unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Simrishamn
  2. Tomelilla
  3. Ystad
  4. E-tidning
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!

Grundlig geologilektion

Förra onsdagen fick 20 barn från Piratenskolans fritidsverksamhet i Kivik en grundlig geologilektion från riktiga experter på ämnet.
20 barn från Fritids i Kivik fick förra onsdagen träffa Emma Rehnström, årets geolog, och hennes kollega Ola Göransson som bland annat förklarade fenomen som erosion. Efter temadagen kunde barnen titulera sig Geohjältar.
20 barn från Fritids i Kivik fick förra onsdagen träffa Emma Rehnström, årets geolog, och hennes kollega Ola Göransson som bland annat förklarade fenomen som erosion. Efter temadagen kunde barnen titulera sig Geohjältar.
Foto: Fredrik Ekblad

Temadagen, som hölls av geologen Emma Rehnström och hennes kollega Ola Göransson från Nätverket Geoforum Skåne, möjliggjordes tack vare ett bidrag som Kiviks museum fått från Riksantikvarieämbetet.

– Med det här projektet vill vi lära barn om miljö, geologi och hållbarhet på ett lekfullt och pedagogiskt sätt, berättade museichefen Dafvid Hermansson.

Emma Rehnström, som tidigare i år fick fackutmärkelsen Årets geolog, hade inga problem att engagera barnen. Men så pratade hon också om spännande saker som vulkaner, dinosaurier och jordbävningar.

– Visste ni att för 1442 miljoner år sedan så låg det en vulkan här?

I en äppelodling vid Karakås hade Emma och Ola med jämna mellanrum satt upp skyltar med årtal som markerade jordens tidslinje. Ett steg motsvarade 50 miljoner år.

När gruppen hade tagit sig en bit ner i äppelodlingen började några av barnen bli sugna på den fika de hade med sig i ryggsäckarna.

– Ja, jag förstår att ni är hungriga, ni har ju inte ätit på flera hundra miljoner år, sa Emma och skrattade.

För att förklara hur erosion fungerar hade Emma och Ola lagt stenar och sand i en plastlåda. Barnen fick sedan med en vattenkanna agera regnmoln och se hur vattnet spolade bort sanden och fick stenarna att rasa.

– Sanden sorterar sig. Om ni kikar på stranden så kommer ni upptäcka att det är grövre stenar högre upp och ju närmare vattnet ni kommer desto finare är sanden, förklarade Ola.

Under dagen fick barnen även lära sig skillnaden på förnybara och icke förnybara resurser och vikten av att återvinna exempelvis aluminiumburkar, glas och batterier.

Läs mer

Gymägare välkomnar tydligare föreskrifter

Simrishamn. Förra fredagen beslutade riksdagen att anta den tillfälliga pandemilagen som ska hindra smittspridningen av covid-19 mer effektivt. De nya reglerna gäller bland annat gym- och sportanläggningar. ÖM har pratat med några av Österlens gymägare, som är positiva till de skärpta föreskrifterna.
Gymägare välkomnar tydligare föreskrifter

Gunilla delar med sig av sin traumatiska barndom

Simrishamn. Hur bearbetar man en barndom som präglats av psykisk och fysisk misshandel? För Gunilla Lindorff blev skrivandet ett sätt att förstå det som hänt och ta sig vidare.
Gunilla delar med sig av sin traumatiska barndom

Plan för programmering i skolan har tagits fram

Simrishamn. Simrishamn är en av fem kommuner som satsat på kunskapsutveckling inom programmering genom samarbete med forskare.
Plan för programmering i skolan har tagits fram

Klassrummet flyttade ut i naturen för en dag

Simrishamn. Förra tisdagen hade yrkeseleverna på Österlengymnasiet friluftsdag och de kunde knappast ha bett om bättre väder.
Klassrummet flyttade ut i naturen för en dag

Donation väcker intresse för vatten och miljö

Natur. Årskurs 6 från Piratenskolan var först ut när de förra fredagen besökte Naturskolan Österlen i Kivik för en förmiddag på temat vatten. Totalt kommer 120 elever ges chansen att lära sig mer om vatten och miljö tack vare en donation av professor emeritus Åke Jönsson.
Donation väcker intresse för vatten och miljö

Glada barn på museet

Kivik. Lördagen den 1 augusti äger arrangemanget ”Glada barn på Kivik” rum för andra gången i sommar. Under dagen ges det till exempel möjlighet för barn att leka och pyssla på Barnens museum som är öppet klockan 11-16. Fri entré för alla barn under 12 år. Bakom aktiviteten står Kiviks Museum i samarbete med Kiviks Turism och Engelholmsglass.
Glada barn på museet

Sommaröppet på museet

Kivik. Kiviks museum är öppet dagligen klockan 13-17, med start måndag 22 juni – söndag 9 augusti. Audioguide på svenska och engelska ingår i entrén. Jubileumsutställning Kiviks Museum 130 år. Bemannad turistservice på svenska och engelska varje dag. Kartor, broschyrer och eventinformation från hela regionen.
Sommaröppet på museet

Vår kunskap om universum

Kivik. Torsdagen den 25 juni bjuder Kiviks museum in till föreläsningen ”Jorden – så ock på himmelen” med astronom Anders Nyholm. Anders kommer att prata om hur vår kunskap om universum har förändrat vår världsbild genom årtusendena. På Äppelgården klockan 18.30. Entré inklusive kvällsmacka. Boka plats i kontakt med museet.
Vår kunskap om universum

Kiviksbygdens historiska försvar

Kivik. Ravlunda, Vitaby och Södra Mellby har vardera en historisk borg. Söndagen den 31 maj arrangerar Kiviks museum en utfärd till dem alla tre. Start vid museet klockan 13.00. Deltagaravgift inklusive fika. Plats bokas i kontakt med museet. Deltagarna tar sig runt med egen bil.
Kiviksbygdens historiska försvar

Kiviks moderna entreprenörer

Kivik. Kiviksbygden är känd som ett entreprenörssamhälle. Fattigdomen gav i historisk tid grund för nya näringar och den begynnande turismen vid sekelskiftet 1900. Hur ser den nya tidens entreprenörskap ut? Sven Bladh berättar onsdagen den 27 maj klockan 18.30 på Äppelgården. Entré inklusive kvällsmacka. Kiviks museum är arrangör. Begränsat antal åhörare.
Kiviks moderna entreprenörer

Smakfull vandring i Kivik

Kivik. Fredagen den 22 maj ges matvandringen ”Smaka på Kivik” i Kiviks museums regi. Deltagarna bjuds in till vandring i det vackra Kivikslandskapet med en avsmakningsmeny som avslut. Start vid museet klockan 11.00. Vandringen tar cirka 3 timmar. Kläder efter väder och rejäla skor rekommenderas. Minst 10 och max 15 deltagare, plats bokas i kontakt med museet.
Smakfull vandring i Kivik

Från kust till äppelmust

Kivik. Kiviks museum bjuder in till en mustig vandring i Piratenanda torsdagen den 21 maj. Deltagarna i ”Från kust till must” guidas i Kiviks Musteris odlingar med provsmakning av tre olika sorters äppelmust. Efter vandringen serveras kaffe och äppelkaka. Start vid musteriets parkering klockan 14.00. Plats bokas i kontakt med museet.
Från kust till äppelmust