1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Göran Fristorp är laddad inför Skillingekonserter

I år firar Göran Fristorp 50 år som artist och skulle egentligen ha haft fullt upp. Det satte corona stopp för. Men traditionen med sommarkonsert i Skillinge kan lyckligtvis ingen pandemi rå på. Minst två konserter blir det till och med.
Göran Fristorp håller på traditionen även i coronatider och har sommarkonserter i Skillinge. Han längtar efter publiken.
Foto: Mark Hanlon

I år är det inte mycket som är som vanligt.

Men en sommartradition kommer i alla fall inte att ge vika: den i Skillinge sommarboende gitarristen och sångaren Göran Fristorp spelar även i år på Österlen.

Visserligen blir det i ett betydligt mindre format än vanligt, för ett begränsat antal gäster på Bistro Verandan i Skillinge, men det blir åtminstone av.

Det gläder inte minst artisten själv, som har beskrivit det lite som sin ”hjälp mig upp på hästen igen”-konsert.

– Det här är egentligen bara en hastigt påkommen grej för att hålla liv i traditionen att spela, säger han.

I början av året såg allt annorlunda ut. Göran Fristorp planerade inför ett år fyllt med spelningar, bland annat för att fira sitt 50-årsjubileum som professionell artist.

Att han har livnärt som musiker i ett halvt sekel ser han både som ofattbart och som något som definitivt är värt att fira.

Men när han i februari i år återvände från Bangkok, där han bor delar av året, möttes han av avbokning efter avbokning.

Nu hoppas han på att eventuellt få spela i Norge till hösten. Han har nämligen en stor och hängiven publik i detta vårt nordiska grannland, där han under en tid på 70-talet till och med sålde fler skivor än The Rolling Stones.

– Vi får se vad som händer, om de låter oss komma in. Annars är alla andra konserter antingen flyttade eller inställda, säger han.

Tur då att Österlen finns, så att Göran Fristorp får en chans att möta publiken och publiken honom. Det blir hans första framträdande på nio månader och han medger att han är lite nervös.

Det blir en musikalisk afton med gitarr och sång, där Taube blandas med egna tonsättningar och klassiska evergreens.

På grund av de begränsade platserna måste biljetterna förköpas, vilket görs på Bistro Verandan.

Den första konserten den 19 juli är slutsåld sedan länge, men det är redan klart att det blir en extrakonsert den 23 juli.

Göran Fristorp utesluter dessutom inte att det blir ytterligare en konsert.

– Det finns ett uppdämt behov hos folk att få komma ut och lyssna på musik. Jag tror att även den andra konserten blir utsåld. I det läget får vi väl ta ställning till om det ska bli en tredje. Vi får se.

Eftersom Skillingekonserterna hålls utomhus kan de vid händelse av regn komma att flyttas till närmaste kväll utan nederbörd.

Läs mer

Ceremoni

Mustigt författarskap gav Lina Wolff Piratenpriset

Burlesk humor med stora gester har tagit författaren Lina Wollf ända in i den aktningsvärda skaran av Piratenpristagare. Vid en något nedtonad ceremoni kom hon häromveckan till Österlen för att ta emot priset.

Konsert

Musikaliskt kosläpp för spelsugna saxofonister

Sommarkompisarna och saxofonisterna Per Bäcker och Staffan Mårtensson sammanstrålar även denna sommar på Lönebostället i Gladsax. Den sistnämnde blåser toner ur en riktig raritet: en saxofon som en gång tillhörde jazzlegenden Stan Getz.

Simrishamn

Tipspromenad med vinstchans

Lär känna Simrishamn med Österlens museums tipspromenad. Hämta ett tipsformulär med 10 frågor i museibutiken, gå en promenad genom staden med museets app ”Simrishamn 900 år” och svara på frågorna. De som svarar rätt och lämnar in sitt tipsformulär innan den 15 september deltar i utlottningen av fina priser.

Simrishamn

Ingen Krämarmarknad i år

På grund av pågående pandemi och av hänsyn till besökarna, ställs årets Krämarmarknad i Simrishamn in. Det är Gröstorps IF som arrangerar marknaden tillsammans med Köpmannaföreningen i Simrishamn. ”Inkomsterna från Krämarmarknaden betyder mycket för föreningen så vi har ett tufft år framför oss” konstaterar Bo-Inge Widerberg, Gröstorps IF.

Simrishamn

Sommarens konserter ställs in

Sommarens konserter på Ribbingsberg ställs in på grund av Covid-19. ”Vår konsertlokal bygger på närhet och gemenskap till musiken och konsten och vi kan inte chansa på hur läget kommer att vara i sommar” skriver Boel och Mats. ”Nästa år kommer vi att ladda för att åter välkomna fantastiska artister och publik till en sommar med glädje, musik och konst.”

Simrishamn

Lämnade finansvärlden och öppnade surflodge

Efter att ha bott i en folkabuss och flackat runt mellan Europas bästa surfstränder i några år har Måns Olofsson slagit ner bopålarna. Strax efter påsk öppnade han Österlen Coffee and Waves, ett surflodge och kafé i Kivik.