställd från Gianni Acunto Forni som tillverkat ugnar sedan 1892, pågår arbetet med att renovera och anpassa lokalerna.

– Längst in har vi prepprummet och sedan blir det servering i mitten och utanför bygger vi ett stort däck där man också kan sitta. Pizzaugnen ska stå på klinkergolvet direkt vid ingången, så man har utsikt både över havet och gästerna. Det blir mysigt!

Den napolitanska pizzan omgärdas av en mängd regler. Den ska ha en diameter på 30-35 centimeter, ha höga kanter och vara mjuk och elastisk.
Den napolitanska pizzan omgärdas av en mängd regler. Den ska ha en diameter på 30-35 centimeter, ha höga kanter och vara mjuk och elastisk.
Foto: Fredrik Ekblad

Att driva en egen krog har varit en dröm länge. För drygt ett år sedan tog han steget och sade upp sig från sitt jobb som tekniker på Apple i Malmö.

Han har satt ribban högt med pizzasatsningen. Målet är att bli landets femte pizzeria som serverar äkta napolitansk pizza.

– Det är ett hantverk som klassas som ett kulturarv av UNESCO sedan några år tillbaka och organisationen Associazione Verace Pizza Napoletano har en mängd regler som man måste följa för att bli certifierad.

Gustaf arbetade tidigare på Apple i Malmö, men har länge drömt om att driva en egen krog.
Gustaf arbetade tidigare på Apple i Malmö, men har länge drömt om att driva en egen krog.
Foto: Fredrik Ekblad

Pizzorna blir vegetariska i grunden och bottnarna har antingen en tomatbas eller créme fraîche.

– Sedan kommer vi såklart ha kött som tillval. Som vegetarian gillar jag den idén. Att köttet är tillval och inte spelar huvudrollen, säger Gustaf.

Hur öppettiderna blir är inte spikat än, men uppdateras löpande på Instagramkontot gustafs_pa_osterlen.