Grönsaker i fokus när Stockeboda får ny regi
Varken Anna Hennix eller Glenn Persson, som bor i Östra Herrestad, är nykomlingar på Stockeboda Gård. De har båda arbetat där förut, även om det var för några år sedan. Gårdens ägare Anders Johnsson har också frågat ett par gånger om de skulle vilja ta över driften.
I år blev det slutligen av. Det betyder att de numera ansvarar för restaurangen, konferensrörelsen och stuguthyrningen. Det finns även andra verksamheter på gården, exempelvis bryggeriet, men de omfattas inte.
– Att ta över alla bitarna hade varit ett omöjligt uppdrag. Vi vill fokusera på det som vi är duktiga på och som vi brinner för, säger Anna Hennix, som tidigare har drivit kafé och även har mångårig erfarenhet från restauranger och storkök.
Egentligen skulle hon och sambon ha tagit vid redan förra våren. Men när coronapandemin slog till började avbokningarna strömma in. Då valde de att skjuta det hela på framtiden.
– Sedan visade det sig ju bli en toppenbra sommar ändå, eftersom vi kunde semestra på hemmaplan. Så i år kände vi att vi vågade ta steget fullt ut, säger Anna Hennix.
Samtliga 15 stugor har under det senaste året renoverats både in- och utvändigt med hjälp av House of Success i Ystad. Restaurangen har också fått ett litet ansiktslyft med en delvis ny interiör.
Men den nya regin kommer framför allt att märkas på menyn, som bygger på ett nära samarbete med Zofia Sandberg på Nyårsbacken. Hon arrenderar mark av Stockeboda och driver en ekologisk odling bakom stugorna.
– Vi kommer att bygga alla menyer vår, sommar och höst utifrån vad som är skördeklart i trädgårdslandet. Stockeboda har ju historiskt sett mer handlat om helgrillat kött, men vi tänkte vända lite på det och sätta grönsakerna i första rummet, säger Anna Hennix.
Därmed inte sagt att det blir helvegetariskt. Tanken är också att exempelvis erbjuda hjortkött från hägnet i Gyllebo. Så menyn blir varierad, men med fokus på det som är odlat på stället.
– Vi tänker också att vi ska experimentera rätt mycket. När jag går upp i trädgårdslandet hos Zofia kan ju jag plocka upp ett helt vitkålshuvud med rötter och foderblad, som man kanske inte får när man köper det hos grossisten eller i butiken. Vi tror att det kan lägga grunden till en massa spännande saker. Hur smakar till exempel rötterna om de tillagas? säger Anna Hennix.
Stockeboda började ta emot stuggäster redan i mars, men ser påskhelgen som den riktiga säsongsstarten. Till sin hjälp har Anna Hennix och Glenn Persson dels ett antal anställda, dels övriga som driver verksamhet på eller kring gården. De hjälps åt att tillsammans lyfta platsen som ett besöksmål.
Målet för Anna Hennix och Glenn Persson är att så småningom göra verksamheten till en heltidssysselsättning. Än så länge jobbar hon som linjeledare och lärare på kocklinjen på Skurups folkhögskola, medan han driver en enskild firma inom byggbranschen.
Det ger också en ganska klar bild av hur ansvarsfördelningen på Stockeboda kommer att se ut, framhåller Anna Hennix:
– Vi har två väldigt skilda inriktningar, men båda behövs. Han sätter upp lampor, lagar möbler och hela den biten, medan jag sköter servicen ut mot gästerna.