GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Boksläpp

Gunilla delar med sig av sin traumatiska barndom

Hur bearbetar man en barndom som präglats av psykisk och fysisk misshandel? För Gunilla Lindorff blev skrivandet ett sätt att förstå det som hänt och ta sig vidare.
Tomelilla • Publicerad 12 november 2020
Tomelillabon Gunilla Lindorff växte upp med två psykiskt sjuka föräldrar. De traumatiska upplevelserna och hur de präglat hennes liv redogör hon för i en nyutkommen självbiografi.
Tomelillabon Gunilla Lindorff växte upp med två psykiskt sjuka föräldrar. De traumatiska upplevelserna och hur de präglat hennes liv redogör hon för i en nyutkommen självbiografi.
Foto: Privat

När Gunilla Lindorff kom till världen hade hon redan utsatts för våld. Med en bipolär mamma och en narcissistiskt personlighetsstörd pappa, kämpade hon för att få sina föräldrars kärlek hela sitt liv. En kamp som var dömd att misslyckas.

Ett sätt för henne att bearbeta den traumatiska barndomen har varit att skriva och nyligen kom hennes starka och utlämnande självbiografi ”När jag blir stor ska jag bli lycklig”.

– Titeln på boken är ett löfte jag gav mig själv som femåring, säger Gunilla Lindorff, som först nu vid 57 års ålder kände sig mogen att dela med sig av sina erfarenheter.

Titeln på Gunilla Lindorffs bok är ”När jag blir stor ska jag bli lycklig”. Ett löfte hon gav sig själv som femåring. Boken finns att köpa via facebooksidan med samma namn.
Titeln på Gunilla Lindorffs bok är ”När jag blir stor ska jag bli lycklig”. Ett löfte hon gav sig själv som femåring. Boken finns att köpa via facebooksidan med samma namn.
Foto: Privat

– Jag började skriva på boken redan 2007 och den redogör egentligen för hela min uppväxt, från det att mina föräldrar träffas, till det att min far dör i april i år. Min mor gick bort 2014, så jag kände att tiden var mogen att färdigställa boken nu, säger Gunilla.

Just nu känner hon mest en lätthet. Skrivprocessen har fått henne att bli fri från den hon var, eller formades att bli.

– Som barn till två psykiskt sjuka föräldrar söker man förgäves bekräftelse och kärlek. Jag letade efter en empati som inte fanns och det har naturligtvis präglat min personlighet. Under många år hade jag svårt att bibehålla relationer, både vänskapliga, kärleksfulla och kollegiala. Jag vände på klacken och övergav alla, en efter en.

Gunilla Lindorff föddes i Trelleborg och växte upp utanför Ystad. Hon beskriver sin barndom som extrem, präglad av psykisk och fysisk misshandel som satte djupa spår och manifesterade sig i vuxen ålder som en brist på tillit.

– Om man växer upp i en normal familj, tar man för givet att man får med sig tillit. Som maskrosbarn hittar man en annan väg.

Gunilla berättar att hon mitt i livet kämpat med sina relationer.

– Jag hade svart bälte i dåligt omdöme och drogs till många vilsna och trasiga människor. Jag gjorde mig ovän med folk och vände ryggen till. Det har varit svårt att få omgivningen att begripa varför jag agerat som jag gjort, för man bär på ett handikapp som inte syns utåt.

Gunillas förhoppning är att hennes bok ska hjälpa och stärka andra som vuxit upp i dysfunktionella familjer.

– Bara för att man haft en trasig barndom behöver det inte vara kört. Det går att förändra sitt liv. Det är budskapet jag vill sprida, säger hon.

Gunilla menar att hennes positiva grundsyn på livet har varit hennes räddning. Och att hon bröt med sina föräldrar tidigt.

– Jag flyttade hemifrån redan som 16-åring. Sedan fick jag tid att läka.

Fredrik EkbladSkicka e-post
Så här jobbar osterlenmagasinet med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.