1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Glimmingehus öppnar försiktigt för säsongen

En av sydöstra Skånes största turistattraktioner, medeltidsborgen Glimmingehus, har påverkats hårt av Coronapandemin. Efter att ha hållit stängt sedan sportlovet öppnar borgen nu, men med omfattande restriktioner.
Efter att ha varit stängd sedan sportlovet öppnar Glimmingehus nu på lördag, men med omfattande restriktioner. För att undvika smittspridning får endast grupper om 20 personer besöka borgen åt gången och bara tre grupper tillåts per dag, klockan 11, 13 och 15.
Foto: Fredrik Ekblad

Glimmingehus har haft en tid av snabb omställning fram tills nu. Istället för visningar för skånska elever på skolresa under maj så har filmer spelats in och över 20 livesändningar genomförts med skolor. Dessutom sänder Glimmingehus live minst en gång i veckan på sociala media och lägger ut små informationsfilmer, en utveckling som var tänkt att ske någon gång i framtiden, men som blev akut att införa i och med coronastängningen.

Efter att ha hållit stängt sedan sportlovet kommer nu Glimmingehus att öppna försiktigt för sommarsäsongen. Detta sker den 13 juni och framåt, i första steget som längst till 30 juni. Hur det blir med juli och augusti bestäms i slutet av månaden.

– Men inget är som vanligt detta år, säger Jan Olofsson, enhetschef på Glimmingehus. Vårt öppethållande kommer att vara mycket styrt, till exempel får man bara gå in i borgen på en guidad visning och man får inte röra sig fritt där. Man följer med guiden in i och ut ur borgen. Men att gå in på området är i gengäld gratis, fortsätter Jan Olofsson.

För att undvika smittspridning i möjligaste mån så är grupperna på max 20 personer. Tre sådana kan gå in i borgen per dag, klockan 11, 13 och 15.

– Skälet till varför vi styr detta så hårt är att smittrisken blir större på ett ställe som många åker till utifrån, därför måste vi vara extra försiktiga, säger Jan Olofsson. Förutom denna tydliga styrning så har vi förstärkt städrutiner i borg och på toaletter avslutar Jan Olofsson.

Glimmingehus uppfördes av det danska riksrådet och riddaren Jens Holgersen Ulfstand 1499 och är Nordens bäst bevarade borg från medeltiden. Den tillhörde länge ätten Rosencrantz, men ägs sedan 1924 av staten och förvaltas av Riksantikvarieämbetet.

Besökare kommer bara tillåtas att gå in i borgen på en guidad visning och man får inte röra sig fritt.
Foto: Mats Larsson /RAÄ
Hur verksamheten i borgen kommer se ut i juli och augusti bestäms i slutet av juni.
Foto: Mats Larsson /RAÄ
Under Coronastängningen har Glimmingehus sänt live minst en gång i veckan på sociala medier där man också lagt ut små informationsfilmer.
Foto: Mats Larsson /RAÄ

Läs mer

Simrishamn

Musikaliska möten och veganska matupplevelser

Tastecelebration Residence i Andrarum lockar i sommar med både andlig och lekamlig spis. Från Isabel Brummers veganska paradrätter till sång- och musikunderhållning med bland andra Cohen-tolkaren Janerik Lundquist.

Teater

Det blir en sommar på scen i teaterladan

Repetitionerna inför Scen Österlens sommarmusikaler hade precis inletts när covid-19 spred sin skugga över världen. Men tack vare kreativa lösningar på problem som uppstått längs vägen, står barnen och ungdomarna nu redo att möta publiken i föreställningarna Aladdin Jr och RENT.

Tomelilla

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.

Simrishamn

Åhusentreprenör öppnar glasskiosk i fiskestugan

Simrishamns fiskestuga i Tobisvik hyser numera inte bara Simrishamns Dartförening. Sedan förra helgen finns här även en glasskiosk.

Simrishamn

Surfakademin till Österlen

Sedan 2006 har Jens Holmer, Peter Sahlberg och kollegorna på Surfakademin lärt över 10 000 svenskar att dansa på vågorna i Biarritz, Galicien, Kalifornien och Costa Rica. När Coronaviruset slog till och alla resor ställdes in fick duon tänka om.

Simrishamn

Lämnade finansvärlden och öppnade surflodge

Efter att ha bott i en folkabuss och flackat runt mellan Europas bästa surfstränder i några år har Måns Olofsson slagit ner bopålarna. Strax efter påsk öppnade han Österlen Coffee and Waves, ett surflodge och kafé i Kivik.