1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Grekisk dans fick nytt liv på gammal dansbana

Grekisk dans för tanter har varit en livaktig verksamhet på Österlen i många år. Corona har förändrat förutsättningarna, men med nya snillrika hjälpmedel håller ett litet järngäng liv i föreningen och fortsätter träffas.
Ingrid Brink tar täten i coronaanpassad grekisk gruppdans på Lorenzlunds dansbana i Baskemölla, följd av Eva Månsson, Gudrun Andersson, Britt-Marie Hallén och Karin Olve. En stund senare ansluter även Lena Tjörnhammar.
Foto: Johan Bentzel

Ingrid Brink var som ung starkt engagerad i motståndsrörelsen mot den grekiska militärjuntan och blev i samband med det också väldigt intresserad av grekisk kultur, framför allt dansen. Under många år var hon också bosatt i Grekland och var på plats när juntan föll 1974.

Sedan 15 år tillbaka bor hon i Skillinge och startade 2007 uppskattade kurser i grekisk dans. Ett par hundra kvinnor har genom åren deltagit i kurserna.

2015 startade den mest engagerade kärntruppen en förening, Grekisk dans för tanter, och träffas vanligtvis varje vecka för att fortsätta förkovra sig i den grekiska dansens konst. De brukar också uppträda i olika sammanhang.

Gruppen lägger sig vinn om att lära sig genuina danser på ett riktigt sätt.

– I dagsläget kan vi 165 danser. I varje område i Grekland dansar man endast sina danser och kan kanske bara tre eller fyra stycken. Man kan inte fler, om man inte håller på med en sådan här grej. Grekiska Riksförbundet sade någon gång att vi var den bästa grekiska dansgruppen i Sverige. Det är inget dåligt beröm, säger Ingrid Brink.

Coronapandemin satte i våras brutalt stopp för den ordinarie verksamheten. Många i dansgruppen tillhör genom sin ålder den så kallade riskgruppen. Men tre av medlemmarna, inklusive Ingrid Brink, fortsatte att träffas och dansa på medlemmen Karin Olves veranda i Baskemölla.

Nyligen upptäckte de Lorenzlunds dansbana intill byns idrottsplats och frågade om de fick hålla till där i stället, vilket de fick ett jakande svar på. Nu brukar fler medlemmar ansluta vid träffarna, som är en gång i veckan, under förutsättning att vädret tillåter.

– Att få liv i en sådan här dansbana är fantastiskt. Vi får vara här hur mycket vi vill, säger Ingrid Brink.

Alla vågar fortfarande inte komma på grund av den pågående pandemin, men när Österlenmagasinet hälsar på är sex av tolv medlemmar på plats. Alla är lyckliga över att vara i gång lite mer på riktigt igen.

För att hålla coronaanpassat avstånd vid gruppdanserna har de kommit på en snillrik uppfinning: de håller i drygt meterlånga bambukäppar i stället för i varandra.

För samtliga medlemmar är dansen ett mycket viktigt inslag i livet. Dels för att hålla konditionen uppe och dels för den sociala samvarons skull.

Eva Månsson har varit med sedan starten och har i princip inte missat ett enda tillfälle.

– För min del började det redan vid min första resa till Grekland på 70-talet. Då förälskade jag mig direkt i både musiken och hela atmosfären. Sedan dröjde det ända till 2007, när kurserna drog igång. Jag fick vänta över 30 år på att börja dansa. Men det var det verkligen värt!

Läs mer

Ceremoni

Mustigt författarskap gav Lina Wolff Piratenpriset

Burlesk humor med stora gester har tagit författaren Lina Wollf ända in i den aktningsvärda skaran av Piratenpristagare. Vid en något nedtonad ceremoni kom hon häromveckan till Österlen för att ta emot priset.

Konsert

Musikaliskt kosläpp för spelsugna saxofonister

Sommarkompisarna och saxofonisterna Per Bäcker och Staffan Mårtensson sammanstrålar även denna sommar på Lönebostället i Gladsax. Den sistnämnde blåser toner ur en riktig raritet: en saxofon som en gång tillhörde jazzlegenden Stan Getz.

Simrishamn

Tipspromenad med vinstchans

Lär känna Simrishamn med Österlens museums tipspromenad. Hämta ett tipsformulär med 10 frågor i museibutiken, gå en promenad genom staden med museets app ”Simrishamn 900 år” och svara på frågorna. De som svarar rätt och lämnar in sitt tipsformulär innan den 15 september deltar i utlottningen av fina priser.

Simrishamn

Ingen Krämarmarknad i år

På grund av pågående pandemi och av hänsyn till besökarna, ställs årets Krämarmarknad i Simrishamn in. Det är Gröstorps IF som arrangerar marknaden tillsammans med Köpmannaföreningen i Simrishamn. ”Inkomsterna från Krämarmarknaden betyder mycket för föreningen så vi har ett tufft år framför oss” konstaterar Bo-Inge Widerberg, Gröstorps IF.

Tomelilla

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.

Simrishamn

Lämnade finansvärlden och öppnade surflodge

Efter att ha bott i en folkabuss och flackat runt mellan Europas bästa surfstränder i några år har Måns Olofsson slagit ner bopålarna. Strax efter påsk öppnade han Österlen Coffee and Waves, ett surflodge och kafé i Kivik.